10 Aplikasi Pembelajaran Atas Talian

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kerana wabak COVID-19 yang meletus, banyak sekolah, kolej, dan institusi pendidikan membuat pembelajaran atas talian. Dengan aplikasi web e-learning, anda dapat memberikan pengalaman pembelajaran maya yang berkesan kepada pelajar anda.

Aplikasi web e-pembelajaran meningkatkan kemajuan akademik pelajar. Ini telah melepasi halangan ruang dan waktu dan membuat para pelajar, guru, dan ibu bapa tetap terhubung dari mana saja di dan di seluruh dunia.

Pembelajaran atas talian telah mengalami transformasi yang sangat baik dengan munculnya aplikasi web e-pembelajaran. Teruskan membaca dan pada akhirnya, anda akan memahami pentingnya aplikasi web e-pembelajaran untuk kelas dalam talian anda.

Apa itu Aplikasi Web E-learning?

Aplikasi web e-learning adalah laman web interaktif yang membolehkan pelajar memasukkan data mereka dan mendapatkan hasil yang diharapkan melalui interaksi. Pelajar anda dapat mengakses aplikasi dari penyemak imbas web dengan sambungan internet aktif dari lokasi terpencil.

Menurut SmallBizTrends, 90% pelajar menganggap pembelajaran dalam talian lebih baik daripada pembelajaran tradisional. Dengan aplikasi web e-learning, anda dapat memastikan pelajar anda tetap aktif dalam rangkaian pembelajaran maya.

Bagaimana Aplikasi Web E-learning Berfungsi?

Aplikasi web e-learning untuk pembelajaran atas talian disimpan di web. Tidak seperti laman web e-pembelajaran, aplikasi web membolehkan pelajar melakukan aktiviti interaktif seperti menghadiri ujian, menghantar respons, menyampaikan seminar, mengusahakan masalah matematik, dan banyak lagi di bilik darjah yang hampir terhubung.

Sebagai contoh, Zoom, perisian persidangan video membolehkan pengguna menjadi tuan rumah dan menghadiri perjumpaan maya dari jauh. Ini menjadikan pelajar dan guru mengalami persekitaran pembelajaran masa nyata tanpa menuju ke ruang sekolah fizikal.

Ciri Mesti Ada Aplikasi untuk Pembelajaran Atas Talian

Berikut adalah beberapa ciri penting untuk aplikasi web e-pembelajaran anda.

  • Susun atur web yang berpusatkan pelajar dan reka bentuk responsif
  • Peringatan, penghargaan, dan pemberitahuan push lain yang berkaitan
  • Pelbagai bahan pembelajaran yang berbeza seperti visual, video, podcast, dll
  • Konsep pembelajaran mikro holistik
  • Kandungan dalam talian yang boleh dimuat turun untuk ulasan masa depan
  • Pelbagai format kuiz
Menarik lain :  Data Analyst dan Data Scientist: 2 Perbezaan Utama

Aplikasi Web Pembelajaran Atas Talian Interaktif

Aplikasi ini akan mendorong pelajar anda meluangkan masa dengan membuahkan hasil dengan memberi tumpuan kepada pelajaran. Berikut adalah senarai aplikasi web e-pembelajaran yang menakjubkan. Anda boleh memilih sesiapa sahaja berdasarkan keperluan anda.pembelajaran atas talian

1. Google Classroom

Google Classroom adalah aplikasi web yang hebat dan mudah digunakan untuk mengatur aktiviti harian pelajar dengan lancar. Selain itu, alat ini membolehkan anda mengikuti kelas dalam talian, mengedarkan bahan kursus, memberikan penilaian, mengesan kemajuan pelajar, menghantar maklum balas, dan sebagainya dari mana sahaja pada bila-bila masa.

2. Kahoot

pembelajaran atas talian

Kahoot adalah aplikasi pembelajaran berasaskan permainan untuk meningkatkan penglibatan pelajar di kelas maya.

Dengan lebih daripada 50% pendidik AS menggunakan platform ini, adalah mungkin untuk membuat kuiz, mengadakan permainan langsung, dan banyak lagi.

Semua aktiviti ini bergantung pada konsep pelajaran, oleh itu, anda boleh menjadikan pelajar menguasai setiap pelajaran melalui permainan dan tugas yang menyeronokkan.

3. Zoom Education

Zoom, salah satu aplikasi web persidangan video awan terbaik yang membantu anda dalam berkongsi jadual, mengajar pelajaran, berkomunikasi dengan beberapa pelajar, dan sebagainya. Anda dapat meningkatkan penyertaan pelajar semasa embelajaran atas talian dengan ciri luar biasa seperti perkongsian kandungan satu klik, papan putih digital

4. SeeSaw

Sebagai salah satu aplikasi web pembelajaran atas talian yang popular, Seesaw menawarkan banyak sumber kepada anda untuk membina persekitaran pembelajaran digital yang berjaya. Ini membolehkan anda menunjukkan kekuatan, bidang peningkatan, kemajuan pembelajaran pelajar, dan lain-lain kepada ibu bapa mereka dari bilik darjah maya.

5. Photomath

Photomath adalah aplikasi web Pembelajaran atas talian yang memenangi anugerah. Aplikasi ini mempunyai pasukan ahli matematik khusus yang meneliti kaedah pengajaran matematik yang berkesan, mengembangkan penyelesaian untuk masalah matematik, dan banyak lagi.

Menarik lain :  epKhas: Pendaftaran dan Kepentingan Pendidikan Khas 2023

Dengan sokongan aplikasi ini, anda dapat menjadikan pelajar memahami konsep dengan cara yang lebih baik.

6. Socrative

pembelajaran atas talian

Socrative, salah satu platform aplikasi web untuk Pembelajaran atas talian yang cekap untuk meningkatkan penglibatan pelajar. Ini membolehkan anda melancarkan kuiz mini, mengemukakan soalan tinjauan pendapat, memberikan tugas penilaian cepat dan sebagainya. Ia adalah sistem tindak balas pelajar berasaskan awan untuk memeriksa tahap pemahaman pelajar dengan serta-merta semasa pembelajaran jarak jauh.

7. Edmodo

Edmodo meletakkan asas komunikasi yang sempurna antara anda dan pelajar semasa pembelajaran jarak jauh. Sangat mudah untuk membuat kumpulan kolaborasi dalam talian, menyediakan bahan pelajaran, membuat soalan cepat, berkongsi tugasan digital, menganalisis prestasi pelajar, berkomunikasi dengan ibu bapa dan banyak lagi.

8. Scratch

Scratch, aplikasi web untuk Pembelajaran atas talian yang popular yang dibangunkan khusus untuk kanak-kanak berumur 8 hingga 16 tahun.

Ia membina bilik darjah maya yang kaya dengan membolehkan pelajar mempamerkan kemahiran kreatif mereka ke dunia luar.

Pelajar dapat menggabungkan muzik, grafik, dan foto untuk membuat permainan, animasi, dan tayangan slaid interaktif. Aktiviti-aktiviti ini menjadikan mereka terlibat dalam pembelajaran dan juga bermain.

9. Prezi

Jika dibandingkan dengan persembahan Powerpoint, persembahan Prezi didapati 25% lebih berkesan.

Prezi adalah salah satu aplikasi web Pembelajaran atas talian terbaik yang menyediakan templat pereka yang indah untuk membuat persembahan yang menakjubkan. Dengan menggunakan persembahan Prezi di dalam kelas dalam talian, anda dapat menarik perhatian pelajar dan memusatkan perhatian mereka pada pelajaran.

10. Thinglink

ThingLink adalah aplikasi pendidikan pemenang anugerah yang membolehkan guru membuat kaedah pembelajaran menggunakan kandungan yang menarik. Ini mempercepat rasa ingin tahu pelajar untuk belajar sesuatu dan mengembangkan pengetahuan mereka.

Menarik lain :  7 Faktor Utama Pemilihan Sekolah Tahfiz

Adalah mungkin untuk memberikan pengalaman pembelajaran maya kepada pelajar dengan menambah gambar, video, lawatan maya, muzik dan banyak lagi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments