IPT

10 Program Pengajian Yang Popular

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Dengan adanya pandemik COVID-19, terdapat program pengajian yang paling popular dicari dan mengubah keseluruhan sistem pendidikan untuk bergerak ke arah yang berbeza, ada kursus tertentu yang mungkin kelihatan tidak relevan dan tidak penting bagi pelajar.

Walaupun ramai yang berhenti dalam pendidikan pada masa-masa sukar ini, majoriti yang masih ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi bertanya-tanya apakah kursus terbaik untuk masa depan?

Setiap graduan ingin diambil bekerja dengan segera setelah tamat pengajian. program pengajian ini juga didapati sangat diminati dan akan terus dicari oleh majikan beberapa dekad dari sekarang.

10 Program Pengajian Yang Popular

1. Psikologi

Program Pengajian

Tidak menghairankan bahawa psikologi telah menjadi salah satu kursus paling diminati sejak sekian lama. Dalam Kajian Kesihatan dan Morbiditi Nasional (http://iku.moh.gov.my/)baru-baru ini, didapati bahawa setiap 3 dari 10 orang dewasa berusia 16 tahun ke atas di Malaysia bergelut dengan beberapa jenis masalah kesihatan mental (diharapkan semua rakyat Malaysia makin pulih dan kuat menjalani kehidupan dan pandemik).

Pekerjaan ahli psikologi diunjurkan meningkat lebih cepat daripada purata.

2. Perakaunan

Anda mungkin menyedari bahawa program pengajian perakaunan ditawarkan di kebanyakan universiti di Malaysia, sama ada universiti swasta atau kerajaan. Walau bagaimanapun, menurut Institut Akauntan Malaysia, hanya terdapat 37,493 ahli berdaftar pada tahun 2021.

Malaysia memerlukan 60,000 akauntan sekurang-kurangnya kerana terdapat permintaan yang tinggi untuk profesion ini. Akauntan diperlukan dalam setiap perniagaan dan mereka memainkan peranan utama dalam memastikan pertumbuhan perniagaan. Profesion ini berkembang dengan mantap walaupun melalui wabak ini.

3. A Level

A-level adalah program pengajian pra-universiti yang paling popular dan paling banyak dicari di kalangan lepasan SPM. Ini adalah kelayakan yang diiktiraf dan diterima secara global oleh kebanyakan universiti teratas di seluruh dunia.

Menarik lain :  Bajet 2023: Subsidi Yuran Taska Penjawat Awam

Dengan A Level, anda boleh melanjutkan pelajaran bukan hanya di Malaysia, tetapi juga di AS, UK, Kanada, dan banyak negara lain. Tidak seperti program Yayasan, A-Level membolehkan anda membiarkan pilihan anda terbuka.

Anda akan mendapat 2 tahun tambahan untuk membuat keputusan yang tepat dan memilih jalan kerjaya anda.

4. Sains Komputer

Program Pengajian

Sekiranya anda seorang pengaturcara atau pembangun perisian, anda akan melihat peningkatan kemahiran anda.

Laporan Masa Depan Pekerjaan 2020 dan TalentCorp Critical Occupations List 2019/2020 telah menyatakan bahawa lebih banyak pekerjaan akan diwujudkan oleh kerajaan untuk graduan ICT untuk menyesuaikan diri dengan penggunaan digital dan transformasi di seluruh Malaysia.

Dengan program pengajian ijazah dalam sains komputer, anda juga dapat menceburkan diri dalam bidang keselamatan siber yang merupakan pekerjaan paling banyak permintaan dalam dekad terakhir dan akan terus diminati untuk dekad berikutnya memandangkan serangan siber adalah perkara biasa dan organisasi sangat memerlukan keselamatan siber pakar.

5. Perniagaan

Program pengajian berkaitan perniagaan tetap menjadi yang paling popular di kalangan anak muda. Pada masa lalu, orang biasanya mempunyai idea bahawa kajian perniagaan bertujuan untuk orang yang berasal dari keluarga kaya di mana mereka dapat mewarisi syarikat besar, tetapi itu tidak benar .

Kajian perniagaan adalah untuk mereka yang benar-benar bersemangat dalam mempelajari trend pasaran dan produk, mengurus kewangan, membina rangkaian, dan lain-lain. Ini boleh menguntungkan memandangkan ekonomi Malaysia adalah yang keenam terbesar di Asia Tenggara menurut International Monetary Fund 2020.

6. Perubatan

Sebaik sahaja anda meneliti bidang perubatan dan jalan untuk menjadi doktor di Malaysia, anda akan mendapat banyak laporan yang menunjukkan bahawa terdapat lebihan jumlah doktor.

Menarik lain :  Undi18 & PRU15: Apa Undian Anda Boleh Ubah?

Sebelum anda mula percaya bahawa akan ada persaingan yang tinggi dan mengejar karier dalam bidang ini mungkin menjadi kesalahan terutamanya ketika anda berusaha mendapatkan pekerjaan setelah tamat pengajian, penting bagi anda untuk memperhatikan bahawa terdapat kekurangan pakar perubatan.

Institut Jantung Negara mengesahkan bahawa terdapat kurang daripada 500 pakar jantung untuk populasi 32 juta orang. Oleh itu, fikirkanlah dengan bijak sebelum anda mengetepikan profesion yang sangat dihormati ini.

7. TESL

Lulusan TESL sering diambil bekerja dengan segera oleh institusi pendidikan termasuk sekolah dan universiti. Walaupun sekolah dan universiti ditutup beberapa kali kerana wabak itu, tugas seorang pendidik tidak akan pernah berhenti kerana mereka terus berusaha untuk memastikan pelajar mendapat akses kepada pendidikan yang mereka layak.

8. Sains Bioperubatan

Program Pengajian

Seperti menonton filem penyiasatan jenayah dan terpesona dengan bagaimana pakar forensik menganalisis darah, air liur, rambut dan sebagainya, anda harus mempertimbangkan untuk mengikuti kursus ini.

Dengan pandemik, kursus yang berkaitan dengan perubatan dan penjagaan kesihatan sangat diperlukan.

9. Kejururawatan

Peranan seorang jururawat sangat penting dalam memerangi virus ini. Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menyatakan bahawa sebanyak 4,472 jururawat telah diambil bekerja pada April 2021 dengan mempertimbangkan betapa pentingnya peranan mereka dalam penjagaan kesihatan.

Jumlah jururawat berdaftar di Malaysia telah menunjukkan peningkatan sejak 2016.

10. Farmasi

Persatuan Ahli Farmasi Malaysia menyatakan bahawa terdapat kekurangan ahli farmasi di Malaysia dan angka tersebut tidak tepat kerana kesilapan manusia. Oleh itu, juga disahkan bahawa terdapat pengedaran farmasi kebanyakannya berpusat di Selangor dan Kuala Lumpur.

Kemungkinan untuk mendapatkan pekerjaan tidak akan sukar kerana banyak pinggiran bandar dan kawasan luar bandar yang memerlukan ahli farmasi.

Menarik lain :  Sekolah Rendah dan Teknologi: Bagaimana Menguruskannya?

Program Pengajian

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments