SPM

3 Cara Menyemak Keputusan SPM Online dan SMS

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Calon yang mengambil peperiksaan SPM Malaysia 2020 boleh memulakan semakan mulai Khamis, 10 Jun 2021.

Mengenai maklumat, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memaklumkan dalam satu kenyataan bahawa semakan pada tarikh ini boleh dilakukan secara dalam talian atau melalui SMS.

Mulai 22 Februari 2021, keputusan SPM 2020 akan melibatkan seramai 400,445 calon yang menduduki peperiksaan.

Setelah wabak COVID-19 melanda negara (termasuk institusi pendidikan), peperiksaan SPM 2020 terpaksa ditangguhkan.

Mengenai SPM

SPM adalah peperiksaan nasional yang penting, yang dikendalikan secara berpusat oleh elemen penilaian kurikulum yang ditadbir oleh sekolah pada akhir pendidikan menengah.

Semua pelajar yang telah menamatkan pendidikan menengah atau yang telah menyelesaikan 5 tahun pendidikan menengah harus mengambil peperiksaan ini.

Sebagai tambahan kepada pensijilan subjek, tujuan utama peperiksaan SPM adalah memasuki Institut Pengajian Tinggi (IPT) berdasarkan keputusan gabungan subjek dalam SPM yang sesuai untuk kursus ini.

Tarikh semakan

Keputusan peperiksaan SPM 2020 dapat disemak mulai jam 10 pagi 10 Jun 2021. Seperti yang disahkan oleh Kementerian Pendidikan (KPM), pelajar yang menduduki Sijil Pelajaran Malaysia pada tahun 2019 akan dapat menyemak keputusan SPM mereka pada 10 Jun 2021 jam 10 pagi.

Sama ada hati anda berdebar-debar dalam keseronokan, atau hanya ketakutan untuk mengetahui keputusan anda, berikut adalah empat cara anda dapat memeriksa nilai anda pada hari hasil.

Cara melakukan semakan keputusan

Cara Menyemak Keputusan SPM Online, Aplikasi dan SMS

Terdapat dua cara untuk melihat keputusan peperiksaan SPM 2020, iaitu:

i)                    Dalam talian

ii)                  SMS

Cara Menyemak Keputusan SPM Online, Aplikasi dan SMS

  • Masukkan SPM <jarak> nombor ID <jarak> nombor giliran
  • Hantar ke 68886.
  • Sebagai peringatan, perkhidmatan SMS akan diaktifkan dari jam 10 pagi pada 10 Jun 2021 hingga 6 petang pada 17 Jun 2021.
  • Setiap pengguna akan dikenakan bayaran 15 sen untuk setiap penghantaran, dan setiap resit SMS akan dikenakan 20 sen.
Menarik lain :  3 Cara Menyemak Semula Keputusan SPM 2020

iii)                 Aplikasi e-Lembaga Peperiksaan

Anda juga boleh menyemak keputusan SPM anda menggunakan aplikasi e-Lembaga Peperiksaan. Walau bagaimanapun, kaedah ini pada masa ini hanya tersedia untuk pengguna Android.

Aplikasi ini dikembangkan oleh Lembaga Peperiksaan (LP) selaras dengan inisiatif perkongsian maklumat kerajaan dan orang ramai.

Aplikasi ini merangkumi modul berikut:

1) Meningkatkan Maklumat Modul

Penyampaian media maklumat kemasukan yang dioperasikan oleh LP kepada calon pengguna, pegawai pertanyaan dan masyarakat umum.

2) Modul Semakan Keputusan Peperiksaan

Membolehkan pengguna menyemak keputusan pemilihan awam yang dioperasikan dengan LP pada waktu yang ditentukan. Pengguna sasaran digunakan setiap calon pengguna yang relevan.

Masalah akses internet

Untuk sekolah dengan akses internet, KPM menasihati kepada sekolah akan mengenal pasti calon dan menggunakan kaedah yang sesuai untuk mendapatkan hasilnya.

Bagi calon persendirian, Jabatan Pelajaran Negeri atau Pejabat Pelajaran Daerah akan mengenal pasti calon dan kaedah yang sesuai untuk memperoleh keputusan.

Soalan Lanjutan

Sebarang masalah yang timbul dengan keputusan SPM boleh dirujuk ke Lembaga Peperiksaan Malaysia di talian 03-8884 3785/3787

Jangan biarkan keputusan SPM anda mengecewakan anda

Tekanan adalah pengalaman biasa di kalangan manusia. Setiap orang merasa tertekan kerana alasan yang berbeza. Penting bagi kita untuk mempunyai tindak balas kelangsungan hidup terhadap tekanan yang kita hadapi. Sekiranya kita membiarkan tekanan mengganggu kita untuk jangka masa panjang, ini akan memberi kesan negatif kepada kesihatan dan kesejahteraan kita.

Kesannya mungkin termasuk rasa sakit, keletihan, ketegangan otot, mood rendah, kesukaran untuk memberi perhatian, kepekatan yang lemah dan pengambilan keputusan yang buruk. Keistimewaan untuk memperoleh keputusan peperiksaan yang baik dapat memberi anda banyak faedah yang baik. Tetapi anda harus ingat bahawa keputusan peperiksaan tidak menjamin masa depan anda dalam jangka masa panjang.

Menarik lain :  Tips Belajar untuk Skor SPM 2023

Jangan salahkan diri anda kerana tidak bekerja cukup keras sedangkan anda sebenarnya telah melakukannya Jangan sesekali merendahkan usaha anda, tepuk diri di belakang dan beritahu diri anda bahawa anda berjaya. Tidak apa-apa untuk bersedih, tetapi jangan biarkan ia masuk ke dalam masa yang lama.

Mengapa penting

Layak mendapat biasiswa

Nilai tertinggi sangat penting untuk anugerah biasiswa. Sekiranya pelajar ingin memasuki institusi swasta yang lebih tinggi (IPT), mendapatkan satu tambahan A kadang-kadang boleh menjadi faktor penentu sama ada biasiswa.

Layak mengikuti kursus yang diminati

Selain biasiswa, pelajar harus sedar bahawa mencapai keputusan akademik yang sangat baik sangat penting dalam menentukan jenis program dan bidang pengajian yang mereka layak. Sebagai contoh, untuk mengikuti kursus asas, yang membawa kepada ijazah, pelajar mesti mempunyai sekurang-kurangnya lima kepujian SPM.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments