IPT

6 Perkara Penting Sebelum Memasuki Bidang Perubatan

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Adakah anda seorang pelajar yang bercita-cita untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan pada masa hadapan? Tetapi anda tertanya-tanya, “Bidang perubatan ni pasal apa? Apa yang diperlukan untuk meneruskan kerjaya dalam bidang perubatan?”

Dalam pos kali ini, kami akan membawa anda melalui petua kami yang disyorkan untuk mencapai kerjaya dalam bidang perubatan.

6 Perkara Penting Sebelum Memasuki Bidang Perubatan

Fahamkan Perkara yang Anda Hadapi

Sebagai seorang pelajar, ia boleh menjadi perancangan yang menakutkan untuk masa depan anda. Lagipun, terdapat bekalan pekerjaan yang tidak berkesudahan yang anda ceburi, perkara pertama yang perlu anda fokuskan apabila memutuskan masa depan profesional perubatan, adalah untuk memahami sepenuhnya perkara yang anda hadapi.

Sebagai pelajar baru hendak memasuki bidang perubatan, penting untuk anda memahami bahawa anda memerlukan latar belakang terperinci dalam biologi, bahasa Inggeris, matematik, fizik.

Selain di sekolah, anda harus diharapkan untuk mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti ekstrakurikuler atau kelab yang boleh mengasah dalam bidang perubatan, termasuk sambilan, kerja sukarela, dan kerja penyelidikan.

Perkara yang paling penting untuk membuat persediaan untuk kerjaya dalam bidang perubatan ialah keupayaan untuk berkorban, sama ada masa bersama keluarga atau bekerja dalam aktiviti kokurikulum ke peringkat pengajian tinggi.

6 Perkara Penting Sebelum Memasuki Bidang Perubatan

Merancang Awal Boleh Membantu Anda Dalam Jangka Panjang

Bidang atau sekolah perubatan terutamanya mencari pelajar yang mempunyai sejarah panjang dalam bidang perubatan. Calon yang mereka inginkan adalah komited dan berminat dalam industri yang mereka inginkan untuk menjadi sebahagian daripadanya. 

Untuk melakukan ini, pastikan anda mendapat banyak pengalaman dalam pembelajaran tentang perubatan di sekolah, serta pengalaman praktikal.

Walaupun, jika anda merancang untuk mula awal, peluang anda untuk berjaya dalam bidang perubatan hanya akan meningkat. Semakin lama anda menunggu untuk membuat pilihan sama ada anda mahu serius tentang perubatan atau tidak boleh melambatkan kerjaya anda.

Menarik lain :  Aplikasi Game Online Pendidikan Paling Mudah 2021

Cuba ambil sebanyak mungkin kursus lanjutan, sambil mengekalkan gred cemerlang dalam semua kursus anda. Walau bagaimanapun, anda boleh membincangkan perkara ini lebih lanjut dengan penasihat akademik anda.

Tanya Profesional Industri

Tanya dengan orang yang sudah pakar di dalam industri ialah cara terbaik untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang kerjaya yang anda jalani. Berikut ialah beberapa contoh soalan yang perlu anda tanya semasa temu duga atau hari bayangan pekerjaan anda:

  • Apakah kerja anda hari ini?
  • Mengapa anda pilih bidang perubatan?
  • Apa yang paling anda sukai tentang pekerjaan anda?

Mulakan Sukarelawan

Sukarelawan ialah cara terbaik untuk menunjukkan kepada kolej dan majikan bahawa anda mengambil berat tentang kerja yang anda lakukan. Ini juga boleh membawa anda untuk mendapatkan pengalaman langsung dalam bidang anda sebelum anda memutuskan ia adalah yang sesuai untuk anda. 

Walau bagaimanapun, pastikan anda tidak hanya sukarela kerana ia akan kelihatan baik pada resume atau permohonan sekolah anda.

Anda harus memberi tumpuan kepada kerja sukarela di lokasi atau organisasi yang anda tahu ia boleh membuat perubahan. 

Lokasi ini termasuk tempat perlindungan haiwan, rumah penjagaan, pusat krisis dan dapur sup. Ingatlah, lebih banyak pengalaman yang anda dapat, lebih gembira anda dalam bidang anda, dan lebih baik peluang anda untuk diterima ke kolej yang anda ingin pergi.

Selidik Cara Lain Anda Boleh Mendapat Pengalaman Perubatan

Latihan asas EMT, first aid dan sebagainya. Ini, sekali lagi, akan memberikan pengetahuan dan pengalaman penting untuk kerjaya masa depan anda dalam bidang perubatan.

6 Perkara Penting Sebelum Memasuki Bidang Perubatan

Bersedia Untuk Bekerja Keras

Mendapat kerjaya dalam bidang perubatan bukanlah satu tugas yang mudah. Ia akan memerlukan banyak masa, belajar, dan kerja yang mencabar. Anda perlu mengekalkan IPK anda dan lulus setiap ujian piawai dengan cemerlang di seluruh sekolah menengah dan kolej.

Menarik lain :  Mana Lebih Baik? PTPTN atau PPBU Bank Rakyat

Kecemerlangan akademik adalah penting untuk diterima ke sekolah perubatan yang baik. Anda juga perlu memberi tumpuan kepada ekstrakurikuler dan mempertimbangkan untuk mendapatkan pengalaman pekerjaan dunia sebenar dalam bidang perubatan. Ini adalah banyak kerja yang memerlukan masa bekerja yang panjang dan motivasi diri.

Awas!

Jika anda jenis orang yang ponteng kelas dan tidak menyiapkan tugasan, anda mungkin tidak ingin memikirkan kerjaya dalam bidang perubatan. Walau bagaimanapun, jika anda bersedia untuk berusaha, semuanya berbaloi untuk kerjaya yang memuaskan membantu dan menyembuhkan orang.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments