8 Biasiswa Pelajar Malaysia Universiti di Korea

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Mungkin ramai mengimpikan untuk belajar di universiti di Korea Selatan dengan biasiswa penuh. Di sini, dilampirkan 8 biasiswa yang anda boleh memohon untuk melanjutkan pengajian di Korea Selatan.

Biasiswa Pelajar Malaysia untuk Universiti di Korea

1. Biasiswa Kerajaan Korea

Majoriti kerajaan negara di dunia menawarkan biasiswa kepada pelajar antarabangsa. Kerajaan Korea Selatan, yang serupa dengan negara-negara lain, menawarkan banyak biasiswa penuh yang meliputi yuran tuisyen dan perbelanjaan hidup untuk menarik lebih ramai pelajar antarabangsa untuk belajar di Korea. Pelajar yang menerima biasiswa kerajaan Korea boleh memohon untuk melanjutkan pengajian di mana-mana universiti yang berafiliasi dengan program ini dan ini termasuk universiti terbaik di Korea.

Amaun Pembiayaan :

Yuran Tuisyen Penuh, Elaun Hidup, Tiket Pesawat, Kelas Bahasa Percuma, Insurans Kesihatan, Elaun Lain

Cara Memohon: Anda boleh memohon secara langsung melalui laman web universiti atau melalui Kedutaan Korea di Malaysia.

2. Seoul National University Scholarship

8 Biasiswa Pelajar Malaysia Universiti di Korea

Seoul National University adalah salah satu universiti Ivy Leagues yang dikenali sebagai universiti ‘SKY’ di Korea. Universiti lain yang dikelompokkan di bawah Sky University adalah Universiti Yonsei dan Universiti Korea. Tiga universiti ini adalah permintaan di kalangan pelajar Korea sendiri kerana mereka adalah universiti terbaik di Korea.

Amaun Pembiayaan :

Biasiswa penuh untuk program sarjana, master dan PhD

Cara Memohon: Untuk maklumat lanjut, klik di sini: Beasiswa Universiti Nasional Seoul

3. Yonsei University Scholarship

Seperti yang disebutkan di atas, Yonsei University adalah universiti swasta yang juga disenaraikan sebagai universiti Ivy League di Korea. Universiti ini mempunyai kolej yang eksklusif untuk pelajar antarabangsa yang dikenali sebagai Underwood International College.

Menarik lain :  Graduate Program di Malaysia Pada Tahun 2022

Profesor dan pelajar di kolej ini datang dari pelbagai negara di seluruh dunia. Oleh kerana ia adalah sebuah kolej antarabangsa, semua kelas diajar dalam bahasa Inggeris. Universiti ini menawarkan biasiswa penuh kepada pelajar antarabangsa untuk melanjutkan pengajian di sini.

Amaun Pembiayaan :

Biasiswa penuh untuk sarjana muda sahaja. Biasiswa untuk Sarjana dan PhD tidak ditawarkan.

4. Korea University Scholarship

8 Biasiswa Pelajar Malaysia Universiti di Korea

Universiti Korea adalah sebuah universiti awam yang berprestij di Korea Selatan yang menawarkan biasiswa penuh kepada pelajar antarabangsa. Universiti ini lebih dikenali sebagai Universiti Majors Non Stem.

Di Korea, kursus seperti sains, perniagaan dan sains politik kurang popular kerana negara mereka berkembang dengan pesat dengan pelbagai industri teknikal seperti kejuruteraan, sains dan teknologi. Oleh itu, majoriti pelajar lebih suka kursus dalam bidang Sains, Teknologi dan Kejuruteraan.

Amaun Pembiayaan :

Biasiswa yuran tuisyen untuk pelajar sarjana muda dan biasiswa penuh untuk pelajar Sarjana dan PhD.

5. KAIST University Scholarship

8 Biasiswa Pelajar Malaysia Universiti di Korea

KAIST adalah universiti penyelidikan awam pertama yang ditubuhkan di Korea. Universiti ini ditubuhkan hampir 50 tahun yang lalu dan ia adalah salah satu universiti terbaik dalam sains dan teknologi.

Peruntukan yang substansial dari kerajaan Korea dan syarikat antarabangsa seperti Samsung dan Hyundai membantu meningkatkan tahap pencapaian penyelidikan universiti.

Oleh kerana banyak sumbangan, semua pelajar yang berjaya ditawarkan kerusi di universiti ini diberi biasiswa penuh untuk semua peringkat kajian termasuk pelajar antarabangsa. Di samping itu, pembelajaran juga diajar dalam bahasa Inggeris.

Amaun Pembiayaan :

Biasiswa penuh untuk program sarjana dan pascasiswazah

6. Hanyang University Scholarship

Universiti Hanyang terletak di Seoul, ibu kota Korea. Hanyang adalah nama lama untuk Seoul yang digunakan beratus-ratus tahun yang lalu. Universiti swasta di Korea ini menawarkan beratus-ratus kursus untuk pelajar yang berminat untuk melanjutkan pengajian di sana.

Menarik lain :  Pengawas SPM 2023: Permohonan, Elaun dan Syarat

Universiti Hanyang telah menghasilkan banyak alumni yang berjaya termasuk Pengerusi Hyundai Motors dan CEO Hyundai. Universiti Hanyang menawarkan biasiswa penuh kepada para pelajarnya. Lebih 97.5 juta diperuntukkan setiap tahun untuk penyediaan biasiswa kepada pelajar yang berkelayakan.

Amaun Pembiayaan :

70% Yuran Tuisyen untuk mahasiswa, yuran pengajian penuh untuk Sarjana dan PhD.

7. Kyung Hee University Scholarship

Universiti Kyung Hee adalah universiti swasta terbaik di Korea. Universiti ini menawarkan banyak biasiswa untuk pelajar antarabangsa. Universiti ini popular untuk fakulti perubatannya, yang menggabungkan kedua-dua kaedah perubatan Asia dan Barat.

Amaun Pembiayaan :

Biasiswa penuh untuk pelajar sarjana dan pascasiswazah

8. Hankuk University Scholarship

Universiti Hankuk dikenali sebagai universiti terbaik di Korea dalam bidang pengajian asing seperti bahasa, hubungan antarabangsa dan undang-undang antarabangsa. Walaupun ia baik dikenali dengan program pengajian asingnya, Hankuk University juga menawarkan kursus dalam bidang kejuruteraan, sains dan perniagaan.

Amaun Pembiayaan :

Biasiswa penuh yang ditawarkan untuk pelajar yang berkelayakan

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments