Animasi buat Mechamato di Malaysia?

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Filem Mechamato telah mencapai RM30.75 juta dalam masa kurang 22 hari. Ramai orang berminat untuk menyambung ke bidang animasi.

Animasi buat Mechamato di Malaysia?

Memandangkan dunia semakin digital, tidak dapat dielakkan bahawa pembangunan kandungan digital semakin meningkat. Di Youtube sahaja, kira-kira 5 bilion video ditonton secara purata setiap hari.

Menurut Agensi Penggalakan Industri Perisian Thailand, pasaran ASEAN adalah yang paling pesat berkembang untuk kedua-dua penggunaan dan pengeluaran kandungan digital di peringkat global, dan ia akan terus berkembang sebagai hab untuk pembangunan kandungan digital.

Pada 2018, Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) telah memulakan tinjauan di lapangan untuk mengetahui dan menganalisis industri animation di kalangan negara ASEAN terpilih. Penemuan menunjukkan bahawa industri rantau ini masih muda lagi teguh dan menjanjikan.

Sebagai contoh, di Malaysia sahaja, hasil pasaran untuk animasi dan usaha berkaitan telah mencecah USD187.7 juta pada 2016. Walaupun industri itu baru mula aktif kira-kira sedekad lalu, ia mempunyai anggaran bilangan 11,000 profesional kandungan kreatif dan teknologi hari ini .

Memandangkan industri animation sedang berkembang pesat, tidak hairanlah mengapa ramai lepasan sekolah muda memilih untuk menjadi sebahagian daripadanya.

Dalam artikel ini, kami akan memberi tumpuan kepada animasi 3D dan tempat terbaik untuk belajar animasi 3D di Malaysia.

One Academy

The One Academy ialah sebuah institusi yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dalam seni, grafik komputer dan reka bentuk komunikasi. Semua program mereka mendapat akreditasi Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Dengan falsafah pengajaran ‘Masters Train Masters’, pelajar dilatih oleh guru industri terkemuka. Sehingga kini, The One Academy telah melahirkan ramai graduan yang luar biasa dan berjaya dengan kerjaya berprofil tinggi dalam industri kreatif di seluruh dunia.

Menarik lain :  8 Cara Terbaik Nak Power Bahasa Inggeris

The One Academy menawarkan Diploma Animasi Digital yang merupakan kursus 3 tahun yang terdiri daripada 9 semester.

LimKokWing University of Creative Technology

Mempunyai slogan “Universiti Paling Global di Dunia”, LimKokWing mempunyai kehadiran global dengan pelajar dari lebih 165 negara, di 13 kampus di 3 benua. Kursus-kursus yang ditawarkan di LimKokWing digubal dengan keputusan akhir dalam fikiran, mencerminkan persekitaran industri untuk menyediakan graduan untuk tenaga kerja. Universiti terlibat dalam kerjasama industri untuk memberikan pengalaman kerja sebenar kepada pelajar mereka.

Animasi buat Mechamato di Malaysia?

LimKokWing menawarkan program Sarjana Muda Sastera (Kepujian) dalam Animasi yang meneroka aspek asas animasi menggunakan pendekatan kontemporari.

UCSI University Malaysia

De Institute of Creative Arts and Design (ICAD) Universiti UCSI menawarkan program seni, fesyen, multimedia dan reka bentuk web yang unik untuk memenuhi keperluan industri kreatif yang berkembang pesat.

Selaras dengan model Praxis® Universiti – pendekatan yang menyokong aplikasi teori kepada amalan, ICAD menjadikan pembelajaran industri sebagai keutamaan utama melalui latihan amali, program dan pertandingan antarabangsa, kurikulum dan bengkel.

Universiti ini menawarkan Sarjana Muda Seni Kreatif (Kepujian) dalam Reka Bentuk Animasi 3D di mana pelajar dilatih untuk berfikir, menghasilkan dan bercakap bahasa animasi 3D.

Universiti Taylor

Ditubuhkan pada tahun 1969, Universiti Taylor telah menjadi institusi pendidikan swasta terkemuka dengan kemudahan bertaraf dunia di Malaysia. Universiti itu telah melahirkan lebih 70,000 graduan sehingga kini. Universiti ini menggunakan pendekatan berpusatkan pelajar di mana ia menyediakan pelajar dengan perkhidmatan sokongan yang membantu pertumbuhan dan pembangunan peribadi sambil mereka berusaha untuk mencapai matlamat akademik mereka, disokong oleh Jabatan Pengalaman Pelajarnya.

Universiti menawarkan Animasi dan Kesan Visual sebagai pilihan sebagai sebahagian daripada Sarjana Muda (Kepujian) dalam Media Kreatif.

Menarik lain :  Jadual Penuh Ujian UPKK Pelajar tahun 2020 dan 2021

UNDO School of 3D Animation

UNDO ialah sekolah latihan yang memenuhi keperluan kedua-dua pemula dalam industri animation 3D, serta artis profesional yang ingin meningkatkan lagi kemahiran mereka. UNDO ialah rakan kongsi bertauliah dengan Britlink International, yang diluluskan oleh East Durham College untuk menjalankan Diploma Tahap 3 dalam animasi 3D. Selain itu, institut itu juga menyediakan hab rangkaian untuk semua bakat tempatan berkongsi pengalaman mereka, menghubungkan pelajar dan artis profesional untuk memacu industri ke hadapan.

Multimedia University (MMU)

MMU mengkhusus dalam program untuk membantu industri ICT berteknologi tinggi negara dengan kampus di Melaka, Cyberjaya dan Nusajaya dengan 13 pusat penyelidikan memfokuskan dalam beberapa bidang khusus.

MMU menawarkan Ijazah Sarjana Muda Multimedia (Kepujian) Animasi yang memfokuskan kepada seni reka bentuk animasi, kesan visual dan bahasa filem. Program ini pada mulanya diwujudkan untuk menjadi pemangkin industri animasi di Malaysia.

Animasi buat Mechamato di Malaysia?

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments