Apa Yang Nak Buat Lepas Keputusan SPM?

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Keputusan SPM sangat mendebarkan, tetapi tahu apa penantian yang lebih mendebarkan? Nak tentukan keputusan hidup untuk sambung di univeristi dan jurusan apa.

Dalam erti kata lain, seseorang cuba membuat keputusan untuk anda yang anda akan terpaksa hidup bersama sepanjang hayat anda. Beberapa kebijaksanaan dan nasihat ini cukup bermanfaat, dan anda pasti harus mempertimbangkannya.

1. Tentukan jalan yang anda akan lalui

Sebagai yang baru mendapat keputusan SPM, anda perlu tentukan alternatif pendidikan anda dan buat keputusan termaklum.

Adakah anda mempunyai bajet yang terhad? STPM/Tingkatan 6 adalah cara untuk pergi. Ia adalah program Pra-Universiti yang dibiayai kerajaan yang membolehkan anda mula bekerja di peringkat ijazah dengan segera.

Adakah anda perlu kembali ke dalam tenaga kerja secepat mungkin? Diploma adalah pilihan terbaik. Anda boleh menamatkan program ini dalam masa dua tahun dan serta-merta mula bekerja dan memperoleh wang!

2. Memilih kursus

Memilih kursus yang betul mungkin sukar, jadi pastikan markah keputusan SPM anda serta subjek pengajian pilihan anda semasa membuat pilihan anda.

Setelah perkara itu selesai, anda boleh meneruskan ke langkah kritikal seterusnya: pilih kolej atau universiti yang hendak dihadiri bergantung pada program prauniversiti pilihan anda. Anda mempunyai pilihan untuk menghadiri institusi awam atau swasta.

3. Sediakan bahan anda

Jika anda mempunyai minat pada ijazah dan universiti tertentu, tiada masa untuk diluangkan.

Pastikan anda mempelajari semua yang anda perlu tahu untuk masuk ke institusi pilihan anda. Anda mungkin dikehendaki mengarang esei, mengambil bahagian dalam temu duga, menghasilkan surat rujukan, dan tugasan lain.

Jika anda ingin diterima masuk, sediakan dan serahkan apa sahaja yang diperlukan oleh institusi secepat mungkin!

Menarik lain :  Tarikh Buka Sekolah 2024: Masa Untuk Rancang Aktiviti Anda!

Apa nak buat lepasan keputusan spm

Apabila memohon program kolej dan universiti, adalah idea yang baik untuk menyusun semua kertas yang diperlukan, seperti sijil, slip keputusan SPM dan dokumen peribadi lain, ke dalam fail atau folder yang berbeza selepas menerima keputusan SPM anda. Ini boleh membantu dalam pengesanan permohonan universiti dan biasiswa, mengenal pasti kertas yang hilang, dan penyediaan permohonan masa hadapan.

4. Menghadiri pameran pendidikan

Di kebanyakan pameran pendidikan, anda mungkin menemui beberapa universiti. Ini adalah peluang anda untuk bertanya apa-apa soalan yang anda ada dan meninjau institusi yang anda berminat untuk hadiri.

Terdapat juga peperiksaan kerjaya percuma dan pensyarah atau kaunselor tersedia untuk membantu anda mencari ijazah yang sesuai.

Apa nak buat lepasan keputusan spm

5. Biasiswa

Oleh kerana biasiswa selalunya dibuka sekitar masa keputusan SPM diumumkan setiap tahun, anda tidak seharusnya menunggu terlalu lama untuk mula mencari biasiswa yang sesuai yang merangkumi kursus yang anda inginkan—sama ada pra-universiti, sarjana atau pasca siswazah.

6. Belajar kemahiran baru

Selepas menerima keputusan SPM anda, anda boleh mendaftar dalam pelbagai kursus pendek. Anda boleh mendapatkannya secara percuma atau dengan kos yang kecil di internet. Kebolehan ini akan berguna dalam akademik dan profesion masa depan anda! Kami mengesyorkan kursus berikut:

  • Microsoft Office ialah program yang membolehkan anda mencipta (Word, Excel, PowerPoint)
  • Reka bentuk dalaman/Grafik/Fesyen
  • Mengedit video dan foto (Adobe Photoshop, Premiere Pro, dll)
  • Programming and Coding
  • Mereka bentuk tapak web dan aplikasi
  • Pengucapan awam
  • Kewartawanan/penulisan kreatif

7. Belajar Bahasa Inggeris

Adalah penting untuk meningkatkan kebolehan komunikasi anda, terutamanya dalam bahasa Inggeris. Majoriti kursus universiti diajar dalam bahasa Inggeris. Tambahan pula, jika anda ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara, anda perlu fasih berbahasa Inggeris. Mampu berkomunikasi dengan fasih dalam bahasa sasaran juga membantu dalam membuat tanggapan pertama yang baik semasa temu duga (untuk pendaftaran universiti, biasiswa).

Menarik lain :  6 Perkara Penting Sebelum Memasuki Bidang Perubatan

Apa nak buat lepasan keputusan spm

8. Buat Persediaan

Kehidupan universiti adalah suasana yang sangat berbeza daripada apa yang anda gunakan sepanjang tahun sekolah menengah anda. Ramai pelajar menghadapi kejutan budaya apabila mereka mula-mula memulakan universiti, jadi penting untuk bersedia dari segi psikologi, fizikal dan emosi untuk apa yang akan datang. Mengetahui kekuatan dan batasan anda, serta memahami gaya pembelajaran peribadi anda, boleh membantu anda berehat dan bersedia untuk universiti. Ia juga sangat mudah daripada yang anda fikirkan untuk mengimbangi kehidupan sosial anda dengan pendidikan anda.

Memasak (jika anda tidak melakukannya sebelum ini) dan mencuci pakaian anda sendiri adalah dua lagi kemahiran penting yang perlu anda pelajari sebelum memulakan universiti. Kehidupan berautonomi dan pengajian bebas adalah sebahagian daripada gaya hidup universiti. Akibatnya, adalah penting untuk mempelajari cara mengurus masa dan wang anda dengan berkesan supaya anda boleh menikmati pengalaman universiti anda sepenuhnya.

Selepas keputusan SPM, keluar ke sana dan berbual dengan rakan anda tentang permohonan dan pilihan universiti mungkin membantu anda berehat tentang betapa menakutkannya semua itu, terutamanya apabila anda tahu anda tidak bersendirian.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments