Author: Aliah

ePrasekolah Rayuan mulai Ogos 2023

Eprasekolah Rayuan telah dibuka! Ini adalah Makluman Penting untuk Permohonan Prasekolah KPM 2024 Melalui Sistem ePrasekolah. Dalam kemas kini terkini daripada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), ibu bapa yang mempunyai anak berusia 4 dan 5 tahun dan telah mendaftarkan mereka ke prasekolah di bawah KPM untuk tahun hadapan (2024) diminta untuk mengambil perhatian. Sistem permohonan prasekolah baru yang dikenali sebagai ePrasekolah …

Permohonan Ke Sekolah Khusus (PKSK) 2024/2025

PKSK atau Permohonan Ke Sekolah Khusus bagi sesi 2024/2025 telah dibuka pada 1 Ogos 2023 dan akan berakhir pada 17 September 2023. Peluang ini hanya terbuka untuk pelajar Tingkatan 1 dan Tingkatan 4. Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memperkenalkan sistem baru selepas pengumuman pembatalan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) oleh YB Menteri Kanan Pendidikan pada 15 …

Prestasi Akademik Sekolah Menengah: Tips Belajar Berkesan

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua! Lepas keputusan SPM keluar, tengok ramai yang dapat straight A, mesti adik-adik semakin bersemngat kan nak belajar? Nak menjejaki prestasi cemerlang senior-senior la katakan! Hari ini, mari kita bincangkan mengenai pentingnya prestasi akademik di peringkat sekolah menengah dan cara-cara untuk mencapai kecemerlangan dalam pelajaran dengan cara yang santai dan menyeronokkan. Sebabtu kita nak bagi tips …

Sekolah Rendah dan Teknologi: Bagaimana Menguruskannya?

Sekolah rendah? Satu topik yang semakin mendominasi dunia pendidikan, iaitu perkembangan dan penggunaan teknologi dalam pendidikan di sekolah rendah. Dunia terus berubah, dan dalam era digital ini, teknologi semakin meresap ke dalam kehidupan kita. Oleh itu, sudah tiba masanya untuk kita menyemai asas pengetahuan dalam kalangan anak-anak menerusi penggunaan teknologi secara bijak dan efektif. Teknologi dan Persekolahan Masa Covid-19, semua …

Prasekolah: 7 Tips Langkah Pertama Menuju Kejayaan Anak

Prasekolah bukan sekadar satu tempat menjaga anak-anak kita semasa kita bekerja, tetapi ianya merupakan asas yang kukuh dalam membentuk personaliti, kemahiran sosial, dan kemahiran akademik anak-anak kita. Jadi, mari kita berjalan santai dan merenungkan mengenai pengalaman prasekolah yang menyeronokkan! Kenapa Prasekolah ni Penting? Prasekolah adalah langkah pertama dalam membawa anak-anak kita ke dunia pendidikan formal. Ia memberikan mereka peluang untuk …

SPM 2022/2023: Keputusan, Tarikh dan Cara Semak

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua calon SPM 2022! Good news! Akhirnya, tibalah saat yang ditunggu-tunggu dengan penuh kerinduan! Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2022 akan dikeluarkan pada 8 Jun 2023 (Khamis). Inilah saat yang membangkitkan rasa gembira, ketegangan, dan harapan dalam diri setiap calon! Bagi para calon yang bersekolah, saatnya tiba untuk mendapatkan hasil peperiksaan SPM daripada …

8 Cara Terbaik Nak Power Bahasa Inggeris

Bahasa Inggeris adalah bahasa global yang penting dalam dunia moden. Kebolehan untuk berkomunikasi dalam English dengan baik membawa banyak manfaat dalam bidang pendidikan, kerjaya, dan hubungan antarabangsa. Jika anda ingin meningkatkan penguasaan English anda, terdapat beberapa cara yang mudah dan berkesan yang boleh anda amalkan. Dalam blog post ini, kami akan berkongsi beberapa tips yang berguna untuk membantu anda meningkatkan …

Bajet 2023: Subsidi Yuran Taska Penjawat Awam

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua! Hari ini, kita nak bercerita tentang satu perkara yang pasti akan membuatkan semua ibu bapa penjawat awam teruja! Yeap, korang dah tahu ke pasal subsidi yuran taska? It’s the news about the RM180 subsidy for kindergarten fees for children of civil servants in Budget 2023! Tak sabar-sabar nak tahu lagi? Jom kita baca sama-sama. Subsidi …

E-dentist untuk Permohonan Penempatan Kerja 2023

e-dentist sekarang diwujudkan untuk pelantikan baharu bagi permohonan penempatan¬† untuk doktor gigi.¬†Senang kan?! Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mewujudkan laman web e-dentist bagi memudahkan Pegawai Pergigian Gred UG41 yang baru diambil bekerja memohon penempatan mereka. Hanya calon yang berjaya menamatkan proses temu duga Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) sahaja boleh memohon melalui sistem ini untuk penempatan dalam masa yang ditetapkan. Pilihan peletakan …

JPA PIDN 2023: Cara Permohonan Biasiswa Lengkap

Tahu tak sebenarnya Jabatan Perkhidmatan Awam bukan sahaja tempat untuk kita meminta kerja dengan kerajaan sahaja malah JPA menawarkan biasiswa untuk para pelajar universiti! Iya, JPA PIDN 2023 dibuka! Tawaran Biasiswa JPA PIDN 2023 bagi Ijazah Sarjana Muda untuk Pelajar Cemerlang di Malaysia, Termasuk di Peringkat Program Ijazah Negara, Diploma dan Sarjana. Pelajar sebelum ini berpeluang mendapat manfaat daripada tawaran …