Cara Menjadi Doktor di Malaysia Selepas SPM

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Pernahkah anda membayangkan bekerja di hospital sambil memakai kot putih? Pernahkah anda kagum dengan pakar perubatan yang menangani pelbagai masalah kesihatan akibat pesakit dan merasakan anda boleh bekerjasama dengan mereka untuk mengatasi cabaran tersebut?

Jika ya, pekerjaan sebagai doktor mungkin sesuai untuk anda! Namun persoalannya, macam mana cara menjadi doktor di Malaysia?

Untuk membantu anda mencapai matlamat profesional anda, kami telah menyediakan panduan langkah demi langkah tentang cara menjadi doktor di Malaysia selepas SPM.

Ini merupakan cara menjadi doktor di Malaysia!

Cara Menjadi Doktor di Malaysia Selepas SPM

Langkah 1: Pada peringkat SPM, penuhi syarat.

Untuk belajar perubatan dan cara menjadi doktor di Malaysia, anda mesti memenuhi kriteria kelayakan akademik Majlis Perubatan Malaysia di peringkat SPM (MMC).

Untuk memenuhi syarat untuk bekerja dalam kerajaan semasa latihan housemanship nanti, anda mesti telah menerima sekurang-kurangnya 5B dalam SPM atau O-Level / IGCSE dalam mata pelajaran berikut:

Biologi, Kimia Fizik Matematik atau Matematik Tambahan, dan mana-mana satu mata pelajaran lain Kepujian dalam Bahasa Melayu dan lulus mata pelajaran sejarah.

Apa yang berlaku jika anda tidak memperoleh 5B dalam topik yang diperlukan dalam SPM?

Jika anda gagal fizik atau matematik dalam SPM atau memutuskan untuk tidak mengambil salah satu daripada dua mata pelajaran tersebut kerana anda percaya ia tidak berkaitan dengan perubatan, anda masih boleh meneruskan pengajian dalam bidang perubatan dengan mendaftar dalam program pengajian prauniversiti, seperti A-Level atau STPM, dan memenuhi keperluan di peringkat akademik yang lebih tinggi, iaitu peringkat pra-universiti.

Anda masih memerlukan 5B dalam topik SPM yang kami nyatakan di atas jika anda ingin melanjutkan pengajian ke Asasi Sains di mana-mana institusi atau Matrikulasi Australia (cth. SACEi, AUSMAT).

Menarik lain :  GENIUS@Pintar Pencarian Murid Pintar 2023

Jadi, anda perlu skor subjek subjek diatas untuk menjadi doktor di Malaysia!

Langkah 2: Selesaikan program prauniversiti.

Untuk melayakkan diri mengikuti program pra-universiti (A Levels, STPM, Matrikulasi, SACEi) atau program Asasi Sains di mana-mana IPTA/IPTS, anda perlu melengkapkan program prauniversiti (A Levels, STPM, Matrikulasi, SACEi). Sila ambil perhatian bahawa jika anda ingin melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah perubatan di universiti awam, anda juga mesti mendapatkan Asasi Sains. Jika meneruskan ke IPTS bukan pilihan, anda boleh mendaftar di mana-mana IPTS yang menawarkan asas saintifik.

Anda boleh melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah perubatan di institusi yang sama atau IPTS lain selepas menamatkan pengajian di Asasi Sains untuk menjadi doktor di Malaysia.

Langkah 3: Dapatkan ijazah perubatan.

Anda akan dapat melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah dalam bidang perubatan dan menjadi doktor di Malaysia, setelah anda menamatkan kursus pra-universiti anda dan memenuhi kriteria kemasukan. Anda mesti mendapatkan ijazah perubatan yang diiktiraf oleh Majlis Perubatan Malaysia (MMC) untuk menjadi pegawai perubatan berdaftar di Malaysia, tidak kira sama ada ijazah anda dari Malaysia atau dari negara lain.

Jika tidak, anda mungkin dihalang daripada bekerja sebagai pengamal perubatan di Malaysia. Akreditasi juga harus menunjukkan bahawa institusi dan program mematuhi piawaian dan norma kebangsaan, serta peraturan MMC.

Majoriti ijazah perubatan memerlukan lima tahun pengajian. Dalam dua tahun pertama sekolah perubatan, anda akan menumpukan pada idea asas sains perubatan.

Kemudian anda akan meneruskan latihan klinikal, di mana anda akan mendapat pengalaman amali dengan pesakit melalui penggiliran klinikal di hospital dan klinik kesihatan. Selepas anda menamatkan ijazah perubatan anda, anda akan bersedia untuk meneruskan ke fasa seterusnya, iaitu housemanship.

Menarik lain :  Permohonan Biasiswa Great Eastern 2021

Langkah 4: Selesaikan housemanship anda.

Cara Menjadi Doktor di Malaysia Selepas SPM

Housemanship (juga dikenali sebagai latihan perubatan) ialah perkhidmatan wajib yang memerlukan graduan perubatan melengkapkan latihan klinikal dalam persekitaran hospital sebelum mereka boleh mendaftar sebagai doktor dan menjadi doktor di Malaysia.

Di Malaysia, graduan perubatan mesti melakukan housemanship selama dua tahun di hospital kerajaan.

Sepanjang dua tahun Housemanship anda, anda akan diperuntukkan ke enam jabatan berbeza untuk setiap empat bulan.

Perubatan dalaman, pediatrik, pembedahan, obstetrik dan ginekologi, dan ortopedik membentuk lima jabatan pertama. Putaran terakhir berlaku dalam kepakaran elektif pilihan anda, seperti perubatan kecemasan, anestesia, penjagaan primer atau psikiatri.

Anda akan menerima banyak kepakaran mengendalikan pesakit dengan pelbagai keadaan hasil daripada latihan pelbagai disiplin anda.

Menilai pesakit, menyelia penjagaan pesakit, menjalankan pusingan wad, melakukan operasi asas di bawah pengawasan, dan menyelaraskan pelepasan pesakit yang bersedia untuk meninggalkan hospital hanyalah beberapa tanggungjawab anda.

Anda seorang profesional perubatan berdaftar sementara sebagai pelatih houseman. Anda akan diberi gred pada setiap jawatan dan anda hanya akan dapat menamatkan housemanship apabila anda tamat pengajian.

Langkah #5: Daftar sebagai Pegawai Perubatan secara keseluruhannya.

Anda boleh terus mendaftar dengan MMC dan menjadi pegawai perubatan berdaftar penuh selepas menamatkan housemanship. Anda akan dapat menggunakan akronim “Dr.” di hadapan nama anda pada ketika ini.

Tangga Gaji

Ini ialah Tangga Gaji untuk Pekerjaan Doktor di Malaysia

Cara Menjadi Doktor di Malaysia Selepas SPM

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments