IPT

Cara Permohonan Politeknik Tanpa UPU Mudah

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Politeknik adalah usaha untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk modal manusia yang mahir hari ini, Kementerian Pengajian Tinggi sentiasa menaik taraf sistem politeknik negara dan telah merancang untuk mengubah pendidikan politeknik menjadi lebih menarik kepada pelajar.

Pada masa ini, terdapat 33 politeknik di negara yang boleh dibahagikan kepada tiga kategori – Premier, Konventional dan Metro. Politeknik ini menyediakan separuh profesional yang mahir dalam bidang kejuruteraan, perdagangan dan perhotelan di Diploma dan peringkat Diploma Lanjutan untuk memenuhi permintaan sektor awam dan swasta.

3 Kategori Politeknik di Malaysia

Pada masa ini, terdapat 36 politeknik di Malaysia yang boleh dibahagikan kepada tiga kategori:

 • 3 politeknik utama
 • 28 Politeknik Konvensional
 • 5 politeknik metro

Politeknik ini menyediakan mahir dalam bidang kejuruteraan, teknologi komunikasi maklumat, perdagangan, akauntan, reka bentuk grafik visual dan perhotelan di Diploma, Diploma Lanjutan dan Tahap Sarjana Muda untuk memenuhi permintaan sektor awam dan swasta.

Cara Permohonan Politeknik Tanpa UPU Mudah

Kenapa anda harus menjadi graduan politeknik Malaysia?

 • Persekitaran kebolehpasaran sebenar melalui program Latihan Perindustrian.
 • Kurikulum praktikal yang berhubung dengan trend industri terkini.
 • Projek majikan yang sebenar untuk memberi peluang kepada pelajar untuk mendapatkan pengalaman kerja yang sebenar semasa masih belajar.

Cara memohon?

Langkah 1: Pilih program dan cari yang sesuai dengan minat anda

 • Sila semak maklumat program yang ditawarkan di laman web dan bercakap dengan wakil kami untuk mendapatkan nasihat.
 • Tunjukkan program yang anda ingin memohon dengan melihat halaman ini: Kursus yang ditawarkan.
 • Lihat tarikh pengambilan dan tentukan pengambilan pilihan anda dengan menyemak kalendar akademik.
 • Sila semak keperluan kemasukan sebelum memohon.

Langkah 2: Muat turun dan serahkan Borang Permohonan

 • Muat turun borang permohonan.
 • Lengkapkan borang permohonan dan serahkan dokumen yang diperlukan sekurang-kurangnya 12 minggu (3 bulan) sebelum tarikh permulaan pengambilan.
 • Anda boleh menghantar pertanyaan dan menyerahkan permohonan anda melalui e-mel ini ambilan@moe.gov.my
Menarik lain :  Program Global Online Workforce (GLOW MDEC) 2022

Atau

 • Hantar permohonan dalam talian
 • Anda perlu mendaftar terlebih dahulu sebelum anda boleh memohon.
 • Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi kami melalui e-mel ini ambilan@moe.gov.my

Sebab kenapa anda perlu memasuki politeknik

Laluan pembelajaran yang fleksibel

Walaupun universiti menawarkan kursus mengenai topik akademik dan teoritis seperti matematik, bahasa Inggeris, dan sejarah, politeknik memberi tumpuan semata-mata kepada latihan kemahiran yang digunakan-mereka menawarkan ijazah yang terakreditasi dalam segala-galanya dari sains kesihatan dan perdagangan ke perniagaan dan pengkomputeran.

Sebagai tambahan kepada kedua-dua ijazah Sarjana Muda dan Sarjana, politeknik juga memberi peluang kepada pelajar untuk mendapatkan pelbagai kelayakan lain, termasuk sijil, dan diploma.

Pengalaman kerja sebenar.

Ia tidak biasa bagi universiti untuk menawarkan program co-op, tetapi politeknik pergi satu langkah lebih jauh, memperkenalkan pelajar kepada pengalaman dunia sebenar di dalam dan di luar bilik darjah.

Pembangunan Kemahiran Insaniah.

Satu lagi kualiti politeknik yang unik ialah pelajar dapat belajar dan bekerja dengan kumpulan rakan sebaya yang sama sepanjang program dua atau empat tahun. Model kecil ini mencerminkan pasukan tempat kerja yang tipikal dan membantu pelajar belajar bagaimana untuk bekerjasama dengan rakan-rakan, pengajar, dan pakar industri.

Program

Terdapat pelbagai kursus untuk memilih yang sesuai dengan keperluan anda bermula dari Diploma hingga Ijazah Sarjana Muda. Semua program kami dijalankan berdasarkan pendidikan TVET dan diluluskan dan diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) yang diiktiraf oleh negara-negara lain.

Cara Permohonan Politeknik Tanpa UPU Mudah

Yuran dan Kos Politeknik Malaysia

Yuran kursus di Malaysia Politeknik adalah berdasarkan bidang pengajian. Jumlah yuran tuisyen yang termasuk yuran dan yuran Pelbagai seperti Yuran Perkhidmatan Global Malaysia (EMGS), Yuran Pendaftaran dan Bayaran Pentadbiran (Aktiviti, Wellfare, Insurans, Kaunseling, Accomadation dan sebagainya).

Menarik lain :  5 Kelebihan Utama Sambung Belajar di Matrikulasi

Cara Permohonan Politeknik Tanpa UPU Mudah

Cara Permohonan Politeknik Tanpa UPU Mudah

Cara Permohonan Politeknik Tanpa UPU Mudah

Keperluan kemasukan untuk pelajar antarabangsa

Keperluan kelayakan bergantung kepada tahap kemasukan anda. Keperluan pendaftaran pelajar antarabangsa mestilah selaras dengan keperluan kemasukan tempatan untuk setiap program / kursus yang digariskan oleh MQA.

Calon harus memenuhi keperluan kecekapan bahasa Inggeris mengikut keperluan standard program dengan merujuk keperluan kecekapan bahasa Inggeris untuk pelajar antarabangsa yang digariskan oleh Kementerian Pendidikan (MOE).

Pelajar dari negara berbahasa Inggeris dan mereka yang mempunyai kelayakan yang diajar dalam Bahasa Inggeris (IGCSE / GSCE, A-Level, IB, Diploma Sekolah Tinggi Amerika dan lain-lain) dikecualikan daripada keperluan bahasa Inggeris. Permohonan pengecualian mesti disertakan dengan dokumen sokongan.

Program Diploma (Premier)

Sekurang-kurangnya lima (5) kredit termasuk Matematik (Matematik atau Tambah Matematik) dan mana-mana Sains atau Subjek Vokasional (Kimia, Fizik, Biologi atau Sains Umum) di:

 • Igcse / gsce atau
 • Sebarang peperiksaan yang bersamaan dengan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau
 • Sebarang kelayakan yang diterima oleh Politeknik Malaysia

Program Diploma (Konvensional)

Sekurang-kurangnya tiga (3) kredit termasuk Matematik (Matematik atau Tambah Matematik) dan mana-mana Sains atau Subjek Vokasional (Kimia, Fizik, Biologi atau Sains Umum) di:

 • Igcse / gsce atau
 • Sebarang peperiksaan yang bersamaan dengan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau
 • Sebarang kelayakan yang diterima oleh Politeknik Malaysia

Program Sarjana Muda

Calon-calon program Sarjana Muda harus memiliki:

 • Diploma Politeknik Malaysia (minimum PNGK 2.0) dengan kredit dalam matematik atau matematik tambahan di SPM / O-Level / Igcse atau setaraf atau
 • Diploma dari institusi lain dengan PNGK minimum 2.0 dan kredit dalam matematik atau matematik tambahan di SPM / O-Level / Igcse atau setaraf atau
 • Sebarang kelayakan yang diterima oleh Politeknik Malaysia
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeeva
Jeeva
5 months ago

Hi nak tanya, borang permohonan tu macamana eh?