ePemula 2022: Cara Mendaftar dan Cash Out Duit

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

ePemula boleh dimohon mulai Isnin lalu. 11 April 2022 merupakan hari pertama mendaftar dan mendapat RM150 kredit kerajaan di bawah inisiatif e-Pemula, yang bertujuan membantu belia beralih kepada pembayaran tanpa tunai.

Kredit RM150 ini boleh diakses melalui BigPay, GrabPay, ShopeePay dan Touch ‘n Go eWallet kepada semua pelajar sepenuh masa atau anak muda berumur 18 hingga 20 tahun.

Selain itu, apabila anda menuntut kredit melalui rangkaian yang berbeza, setiap platform akan mempunyai bonus, kupon dan diskaunnya sendiri.

ePemula 2022 Cara Mendaftar dan Cash Out Duit

Perkara Penting Mengenai ePemula

Terdapat had dan syarat yang dikenakan untuk penggunaan kredit e-Pemula, dan ia hanya boleh digunakan secara ‘offline’ atau di kedai-kedai yang menyediakan perkhidmatan membayar menggunakan QRCode.

Ini termasuk ShopeePay, seperti yang ditemui oleh remaja ini apabila mereka menggunakan portalonline Shopee untuk menuntut RM150 mereka.

ePemula 2022 Cara Mendaftar dan Cash Out Duit

Walaupun kebanyakan orang percaya bahawa mempunyai kredit ePemula dalam dompet ShopeePay mereka memberi mereka akses kepada platform e-dagang, ternyata kredit tersebut hanya tersedia untuk pembelian luar talian.

Ini bermakna anda boleh menggunakan ShopeePay seperti mana-mana ewallet lain di kedai sebenar, tetapi anda tidak boleh menggunakannya untuk membeli produk melalui Shopee.

Objektif Pemberian ePemula melalui Shopee Bigpay TNG kini tersedia.

 • Sudah tentu, bantuan RM150 untuk pelajar dalam bentuk kredit ini dapat membantu meringankan beban kos ke tahap tertentu.
 • Galakkan perbelanjaan digital yang lebih besar dalam kalangan golongan muda hari ini di semua pertubuhan mesra pemula ini.
 • Tingkatkan bilangan peruncit yang menerima pembayaran e-dompet sambil menambah bilangan kedai yang mungkin digunakan oleh orang baru.
 • Tingkatkan hasil dan perbaiki kitaran mikroekonomi dalam kalangan peruncit Malaysia yang terjejas akibat bencana Covid 19 sebelum ini.
Menarik lain :  Prestasi Akademik Sekolah Menengah: Tips Belajar Berkesan

Sebelum itu, anda tahu apa itu ePemula?

ePemula ialah Skim Transaksi Tanpa Tunai yang menggunakan eWallet seperti Shopee, Grab, TNG dan BigPay untuk mempromosikan budaya tanpa tunai di perniagaan.

ePemula 2022 Cara Mendaftar dan Cash Out Duit

ePemula 2022 Cara Mendaftar dan Cash Out Duit

Bajet 2022 mengumumkan beberapa inisiatif kerajaan, termasuk program ini. Belia berumur 18 hingga 20 tahun, serta pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi, akan menerima bayaran sekali RM150 ke dalam akaun e-dompet mereka.

Tempoh penebusan bermula dari 11 April 2022 hingga 1 Jun 2022, dengan kredit sah sehingga 10 Jun 2022.

Kriteria kelayakan

 • Warganegara Malaysia
 • Pelajar sepenuh masa
 • Telah mencapai umur 18-20 tahun (lahir pada tahun 2002 hingga 2004) ATAU adalah pelajar sepenuh masa.

Cara untuk Cash Out ePemula

Dengan daya cipta generasi yang membesar dengan teknologi, kanak-kanak menemui kaedah untuk mengatasi batasan dengan cepat.

Prosedurnya adalah seperti berikut:

 • Akaun Maybank QRpaybiz boleh dimuat turun.
 • Pilih nombor IC dengan tarikh lahir dengan mengklik “LIST” (Pilih IC dan tarikh lahir dengan mengklik “V” di sebelah nombor pendaftaran perniagaan) Kemudian masukkan log masuk, kod pin, nama firma dan seterusnya. (cukup isi tempat kosong mengikut keperluan)
 • Ia harus dipautkan ke akaun bank anda. Jangan risau jika anda tiada akaun maybank. Pilih bank pilihan anda dan masukkan nombor telefon aktif anda, kerana nombor tac akan dihantar kepada anda melalui SMS untuk mengesahkan akaun bank anda.
 • Berhampiran bahagian atas sebelah kiri, klik baris tiga.
 • Pilih “SETTINGS”> “STATIC QR” daripada menu lungsur.
 • Ini adalah tangkapan skrin kod “screenshot” yang dikeluarkan sebelum ini.
 • Kemudian semak imbas ke aplikasi yang telah anda tuntut ePemula.
 • Pilih gambar kod yang anda ambil gambar sebelum ini dengan mengklik “sCAN”
 • RM150 akan dihantar terus ke akaun anda, dan anda boleh membelanjakannya seberapa banyak yang anda suka!
Menarik lain :  PPBU Bank Rakyat vs PTPTN: Mana yang Lebih Baik?

AMARAN!!

PSA: Berwaspada terhadap orang yang tidak dikenali yang menawarkan wang tunai ePemula eWallet.

Inisiatif ePemula eWallet bernilai RM150 telah dilancarkan oleh Kementerian Kewangan semalam, menampilkan empat platform: BigPay, Grab, Shopee dan Touch ‘n Go eWallet.

Kempen ini bertujuan untuk menggalakkan remaja menggunakan pembelian tanpa tunai di peruncit fizikal.

Anda tidak akan dapat mengeluarkan wang atau memindahkan dana ke akaun lain akibatnya. Sesetengah orang, bagaimanapun, nampaknya kononnya memberikan pilihan keluar tunai melalui kod QR pedagang.

Pelbagai tawaran di media sosial daripada orang yang mendakwa membayar tunai kepada pengguna ePemula. Mereka yang berminat akan dihantar kod QR untuk mengimbas melalui mesej peribadi, selepas itu orang itu akan menghantar dana ke akaun bank pengguna.

Walaupun ini adalah penyelesaian untuk sekatan program ePemula, transaksi sedemikian TIDAK DISYORKAN.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments