ePemula 2022: Platform Berbaloi Untuk Pelajar Tuntut

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

ePemula 2022 membolehkan anda menuntut kredit eWallet sekali sebanyak RM150 jika anda berumur antara 18 dan 20 — atau jika anda seorang pelajar universiti sepenuh masa. Touch n’Go eWallet, GrabPay, BigPay dan Shopee semuanya tersedia mulai sekarang hingga 1 Jun. Tetapi eWallet manakah yang paling sesuai untuk wang?

Untuk kemudahan anda, kami akan memecahkan segala-galanya untuk anda.

ePemula 2022 ialah program kerajaan Malaysia yang bertujuan untuk “membantu menggalakkan transaksi tanpa tunai.”

Jika anda seorang pelajar sepenuh masa yang mendaftar dalam kursus yang membawa kepada diploma atau SKM4 (Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 4) dan ke atas di institusi pengajian tinggi awam atau swasta yang diiktiraf, anda boleh menuntut kredit tersebut.

Ia juga boleh diakses oleh pelajar yang menamatkan pengajian tahun ini tetapi kekal mendaftar, seperti mereka yang mempunyai status aktif pada bulan Januari. Anda tidak perlu menjadi pelajar untuk memohon; apa yang anda perlukan adalah berumur antara 18 dan 20 tahun.

Mereka yang layak boleh memilih salah satu daripada empat eWallet yang diluluskan kerajaan, dan kredit RM150 hanya boleh digunakan untuk transaksi luar talian.

PENTING! Tarikh akhir untuk menggunakan kredit ePemula 2022 ialah 10 Jun.

eWallet Touch ‘n Go

Touch ‘n Go menggembar-gemburkan bahawa eWallet mereka adalah “eDompet terbesar di Malaysia” dengan “lebih daripada 500k pedagang dan lebih daripada 1 jutapedagang dengan DuitNow QR” walaupun pada hakikatnya kredit ePemula 2022 RM150 hanya boleh digunakan untuk luar talian pembelian.

Pelanggan yang layak juga akan menerima pakej kupon eWallet bernilai sehingga RM200, serta insentif AliPay+ bernilai sehingga RM100, sebagai tambahan kepada kredit RM150.

Menarik lain :  5 Kelebihan Utama Sambung Belajar di Matrikulasi

Set baucar yang berbeza daripada asas seperti 7-Eleven, MyNews, CU dan Watsons, alternatif F&B seperti MarryBrown dan lain-lain seperti pembelian teg Fave dan RFID boleh disertakan dalam pakej baucar eWallet.

Walau bagaimanapun, ini adalah berdasarkan siapa cepat dia dapat. Ganjaran AliPay+ sehingga RM100 boleh digunakan untuk memperoleh diskaun di Tealive, Google Play, FamilyMart, Setel dan Shell, antara tempat lain.

Memang, kupon ini nampaknya hanya beberapa Ringgit pada satu-satu masa (jika ia sama seperti baucar yang anda boleh tuntut pada apl pada masa ini), dan kebanyakannya kelihatan seperti baucar pulangan tunai.

ePemula 2022 Platform Berbaloi Untuk Pelajar Tuntut 2

GrabPay

Anda akan menerima “baucar bernilai RM360 yang boleh anda gunakan untuk belanja GrabFood, elektronik, barangan kesihatan & kecantikan, dan banyak lagi,” menurut Grab. Ini termasuk RM150 dalam kupon ePemula, RM150 dalam baucar GrabFood, dan RM60 dalam insentif peniaga.

Ini membimbangkan, kerana adakah ini menunjukkan bahawa RM150 yang dimaksudkan untuk kredit ePemula 2022kini hanyalah baucar GrabPay? Adakah ia hanya untuk peniaga Grab, atau bolehkah kita menggunakannya dengan Duitnow QR juga?

Grab mendakwa bahawa kupon GrabFood hanya boleh digunakan untuk kawasan Tawaran Terhangat GrabFood. Penuntut GrabPay yang berjaya juga akan “berpeluang untuk menyertai program latihan Grab Malaysia.”

ePemula 2022 Platform Berbaloi Untuk Pelajar Tuntut 2

BigPay

BigPay juga mendakwa bahawa anda boleh menuntut kupon dalam talian bernilai sehingga RM1,500 serta pulangan tunai tanpa had dengan platform eWallet. Ini adalah tambahan daripada kredit RM150 yang anda akan terima daripada ePemula 2022.

Kupon dalam talian RM1,500 meliputi rangkaian luas produk berkaitan AirAsia (atau Capital A), termasuk penerbangan, makanan, AirAsia Grocer dan Akademi AirAsia. Terdapat juga tawaran tambahan, seperti Sephora dan Lululemon.

Kalau ada yang mahu terbang, memang berbaloi!

Menarik lain :  Prasekolah: 5 Pentingnya Pendidikan Awal Kanak-Kanak

ePemula 2022 Platform Berbaloi Untuk Pelajar Tuntut 2

Shopee

Shopee juga akan menawarkan anda “insentif bernilai RM500” tambahan sebagai tambahan kepada RM150 dalam e-dompet anda. Ini mengandungi kupon penghantaran ShopeePay dan ShopeeFood bernilai sehingga RM310, kedua-duanya boleh digunakan untuk pesanan penghantaran makanan dalam talian.

Baucar Jenama Shopee Mall bernilai sehingga RM50, baucar pulangan tunai bernilai sehingga RM90, dan baucar Sisma Mall bernilai sehingga RM200 juga disediakan.

Kelebihan lain ialah pengguna boleh mendapatkan bungkusan kad SIM 40GB daripada YES dengan harga serendah RM50. Bagaimanapun, baucar ShopeePay, ShopeeFood dan Shopee Mall dengan nilai keseluruhan sehingga RM500 akan diberikan secara rawak.

Shopee juga berjanji akan memberikan “RM100 tambahan” kepada 200,000 pengguna pertama yang layak yang memilih Shopee sebagai ePemula 2022eWallet mereka.

Ini berkemungkinan besar disebabkan oleh program pulangan tunai syiling Shopee, yang membolehkan 200,000 pelanggan pertama mengimbas mana-mana DuitNow QR untuk membayar dan menerima bayaran balik syiling 3% tanpa perbelanjaan minimum.

ePemula 2022 Platform Berbaloi Untuk Pelajar Tuntut 2

Jadi platform mana yang lebih berbaloi pada pandangan anda? Sharekan ~

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments