GENIUS@Pintar Pencarian Murid Pintar 2023

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Setiap tahun Pusat GENIUS@Pintar Negara Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mengadakan Program Pencarian Pelajar Pintar dan Berbakat. Khalayak sasaran untuk carian ini adalah kanak-kanak di seluruh negara yang berumur antara 8 dan 15 tahun. Ujian Saringan UKM1, UKM2 dan UKM3 digunakan untuk menemui kanak-kanak yang bijak dan berkemahiran.

GENIUS@Pintar

Bagi membolehkan kanak-kanak cemerlang ini ditemui dan mengembangkan kemahiran akademik mereka melalui program yang disediakan oleh pusat ini, ia bertujuan untuk mengenal pasti seramai mungkin pelajar pintar cerdas semulajadi di Malaysia melalui beberapa siri peperiksaan.

Apakah Program Pencarian GENIUS@Pintar Negara Pelajar Pintar & Berbakat di Pusat UKM1?

 • Sebelum diberi tempat dalam program pendidikan menengah bagi golongan cerdik pandai, murid-murid mesti lulus UJIAN SARINGAN UKM1, UKM2, dan UKM3.
 • Peperiksaan UKM1 diberikan secara dalam talian setiap tahun bermula 1 Februari hingga 31 Mei.
 • Ujian Saringan UKM1 tersedia untuk kanak-kanak dari semua kaum yang berumur antara 9 dan 15, manakala pelajar Islam boleh mengambilnya pada usia antara 8 dan 15 tahun.
 • Melalui laman web http://ukm1.geniuspintar.ukm.my, ibu bapa boleh mendaftarkan pelajar individu di sekolah anak mereka untuk mengambil ujian tersebut.

Cara kemasukan pelajar di Kolej GENIUS@Pintar

Seorang pelajar mesti lulus Ujian UKM1, UKM2, menyertai dan berjaya menamatkan program Kem Cuti Sekolah, dan lulus Ujian UKM3 untuk mendaftar di Kolej GENIUS@Pintar, UKM.

Program Pengayaan Cuti Sekolah (PPCS) adalah program pengayaan yang disediakan kepada pelajar terpilih yang lulus peperiksaan saringan UKM1 dan UKM2 di Pusat GENIUS@Pintar Negara di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) atau di Kolej GENIUS Insan di Universiti Sains Islam. Malaysia (USIM).

GENIUS@Pintar

PPCS, yang berlangsung selama dua hingga tiga minggu, menawarkan program dan aktiviti pengayaan berkaitan STEM yang mendedahkan kanak-kanak kepada usaha akademik, aktiviti ekstrakurikuler termasuk seni dan sukan, program kerohanian, dan lawatan sambil belajar. Lebih daripada 30 aktiviti pengayaan disediakan. Robotik, penyiasatan tempat kejadian jenayah, kejuruteraan genetik, ahli fizik muda, biologi pantas, renjer bintang dan banyak lagi aktiviti pengayaan yang menarik adalah contoh yang dibentangkan.

Menarik lain :  Sekolah Rendah dan Teknologi: Bagaimana Menguruskannya?

Asas PPCS ialah penyediaan kurikulum dan aktiviti yang menuntut yang serasi dengan kapasiti kognitif tinggi pelajar yang cerdas dan berbakat untuk membangunkan mereka menjadi modal insan yang komprehensif yang akan menjana pemikir dan pencipta masa depan.

GENIUS@Pintar

Peperiksaan saringan berikut akan diberikan kepada kanak-kanak berumur antara 11 dan 12 tahun, dan jika mereka lulus ketiga-tiganya, mereka akan diberi pilihan untuk mendaftar di salah satu daripada tiga (3) sekolah yang menawarkan Program Menengah Pintar dan Berbakat.

Bidang Pengkhususan

Ketiga-tiga institusi ini, yang menyediakan pendidikan menengah untuk pelajar berbakat, menyediakan pengkhususan berikut:

Kolej GENIUS@Pintar Negara (KGPN)

 • Penekanan kepada sains tulen
 • Penumpuan sains tulen dan teknologi digital Kolej GENIUS Manusia (KGI)

Kolej GENIUS Insan (KGI)

 • Sebelum diterima ke kolej ini, pelajar mesti lulus peperiksaan saringan ingatan kedua. Kepekatan Sains Tulen berdasarkan Aqli dan Naqli.

Akademi Sains Pendang (ASP)

 • Ujian UKM Tarikh 1 Ujian Saringan Pertama: 1 Februari–31 Mei 2023 Pengkhususan dalam Sains Tulen

Siapa yang Boleh Mengambil Peperiksaan Genius@Pintar?

 • Ujian UKM1 terbuka kepada mana-mana pelajar sekolah berkewarganegaraan Malaysia yang berumur antara 8 hingga 15 tahun.
 • Murid Islam Tahun 2; umur 8
 • Pelajar daripada agama dan etnik yang berbeza, berumur 9 hingga 15 tahun, dalam gred 3 hingga 3.

Faedah dan Keistimewaan

Pelajar yang dipilih untuk mendaftar di salah satu daripada tiga (3) sekolah menengah pintar dan berbakat ini akan menerima pendidikan yang menyokong keperluan keupayaan kognitif tinggi mereka, berpeluang meneroka minat mereka melalui program pengayaan seperti Olympiad, Genome to Space, DNA Barcoding Penjujukan dan Astrofizik, F1, dan dapatkan pengalaman pendidikan yang mencabar dan berteknologi tinggi. Potensi dan bakat murid-murid boleh dikembangkan sepenuhnya ke tahap tertinggi mereka melalui kurikulum yang bijak dan berbakat ini.

Menarik lain :  4 CABARAN PEMBELAJARAN ATAS TALIAN DI MALAYSIA

Cara Permohonan

URL berikut mempelawa pelajar yang berkelayakan untuk mengambil peperiksaan saringan ini: http://ukm1.permatapintar.ukm.my/ 

Semak Tawaran UKM sesi 2023 Kolej GENIUS@Pintar Negara

Calon dan ibu bapa mereka yang menghadiri proses temu duga UKM3 2023 untuk pendaftaran Program Kolej GENIUS@Pintar Negara boleh menyemak status mereka dengan melayari laman web http://semak.permatapintar.ukm.my.

Untuk butiran lanjut, lihat infografik yang diberikan atau pergi ke https://www.ukm.my/geniuspintar/faqs-kolej-geniuspintar-ukm/ 

URL alternatif: www.ukm.my/geniuspintar/uppb 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments