Graduate Program di Malaysia Pada Tahun 2022

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Graduate Program atau Program siswazah ialah program pengambilan yang biasanya berlangsung selama 1 – 2 tahun yang ditawarkan oleh firma dan organisasi kerajaan kepada pelbagai graduan daripada disiplin yang berbeza. Pada ketika ini sangat susah untuk graduan mendapat pekerjaan apatah lagi ketika Covid19 melanda ramai yang kehilangan kerja.

Graduan bukan sekadar perlu bersaing dengan graduan tetapi juga dengan orang yang berpengalaman yang kehilangan kerja ketika Covid19.

Graduate Program ini boleh mula mengambil pada masa yang berbeza dalam setahun bergantung kepada organisasi. Sebagai panduan umum untuk tarikh permohonan, firma guaman biasanya merekrut terlebih dahulu, diikuti oleh perundingan, perakaunan, firma kejuruteraan dan syarikat swasta.

Graduate Program di Malaysia Pada Tahun 2022

Graduate Program sering disasarkan kepada pelajar tahun kedua dan beberapa firma dan organisasi akan mengambil pelajar setahun lebih awal dari tarikh permulaan. Jika anda seorang pelajar yang hampir tamat pengajian atau baru menamatkan pengajian, inilah masanya untuk mula meneroka dan melihat program siswazah.

Graduate Program ini merupakan satu lagi cara untuk memulakan kerjaya anda dan memperkenalkan anda ke tempat kerja. Program siswazah mempunyai manfaat bukan sahaja untuk melancarkan permulaan kerjaya anda, tetapi juga dapat mendapat manfaat daripada bekerja pada program berharga yang disesuaikan hanya untuk anda oleh syarikat.

Anda juga boleh mendapati bahawa jawatan siswazah yang ditawarkan menyediakan peluang yang mungkin tidak selalu ditemui dalam pekerjaan yang terbuka kepada mana-mana pemohon. Peluang ini mungkin termasuk faedah induksi dan latihan yang meluas, bimbingan formal, perancangan pembangunan kerjaya, latihan tambahan:

Putaran

Graduate Program memberi peluang kepada calon untuk meneroka dan mengalami pelbagai jabatan syarikat. Penggiliran ini membolehkan calon mencari di mana minat sebenar mereka terletak dalam kawasan yang berbeza jika mereka masih belum membuat keputusan apabila memasuki program.

Menarik lain :  Cara Menyemak Baki Pinjaman PTPTN 2021

Sokongan

Semasa Graduate Program, calon akan mendapati bahawa ia menawarkan banyak sokongan untuk membantu anda menyesuaikan diri dengan tempat kerja dan peralihan ke dalam kehidupan bekerja. Banyak tempat kerja akan menugaskan anda kepada rakan atau mentor yang boleh menawarkan anda lebih banyak sokongan dan bimbingan kerjaya yang juga akan membantu anda menyelesaikan tanggungjawab harian anda.

Peningkatan pendidikan

Anda mungkin mendapati perbezaan daripada apa yang telah anda pelajari dan apa yang anda pelajari semasa Graduate Program anda. Di sinilah anda berpeluang untuk menemui dan meneroka teori yang mungkin anda miliki dan meningkatkan pendidikan dan pengetahuan anda.

Macam mana nak cari Graduate Program?

Terdapat pelbagai Graduate Program yang tersedia untuk pelajar dan graduan memohon. Perkara yang baik tentang Graduate Program ialah ia bukan sahaja untuk disiplin tertentu kerana ia ditawarkan untuk graduan dari semua bidang dan pelbagai organisasi berbeza menawarkan Graduate Program ini

Pameran kerjaya diadakan oleh universiti semasa musim pengambilan siswazah untuk pelajar, dan ini menjadi masa yang tepat untuk anda mendapat peluang bertemu wakil daripada pelbagai syarikat dan industri untuk bercakap tentang jawatan dan permohonan siswazah serta mencari yang mana yang paling sesuai dengan anda.

Di Malaysia, syarikat dan organisasi seperti Khazanah Nasional Berhad, Axiata, Petronas, TELEKOM, TNB, Unilever, J&T, Shopee, Shell, PNB, Bank Negara ada menyediakan Graduate Program ini. Malah, kebanyakkan bank seperti Maybank, CIMB dan Public Bank juga menyediakan program ini.

 

Graduate Program di Malaysia Pada Tahun 2022

Graduate Program di Malaysia Pada Tahun 2022

Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Program pengambilan siswazah diketahui sangat kompetitif, dengan hanya beberapa tempat untuk diambil. Sebelum anda mula memohon daripada Graduate Program, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui dan perlu lakukan semasa proses permohonan anda.

Menarik lain :  SPSKT4: Semakan Permohonan Sekolah Khusus Tingkatan 4

Penyelidikan

Menyelidik pelbagai Graduate Program yang tersedia dan menarik minat anda. Ketahui bagaimana Graduate Program boleh membantu anda dengan kerjaya anda dan bagaimana anda juga boleh menyumbang. Ini juga termasuk mengumpulkan maklumat yang diperlukan untuk melihat sama ada anda layak, keperluan yang diperlukan, kenalan dan tarikh akhir untuk dijejaki.

Memenuhi syarat-syarat

Selepas melakukan penyelidikan anda, di sinilah anda meluangkan masa untuk memastikan anda telah memenuhi semua keperluan yang diperlukan untuk program yang anda pilih.

Sediakan resume anda

Kebanyakan program siswazah memerlukan anda menyerahkan resume. Pastikan anda telah mengemas kini resume anda dan sertakan rujukan serta sebarang anugerah akademik yang telah anda capai.

Bersedia untuk temuduga

Graduate Program mungkin menjadi kompetitif dan terdapat kemungkinan anda akan dipanggil untuk temu duga selepas memohon. Anda boleh mengambil peluang untuk menyediakan jawapan dan soalan untuk temu duga untuk berjaga-jaga.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments