PHD

HLP KPM 2023: Cara dan Syarat Permohonan

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

HLP KPM 2023 (Hadiah Latihan Persekutuan) menawarkan Pegawai Pendidikan Tinggi (PPPT) yang berada di bawah kumpulan Pengurusan dan Profesional serta mempunyai gred 41 atau lebih tinggi serta melengkapkan syarat dilindungi hadiah latihan persekutuan iaitu kemudahan cuti belajar.

Apakah Hadiah Latihan Persekutuan HLP KPM 2023?

Ia, pada dasarnya, biasiswa berterusan untuk gred 41 dan ke atas di peringkat Sarjana dan PhD.

Bahagian Biasiswa dan Pembiayaan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menawarkan program tajaan Hadiah Latihan Persekutuan kepada Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) untuk melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi tempatan atau antarabangsa terpilih secara sepenuh masa atau separuh masa di bidang dan pengkhususan yang telah ditetapkan.

Satu lagi cara untuk memberi ganjaran dan mengiktiraf PPP yang telah menunjukkan prestasi yang sangat baik dan mempunyai keupayaan untuk membawa perspektif yang segar serta imaginatif dan inovatif, khususnya dalam domain yang diperlukan oleh Kementerian Kewangan, adalah dengan menyediakan kemudahan penajaan atau cuti belajar.

Bagi PPPT gred 41 dan lebih tinggi untuk melanjutkan pelajaran di peringkat sarjana dan kedoktoran, program HLP ini disediakan.

Program semasa yang disediakan untuk pegawai dalam kumpulan sokongan ialah tawaran CBSG (Cuti Belajar Separuh Gaji) tanpa biasiswa.

HLP KPM 2023 Cara dan Syarat Permohonan

Tarikh Permohonan & Temuduga

Portal ePenawaran KPM akan dibuka untuk permohonan HLP KPM 2023 pada tarikh berikut:

20 Januari 2023 hingga 23 Disember 2022

Temu bual dijangka akan berlangsung pada Mac 2023 untuk semua orang yang berjaya melengkapkan saringan awal.

Faedah Program Tajaan HLP KPM 2023 dan Cuti Belajar

Berikut adalah beberapa Program Cuti Belajar/Tajaan yang disediakan setiap tahun:

Menarik lain :  Biasiswa Pendidikan UniSHAMS Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) 2021

Syarat Cuti Belajar Bergaji Penuh Dengan Biasiswa (CBBP DB), Geran Latihan Persekutuan (HLP), Anugerah Latihan Persekutuan Sambilan/Sambilan (HLPS), Program Ijazah Sarjana Kaunseling (Penyalahgunaan Dadah) [SPADA], Geran Latihan Persekutuan untuk Program Khas Menyokong Revolusi Industri (IR) 4.0 (IR 4.0), dan Cuti Belajar Bergaji Penuh Tanpa Biasiswa juga digunakan (CBBP TB).

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang faedah setiap program dan untuk melihat maklumat lanjut, sila lihat maklumat grafik di bawah.

HLP KPM 2023 Cara dan Syarat Permohonan

Prosedur Permohonan & Semakan di Portal ePenawaran HLP KPM 2023

Pemohon yang berminat hendaklah mengemukakan permohonan mereka sepenuhnya dalam talian di https://epenawaran.moe.gov.my atau melalui laman web rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (pergi ke Pautan Pantas > Permohonan / Semakan Terbuka).

HLP KPM 2023 Cara dan Syarat Permohonan

Tips 1

Pastikan ketua jabatan (Pengetua atau Guru Besar) mengesahkan permohonan di laman web e-tawaran setelah anda menghantarnya. Sekiranya anda tidak mempunyai nama pengguna dan kata laluan, anda boleh berhubung dengan Bahagian Biasiswa dan Pembiayaan BBP KPM. Mereka mesti berhubung dengan diri mereka sendiri.

* Ini penting kerana, jika pencen tidak dipanggil, kelulusan merekalah yang menentukan sama ada anda akan dijemput untuk temu duga. sebagai tambahan kepada prasyarat untuk permohonan.

Tips 2

Penulisan cadangan harus sentiasa bermula dengan Pandai, yang saya maksudkan pintar supaya anda boleh belajar daripada pakar yang BETUL dalam bidang Penyelidikan yang dipautkan.

Sebagai contoh, anda akan belajar cara menggunakan pengurusan rujukan seperti Mendeley, menggunakan Templat Sifar Draf Tesis (ZDOT) daripada Dr. OT, dan mengarang cadangan Dr. Nurul Fadly jika anda melanggan saluran YouTubenya.

Tips 3

Anda boleh mendaftar dalam program Siri Bengkel Siswazah Malaysia (MPWS) Dr. Shuhairy Norhisham setiap hujung minggu jika anda masih menghadapi masalah untuk mendapatkan idea.

Menarik lain :  Tarikh Rasmi Keputusan SPM 2020 dan Peperiksaan SPM 2021

Terdapat beberapa seminar interaktif yang diketuai oleh pensyarah terkemuka yang merangkumi topik seperti cara mendedahkan cabaran penyelidikan atau GAP dan cara mencipta penerbitan berimpak tinggi menggunakan kaedah dan program canggih seperti Atlas ti. Versi 9.0, rujukan dan tulis, status peringkat artikel scimago dan pemerolehan artikel melalui tapak web scihub.

Selepas mendaftar dalam program ini, saya lebih banyak berubah dan muncul dengan konsep struktur cadangan berkaedah. Saya telah mendapat beberapa kawan baik dalam dunia akademik kerana kursus ini, termasuk Dr. Hayrol, penyelia pascasiswazah, yang merupakan seorang penceramah yang selesa dengan rasa humor yang tinggi dan pemahaman yang mendalam tentang SLR dan penulisan jurnal berimpak tinggi. Sila ikuti Hayrol Azril Hayrol di Facebook.

Tips 4

Jangan teragak-agak atau takut kerana mereka biasanya profesional dan akan membalas e-mel anda. Sentiasa tanam dalam kepala semua orang bermula dari awal tetapi dengan cara berfikir yang berbeza. Berjumpa dengan bakal penyelia secara temujanji atau telefon dahulu.

Oleh kerana mereka mempunyai banyak pengalaman dalam subjek dan sentiasa terkini, tanya pendapat mereka tentang apa yang akan menjadikan tajuk yang bagus.

Tips 5

Untuk manfaat pelajar dan organisasi, tingkatkan kecekapan peribadi melalui kajian tindakan; berlatih menulis seperti buku; dan majalah EPRD KPM akan dilancarkan setiap tahun.

Jangan sekali-kali bercakap negatif kerana jika anda berbuat demikian, anda akan menjadi (The Power of Prayer)

Tips 6

Dipetik daripada buku Dr Shuhairy Norhisham “JINSEI IRO IRO HITO SORE ZORE,” “Nana korobi ya oki” bermaksud “jatuh 7 kali, bangkit 8 kali,” justeru jangan sekali-kali berputus asa dan terus mencuba walaupun anda banyak gagal.

Tips 7

Sentiasa solat kedua kerana Allah senang mendengar doa hambanya. Betulkan kelemahan yang kadang-kadang orang lain ada jika anda kekurangan makanan. Nampaknya walaupun kita mungkin tersilap, tidak mengapa untuk meminta pendapat rakan-rakan yang telah memperoleh HLP KPM 2023 lain. Mesti boleh.

Menarik lain :  Penganalisis Data: Kerja Berbaloi Tahun 2022?

Sumber: https://www.facebook.com/faizalnasir88/posts/4670971732932416 

Semakan Keputusan Temuduga & Permohonan HLP KPM 2023

Anda biasanya boleh menyemak keputusan temu duga untuk Program Hadiah Latihan Persekutuan (HLP KPM 2023) dan Hadiah Latihan Persekutuan Sambilan / Sambilan (HLPS) untuk Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) di https://epenawaran.moe.gov.my ke arah penghujung bulan Jun.

Dari semasa ke semasa, maklumat terkini akan dikemas kini.

Maklumat Lanjut Berkenaan HLP KPM 2023

Selepas pekeliling rasmi disiarkan di laman web Bahagian Biasiswa dan Pembiayaan, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), maklumat tambahan tentang syarat permohonan HLP KPM 2023, kursus yang ditawarkan dan lain-lain spesifikasi akan dikeluarkan. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Cawangan Penawaran

Bahagian Biasiswa dan Pembiayaan

Kementerian Pendidikan Malaysia

Aras 1, Blok 2251,

Jalan Usahawan 1,

63000 Cyberjaya

SELANGOR

E-mel : penawaran.bb@moe.gov.my

Untuk MASALAH TEKNIKAL borang permohonan, sila hubungi :

E-mel: tm.bbp@moe.gov.my

Telefon: 03-8321 7151 / 7154 / 7144 / 7159 / 7136

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments