Idea Buat Guru Untuk Online Kelas Yang Menarik

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Semasa PdPR ini, melaksanakan pembelajaran secara “real time” dengan pelajar adalah cabaran utama yang dihadapi oleh guru. Terdapat pelbagai masalah dengan kaedah yang digunakan. Cabaran utama yang sering dihadapi oleh guru merangkumi penyertaan pelajar.

Dalam catatan Facebook, Cik Ashutz Amoz menyenaraikan tujuh faktor yang mendorong pelajar daripada mengikuti kursus:

 • Pelajar tidak memahami soalan / tidak tahu bagaimana menjawabnya.
 • Pelajar tidak yakin / malu / takut melakukan kesalahan.
 • Pelajar itu bosan / malas.
 • Pelajar tidak berada di hadapan skrin (ke tandas / dapur, dll.)
 • Pelajar melakukan aktiviti lain, seperti makan / menonton anime / drama Korea / bermain “permainan”, dll.
 • Masalah internet. (Masa ketika guru memanggil nama, masa ketika “baris” terputus)
 • Pelajar itu tertidur

Ashutz Amoz juga berkongsi bagaimana mengurangkan kesan tujuh perkara di atas terhadap pengajaran dan pembelajaran melalui pelajar dalam masa nyata.

Berikut adalah petua sebagai panduan, yang boleh diubah mengikut keperluan. Teknik-teknik ini tidak 100% berkesan, tetapi cara untuk mencuba dan berjaya, dan guru dapat menggunakannya untuk menyelesaikan masalah seawal mungkin.

Permulaan kelas Mulakan dengan suasana yang tenang atau menyenangkan.

Idea Buat Guru Untuk Online Kelas Yang Menarik

 • Selamat datang pelajar ke kelas anda. Memberi kata-kata positif dapat menjadikan mereka “emosi” semangat untuk belajar. Anda juga boleh menunjukkan video / poster Quotes Kebijaksanaan pendek sebagai ringkasan.
 • Atau jika anda ingin menjadi lebih kreatif, anda juga boleh membuat puisi! Penting bagi kita untuk membuat mereka berfikir bahawa kelas guru itu menarik.
 • Maklumkan peraturan mudah. Tujuannya adalah untuk mengawal tingkah laku pelajar sepanjang proses pembelajaran. Contohnya: Beritahu pelajar untuk tidak menumpukan perhatian, gunakan ruang “chat” untuk membincangkan soalan berkaitan, dan jawab soalan semasa guru bertanya ya.
 • Anda boleh menjawab dengan “aktif” atau “mikrofon” atau masukkan ke dalam bidang “sembang”. Kami memberi pilihan kepada pelajar. (Pelajar yang tidak yakin atau malu biasanya tidak “menghidupkan” “kamera” atau “mikrofon”).
Menarik lain :  UPUOnline: Fasa Kemaskini Sesi Akademik 2022/2023

Semasa di kelas berlangsung

Idea Buat Guru Untuk Online Kelas Yang Menarik

 • Kaedah dan kaedah penyampaian perlu berubah. Penggunaan intonasi, penyesuaian bahasa, unsur obsesif, dan contoh yang diberikan mestilah berada dalam ruang lingkup pemahaman pelajar.
 • Walaupun secara bersemuka, guru harus bekerja keras untuk membuat pelajar memahami, apalagi dalam talian.
 • Berikan petunjuk untuk pelajar menjawab. Berusaha untuk lebih kreatif dalam penyampaian.
 • nda boleh belajar dengan melihat “pemengaruh”, motivator, atau guru lain yang pandai bercakap. Manjakan diri anda sebagai murid buat masa ini.
 • Apa jenis guru yang kita gemari? Sekiranya kita ingin menjadi lebih baik, kita mengajak pelajar membuat borang “tinjauan”.
 • Aktiviti berselang-seli dalam proses pengajaran. Contohnya, setelah guru menerangkan sesuatu topik, berhenti untuk melakukan aktiviti kecergasan.

Pengakhiran Kelas

Idea Buat Guru Untuk Online Kelas Yang Menarik

 • Beri penghargaan dan peneguhan positif kepada pelajar.
 • Ucapkan terima kasih, selamat, atau anda hebat. Saya memuji semangat anda. Jadikan aktiviti pembelajaran menyeronokkan. ‘berlaku’.
 • Jemput rakan-rakan lain untuk turut menyokong.
 • Anda boleh bertepuk tangan di depan skrin atau membiarkan pelajar memasukkan emotikon seperti “baik” sebagai sokongan dan dorongan kepada rakan yang menjawab soalan.
 • Sekiranya anda mempunyai lebih banyak bajet, berikan hadiah kepada mereka yang aktif atau selalu bekerjasama dan mengejutkan mereka. Meminta alamat, tidak mungkin. Panggilan dan pesanan di kedai “dalam talian” (kejutan bouquet / kek / item shopee / Lazada).

Sebagai kesimpulan, jangan lupa untuk mendorong pelajar untuk terus mengikuti kursus PdPR guru. Lakukan kerja rumah anda, jika anda tidak faham, anda boleh bertanya. Gunakan kemahiran untuk meyakinkan guru. Katakan anda suka mengajar mereka hari ini. Pujian, semuanya berjalan lancar, dapat mengikuti arahan, dapat menyelesaikan kerja.

Idea buat Guru

Berikut adalah beberapa idea e-hadiah yang menarik untuk pelajar:

 1. E-books
Menarik lain :  Sekolah Agama Johor: Syarat dan Cara Mendaftar 2022

Boleh belikan e-books buat pelajar. Tapi boleh bebas memilih sama ada komik, novel atau buku cerita untuk mereka baca di masa lapang. Dengan cara ini, murid akan bersemangat menyiapkan kerja sekolah, belajar bersungguh-sungguh dan aktif menjawab soalan. E-book boleh didapati di Shopee dengan harga serendah RM1!

 1. Malam filem

Jika satu kelas melakukan tugasan yang baik, anda boleh membuat satu hari filem bersama. Tonton cerita-cerita terkini dan relaks supaya pelajar seronok dan rasa kurang tertekan. Anda boleh menggunakan aplikasi ‘Discord’, share screen dan mulakan pengembaraan.

Idea Buat Guru Untuk Online Kelas Yang Menarik 5

 1. Biarkan mereka memilih

Sediakan satu bajet dan membiarkan pelajar-pelahar untuk memilih! Dengan cara ini pelajar boleh memilih hadiah mengikut keperluan mereka.

 1. Poster motivasi

Sama ada mereka suka dengan sebut harga atau pelajar Tetap Tenang Carry On – sekumpulan kata gembira selalu menjadi tambahan yang baik untuk mana-mana ruang belajar. Boleh juga pelajar membuat Desktop atau Phone Wallpaper

 1. E-Card

Perkara paling mudah, tetapi akan diingati oleh semua orang! Pelajar akan hargai jika kad itu dibuat khas dengan kata-kata semangat dan pujian. Satu idea yang kreatif!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments