IPT

IETLS vs PTE Mana Lebih Baik?

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

IETLS vs PTE ialah peperiksaan sangat penting sekiranya anda seorang pelajar yang merancang untuk melanjutkan pengajian tinggi, kemungkinan anda perlu memenuhi syarat penguasaan bahasa Inggeris di institusi pengajian tinggi yang anda mohon. Jadi ujian mana yang harus anda pilih? Bagi pelajar, anda perlu mengikuti Akademik IELTS atau Akademik PTE. Mari kita lihat apa perbezaan IETLS vs PTE.

IETLS vs PTE

Ringkasnya, perbezaan utama antara IELTS dan PTE adalah bahawa IELTS adalah peperiksaan berasaskan kertas, di mana anda membaca dan menulis jawapan anda dalam kertas, dan PTE semuanya berasaskan komputer. Dalam kes IELTS, bahagian yang bercakap berbentuk wawancara, dan di PTE anda hanya bercakap dengan komputer.

IETLS mempunyai skor maksimum 9.0 dan PTE mempunyai skor maksimum 90.

Mengenai ujian IELTS VS PTE

IELTS

IELTS bermaksud Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa dan merupakan ujian Bahasa Inggeris untuk belajar, berhijrah atau bekerja. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil ujian untuk tujuan pengajian, anda perlu menduduki IELTS Academic.

IELTS dikendalikan bersama oleh Cambridge English Language Assessment, British Council dan IDP.

PTE

PTE bermaksud Pearson Test of English. Seperti IELTS, ini adalah ujian bahasa Inggeris untuk belajar, berhijrah atau bekerja. Namun, jika anda mengikuti ujian untuk tujuan pengajian, anda perlu menduduki PTE Academic.

Ujian Akademik PTE dijalankan oleh Pearson, syarikat pembelajaran terkemuka di dunia. Pearson hadir di hampir 200 negara dan tujuan kami adalah untuk membantu setiap orang mencapai potensi mereka melalui pembelajaran.

IETLS vs PTE Mana Lebih Baik?

IELTS VS PTE Adakah ujian diterima seluruh dunia?

IELTS

IELTS diiktiraf oleh lebih daripada 10,000 organisasi di seluruh dunia, termasuk institusi pendidikan, majikan, kerajaan, pihak berkuasa imigresen dan badan profesional.

Menarik lain :  PPBU Bank Rakyat vs PTPTN: Mana yang Lebih Baik?

PTE

PTE Academic diterima oleh ribuan universiti di seluruh dunia, termasuk institusi berprestij seperti Harvard Business School, University of Oxford, Monash University dan Yale. PTE Academic juga diterima untuk tujuan visa oleh pemerintah Australia, UK dan New Zealand.

Format ujian IELTS VS PTE

IELTS

Calon akan mengambil tiga bahagian pertama ujian pada satu hari mengikut urutan berikut: mendengar, membaca, menulis dan bercakap. Tidak ada jeda antara tiga ujian pertama.

Anda akan mengikuti ujian bertutur sama ada pada hari yang sama, atau 7 hari sebelum atau selepas itu, bergantung pada pengaturan tempatan.

Jumlah masa ujian adalah 2 jam 45 minit.

IELTS adalah peperiksaan berasaskan pen dan kertas standard; peperiksaan berasaskan komputer (hanya untuk tiga bahagian pertama) boleh didapati di negara dan pusat terpilih dan untuk calon terpilih sahaja. Ujian bercakap adalah temu ramah yang dilakukan secara bersemuka oleh orang yang sebenar.

PTE

PTE adalah ujian berasaskan komputer. Terdapat tiga bahagian utama ujian: bercakap dan menulis (bersama), mendengar dan membaca. Terdapat dua puluh format soalan yang berbeza, mulai dari pilihan ganda hingga penulisan esei dan mentafsirkan maklumat.

Tempoh ujian adalah kira-kira tiga jam dengan rehat 10 minit pilihan.

PTE dijalankan sepenuhnya pada komputer. Anda akan menggunakan alat dengar yang dilengkapi dengan mikrofon. Jawapan anda akan diketik menggunakan papan kekunci. Buku nota yang boleh dihapus disediakan untuk anda mencatat.

Tempoh mendapat keputusan IELTS vs PTE

IELTS

Anda akan menerima keputusan ujian anda 13 hari kalendar selepas hari ujian. Hasilnya boleh dilihat dalam talian.

PTE

Markah PTE biasanya tersedia dalam 48 jam dan diakses dalam talian dari akaun MyPTE anda.

Menarik lain :  Keputusan dan Hari Terbuka Kolej Yayasan UEM 2021

Mengenai skor ujian IELTS vs PTE

IETLS vs PTE Mana Lebih Baik?

IELTS

Di IELTS, anda akan diberi skor dari 1 hingga 9 untuk setiap bahagian ujian – mendengar, membaca, menulis dan bercakap. Rata-rata menghasilkan skor keseluruhan band anda. Anda boleh menjaringkan keseluruhan (mis., 5.0, 6.0, 7.0) atau separuh (misalnya, 5.5, 6.5, 7.5) band di setiap bahagian ujian.

PTE

Laporan Skor Akademik PTE merangkumi skor keseluruhan anda, skor kemahiran komunikatif dan skor kemahiran yang membolehkan.

Skor keseluruhan menggambarkan kemampuan bahasa Inggeris anda secara keseluruhan. Skor berdasarkan prestasi pada semua item dalam ujian. Julat untuk skor keseluruhan ialah 10-90 mata.

Kaedah penilaian IELTS vs PTE

IELTS

Di IELTS, pemeriksa yang dilatih khas menjalankan bahagian peperiksaan. Anda perlu berinteraksi dan berbual dengan mereka sebagai sebahagian daripada penilaian. Untuk menilai bahagian tulisan anda, pemeriksa akan membaca tugas menulis anda dan memberi anda markah.

PTE

PTE adalah ujian berasaskan komputer sepenuhnya yang menggunakan kecerdasan buatan (AI) untuk menandakan jawapan anda, termasuk bahagian yang bercakap. Ini menghilangkan beberapa kegelisahan yang timbul ketika berbicara secara bersemuka dan menilai anda secara objektif dan konsisten setiap masa, menjadikannya cara yang lebih adil untuk menilai kecekapan berbahasa Inggeris.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments