IPT

ISMP 2022: Biasiswa Perguruan Untuk Pelajar UA

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

ISMP boleh dimohon oleh semua pelajar yang layak, menjanjikan, bermotivasi, dan berdedikasi yang ingin memohon biasiswa untuk membiayai pengajian Sarjana Muda Pendidikan (ISMP). Persahabatan ini adalah untuk bakal guru yang cemerlang dalam akademik mereka di universiti awam (UA).

Ikuti Cara dan Syarat untuk memohon disini.

Sempat lagi untuk mohon ya! Tarikh tutup 22 April 2022! Jangan terlepas untuk memohon.

Ingat! Tarikh tutup 22 April 2022

ISMP 2022 Biasiswa Perguruan Untuk Pelajar UA

Syarat Untuk Biasiswa Perguruan Persekutuan Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) Universiti Awam

Semua syarat yang disenaraikan di bawah mesti dipenuhi oleh pemohon.

 • Calon mestilah warganegara Malaysia dan mestilah berumur di bawah 25 tahun pada 1 Januari 2022 (tarikh akhir permohonan).
 • Untuk dipertimbangkan perkhidmatan awam, calon hendaklah memiliki Sijil Penuh Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang merangkumi kepujian dalam Bahasa Melayu dan ujian.
 • Lisan di peringkat SPM atau pensijilan setaraf yang diiktiraf kerajaan;
 • Calon sedang mengikuti pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Pendidikan pada semester 2 dan 3 selama 3 tahun dan semester 2 hingga 4 selama 4 tahun dalam disiplin di bawah, dan mesti mempunyai PNGK 3.50 ke atas untuk keputusan semester terkini;
 • Biasiswa ISMP bukan sahaja diberikan kepada pelajar dari Fakulti Pendidikan, tetapi juga kepada pelajar dari fakulti lain jika ijazah yang dicari adalah dalam bidang pendidikan.
 • Kecuali pemohon yang mengambil ijazah kecil dalam subjek Teknologi Automotif, biasiswa hanya akan diberikan kepada calon yang melanjutkan pelajaran dalam program utama.
 • Calon untuk Ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET) mesti memperoleh kelayakan minimum Band 5 atau minimum Band C1 untuk keputusan ujian berdasarkan Rangka Kerja Rujukan Common European for Languages ​​(CEFR) seperti yang digariskan dalam Lampiran A.
 • Calon Awal Kanak-Kanak mesti mempunyai kebolehan berkomunikasi bahasa Arab dan mengemukakan dokumentasi yang diperlukan seperti salinan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)/ Sijil Menengah Agama (SMA)/ Sijil Menengah Ugama (SMU) atau mana-mana dokumen lain yang mungkin menyokong kemahiran bahasa untuk memohon.
 • Calon yang mempunyai jurusan teknikal atau vokasional boleh mengemukakan kertas yang diperlukan seperti salinan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) atau diploma TVET (jika berkenaan).
 • Hanya pemohon yang layak akan dijemput untuk mengambil Ujian Kelayakan Calon Guru (e-UKCG), yang merangkumi penilaian dalam talian dan video pembentangan oleh panel yang dilantik.
 • Calon yang dianugerahkan Biasiswa MOE mesti melepaskan sebarang tajaan semasa atau wang pengajian, dan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) tidak layak memohon.
Menarik lain :  Vaksinasi Walk-in Untuk Pelajar dan Pelajar Baharu IPT

ISMP 2022 Biasiswa Perguruan Untuk Pelajar UA

Cara Memohon Biasiswa Perguruan Persekutuan Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) Universiti Awam

Ketahui cara memohon biasiswa ini sekarang.

 1. Mulai 25 Mac 2022 (Jumaat) jam 5.00 petang hingga 22 April 2022 (Jumaat) jam 5.00 petang, permohonan dalam talian boleh didapati di https://epenawaran.moe.gov.my/ijazah1/login.cfm.
 2. Permohonan yang diterima selepas tarikh akhir akan diabaikan. Untuk sebarang perubahan, pemohon hendaklah melayari laman web rasmi KPM.
 3. Pemohon diminta untuk melengkapkan permohonan baru (jika mereka telah memohon), membaca dan memahami keperluan dan garis panduan permohonan dengan teliti, dan memasukkan maklumat yang betul dan sah.
 4. Mengisi maklumat permohonan dalam talian dengan tidak betul, termasuk ketidaktepatan pada No. Permohonan akan ditolak sekiranya pemohon tidak mempunyai Kad Pengenalan. Adalah disyorkan bahawa pemohon mengemukakan permohonan pertama dan kemudian cuba mengakses permohonan dalam talian ini pada masa yang akan datang jika percubaan pertama gagal atau tidak berjaya. Ini berikutan risiko kesesakan lalu lintas di lokasi berkenaan.
 5. Sistem ePenawaran menerima permohonan rasmi dan tulen. Berikutan itu, tidak perlu menghantar borang permohonan dan salinan sijil/dokumen dalam bentuk hardcopy ke Bahagian Tajaan Pendidikan, (BT) KPM untuk sebarang tindakan lanjut. Jika anda terpilih, anda mesti membawa dokumen asal anda ke temu duga.
 6. Permohonan yang tidak memenuhi piawaian, tidak lengkap atau tidak betul, atau tidak dihantar secara dalam talian akan ditolak.
 7. Dalam tempoh tawaran, pemohon dibenarkan menyemak permohonan mereka tiga (3) kali dan mengemukakan hanya SATU permohonan.
 8. Pemohon hendaklah menyimpan/mencetak Slip Pengesahan Penyerahan Permohonan sebagai bukti penyerahan dan rujukan masa hadapan.
 9. Sila layari Panduan PERMOHONAN BIASISWA untuk panduan permohonan terperinci melalui laman web.

ISMP 2022 Biasiswa Perguruan Untuk Pelajar UA 5

Maklumat lanjut mengenai Biasiswa ISMP

Hubungi sekiranya terdapat sebarang pertanyaan berkenaan tatacara dan panduan penggunaan sistem ePenawaran,

Menarik lain :  ePrasekolah Rayuan mulai Ogos 2023

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi :

Alamat emel: penawaran.bb@moe.gov.my

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments