Jadual Penuh Ujian UPKK Pelajar tahun 2020 dan 2021

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) pada asalnya dijadualkan untuk kedua-dua calon 2020 dan 2021 dari 4 hingga 7 Oktober telah ditangguhkan hingga 15 November hingga 18 November.

Menteri Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Idris Ahmad (Idris Ahmad) menyatakan bahawa keputusan itu dibuat setelah mengambil kira keadaan semasa dan keputusan Kementerian Kesihatan (KKM), Kementerian Pendidikan (KPM) dan kerajaan . Majlis Keselamatan Negara (MKN) tarikh semalam.

Ini adalah untuk memastikan keselamatan dan kesihatan para pelajar dan menyiapkan bilik peperiksaan sepenuhnya.

Kementerian Pembangunan Islam Malaysia (JAKIM) juga optimis terhadap usaha pemerintah saat ini untuk menargetkan kekebalan kawanan, sehingga memutuskan untuk hanya mengizinkan penguji yang telah menerima dua dos penuh vaksin untuk bekerja di semua pusat ujian.

Di samping itu, juga diketahui bahawa berdasarkan keputusan Kementerian Pendidikan, tarikh permulaan bagi calon peperiksaan adalah 3 Oktober, dan sekolah akan bermula secara berperingkat mengikut situasi perkembangan. Rancangan Pemulihan Nasional (PPN).

Jadual waktu Ujian Penilaian Kelas KAFA yang dikemas kini untuk 2020 dan 2021 calon

Berikut adalah jadual UPKK 2021 yang dikongsi oleh JAKIM melalui kenyataan media terkini.

Amali – Telah bermula awal 2021

 • Solat
 • Penghayatan Cara Hidup Islam

September 2021

 • Ujian Lisan Tadarus & Tilawah
 • Hafazan
 • Tafsir

4-7 Oktober 2021

 • Ulum Syariah (Aqidah dan Ibadah)
 • Sirah
 • Jawi dan Khat
 • Adab
 • Lughatul Quran

UPKK masih relevan, dan seperti yang dibuktikan dengan peningkatan jumlah calon setiap tahun, mereka mengetahui KAFA sebagai peningkatan pengetahuan Islam.

Ujian ini bahkan digunakan untuk menyokong kemasukan 60 sekolah menengah agama kebangsaan di bawah Kementerian Pendidikan, yang kini menjadi pilihan ibu bapa.

Menarik lain :  Biasiswa Pendidikan UniSHAMS Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) 2021

Tidak ketinggalan, hasil UPKK dapat digunakan sebagai kelebihan untuk masuk ke 12 sekolah berasrama penuh dan 3 sekolah menengah agama persekutuan.

Apakah itu UPKK?

Jadual Penuh Ujian UPKK Pelajar tahun 2020 dan 2021

UPKK adalah singkatan dari Ujian Penilaian Kelas Kafa. Upkk adalah peperiksaan pensijilan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pembangunan Islam Malaysia (JAKIM). Ujian ini dijalankan untuk semua pelajar standard 5 di sekolah Kafa di seluruh Malaysia.

Matlamat UPKK adalah untuk menilai tahap kemahiran dan kebolehan pelajar dalam membaca dan membaca Al-Quran, amalan solat dan amalan gaya hidup Islam.

Bidang penilaian adalah:

 • Al-Quran dan hafazan
 • ulum syariah (ibadah dan aqidah)
 • sirah
 • Adab ( akhlak Islamiyah 1&2)
 • jawi dan khat
 • lughatul quran
 • PCHI
 • Amali solat

Jadual Penuh Ujian UPKK Pelajar tahun 2020 dan 2021

Kemana Hala tuju Sijil UPKK?

Arah sijil UPKK:

Penting untuk mendaftar di sekolah menengah agama, sekolah menengah kebangsaan yang ingin mengambil bahagian dalam KAA, sekolah berasrama penuh, sekolah tahfiz, dan lain-lain. Sebagai tambahan kepada sijil PSRA, sijil ini juga sangat penting.

Oleh itu, ini menunjukkan bahawa masyarakat semakin menyedari pendidikan KAFA sebagai peningkatan pendidikan Islam arus perdana dan sebagai persediaan kerohanian bagi pelajar sebelum memasuki pendidikan menengah.

Berdasarkan keputusan ini, Jakim memutuskan bahawa, berdasarkan keputusan tersebut, waktu permulaan calon peperiksaan UPKK juga akan bermula pada hari yang sama.

Tujuan Penangguhan

Peperiksaan Penilaian Kelas Al-Quran dan Falduaiyin (UPKK) bagi subjek bertulis 2020 dan 2021 calon yang pada asalnya dijadualkan diadakan dari 4 hingga 7 Oktober pada masa yang sama telah ditunda ke tarikh baru, 15 hingga 18 November.

Keputusan ini juga untuk memastikan keselamatan dan kesihatan pelajar serta membuat persiapan penuh ke pusat ujian.

Jadual Penuh Ujian UPKK Pelajar tahun 2020 dan 2021

Pelaksanaan UPKK

Pelaksanaan UPKK untuk calon pada tahun 2020 dan 2021 akan dilaksanakan serentak tahun ini, melibatkan 8 mata pelajaran, termasuk 2 mata pelajaran praktikal, 1 subjek ujian lisan dan 5 subjek ujian bertulis.

Menarik lain :  IGCSE MRSM 2023: Peluang Melanjut Pelajaran Cambridge

Bermula dari kalendar sekolah 2021, terdapat dua mata pelajaran penilaian praktikal, iaitu subjek praktik solat dan penghayatan gaya hidup Islam.

Jakim juga menerapkan pendekatan berasaskan penilaian sepanjang kurikulum sekolah, termasuk keseluruhan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), dengan mengambil kira ujian dan aktiviti bulanan di dalam dan di luar kelas.

Pengajaran dan Pembelajaran Rumah (PdPR) juga dianggap sebagai sebahagian daripada penilaian UPKK penilaian guru KAFA setiap sekolah.

Bagi subjek Al-Quran, termasuk ujian lisan Tadarus dan bacaan Al-Quran, Hafazan dan Tafsir Al-Quran, penilaian akan dilakukan oleh guru KAFA sekolah yang bersangkutan yang dijadualkan bermula pada 1 hingga 30 September.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments