Kursus Pendek Berbaloi ke Pada Tahun 2022?

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Disini merupakan beberapa fakta yang perlu anda ketahui tentang kursus pendek, serta semua kelebihannya. Terdapat lebih banyak faedah daripada yang anda mungkin sedar!

Mungkin sukar untuk membuat keputusan sama ada anda perlu melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah yang lengkap atau hanya mengambil kursus pendek untuk memulakan langkah anda untuk mengejar aspirasi anda. Pernahkah anda terfikir sama ada anda perlu pergi untuk jarak jauh atau hanya mengambil kursus cepat untuk bermula?

Adalah wajar, dan sering mengecewakan, untuk mempercayai bahawa untuk mempelajari perdagangan, anda mesti memperoleh ijazah atau kelayakan tiga atau empat tahun dahulu. Nasib baik, ini tidak selalu berlaku. Kursus pendek, yang sering ditawarkan oleh universiti dan kolej, boleh membantu anda meningkatkan kemahiran dan pengetahuan anda supaya anda boleh berjaya dalam bidang pilihan anda.

Kursus Pendek Berbaloi ke Pada Tahun 2022?

Apakah yang dimaksudkan dengan kursus pendek?

Kursus pendek ialah program pembelajaran yang memberikan anda gabungan maklumat atau latihan kemahiran tertentu dalam masa yang terhad.

Kursus pendek cenderung menumpukan pada aspek praktikal, dengan teori yang kurang daripada ijazah universiti, memberikan anda lebih banyak pengalaman langsung dalam subjek minat anda. Walaupun pelbagai universiti mungkin berbeza dalam cara dan perkara yang mereka tawarkan dalam kursus pendek mereka, mereka biasanya bertahan satu hingga dua belas bulan.

Kursus pendek boleh diselesaikan dalam pelbagai kaedah, termasuk kursus pendek universiti, kursus kolej kediaman, dan kursus pendek pembelajaran dalam talian dan jarak jauh.

Kursus Pendek Berbaloi ke Pada Tahun 2022?

Bagaimanakah Kursus Pendek Dapat Meningkatkan Nilai Anda?

Walaupun kursus yang lebih pendek tidak diiktiraf oleh NQF, mereka menunjukkan kepada syarikat anda atau bakal majikan bahawa anda proaktif dalam pembelajaran anda dan anda tidak membenarkan diri anda menjadi tidak stabil.

Menarik lain :  Idea Buat Guru Untuk Online Kelas Yang Menarik

Kursus pembangunan diri, kepimpinan, komunikasi di tempat kerja dan penyelesaian konflik mungkin menunjukkan kepada bakal majikan bahawa anda sudah bersedia untuk jawatan yang lebih besar di tempat kerja.

Ia selalunya murah, mudah untuk dilengkapkan, dan memberi cara kepada orang ramai untuk menjadi mahir, mengemas kini kebolehan mereka sekarang, atau memperoleh beberapa bakat.

Kursus Pendek Berbaloi Ke?

Kursus pendek membolehkan anda mengekalkan gaya hidup sedia ada sambil meningkatkan kemahiran dan CV anda.

Ia tidak berakhir di sana, walaupun. Kursus pendek adalah masa depan latihan korporat kerana ia juga:

Kos efektif: Syarikat mungkin memperoleh pulangan pelaburan yang jauh lebih baik. Meletakkan wang ke dalam kelas di mana orang tidak meluangkan masa dan usaha adalah seperti membuang wang. Pelaburan anda dalam pembelajaran mikro dan kadar penglibatannya yang dipertingkatkan membawa hasil semata-mata kerana pekerja anda melengkapkan latihan mereka.

Mudah dibuat dan disampaikan: Mencipta bahan untuk ePembelajaran mungkin mengambil sedikit masa. Dengan kursus pendek, anda boleh melakukannya dalam separuh masa. Anda tidak memerlukan alat pengarangan, perisian penyuntingan video atau perisian pembinaan pembentangan untuk menambah titik tumpu dan maklumat ringkas. Kursus microlearning biasanya disesuaikan untuk latihan mudah alih kerana kandungan microlearning sesuai untuk skrin mudah alih.

Berpusatkan pelajar: Kursus pendek memberi perhatian kepada pengalaman pelajar dengan memastikan keseronokan di samping kadar penglibatan yang tinggi dan peningkatan prestasi. Akibatnya, anda akan mempunyai pasukan yang terlatih dengan semua pengetahuan yang anda perlukan.

Kursus Pendek Berbaloi ke Pada Tahun 2022?

Orang pada masa kini, termasuk kakitangan anda, menghabiskan hari mereka pada peranti mudah alih mereka. Tambahan pula, Gen Z tidak lama lagi akan menguasai pasaran, mengakibatkan peningkatan ketara dalam penggunaan telefon pintar di tempat kerja. Oleh kerana pembelajaran mikro adalah lebih mudah untuk diikuti pada skrin kecil, ia sesuai untuk latihan mudah alih.

Menarik lain :  Biasiswa ISKL Pathways untuk Tingkatan 3

Ia juga merupakan penyelamat untuk menjawab maut ketika temuduga!

Kenapa ada tahun jurang (year gap) dalam resume anda?

Mesti ada sebab yang menarik untuk mengambil tahun jurang. Ini mungkin semudah “mencari diri sendiri” atau menentukan laluan profesional yang sesuai untuk anda. Adalah penting untuk mempunyai hala tuju. Siapa tahu di mana anda akan berakhir jika anda tidak memilikinya. Jadi pilih dengan bijak!

Apakah pilihan anda untuk tahun jurang anda?

Ini adalah soalan penting kerana tiada dua orang berada dalam situasi yang sama. Pertimbangkan sumber anda yang tersedia (kewangan, perumahan dan sokongan keluarga). Ini penting kerana anda tidak mahu komited dengan apa-apa yang akan membawa masalah dalam bidang lain dalam hidup anda.

Akhir sekaliā€¦

Cari Minat anda Anda Semasa Melengkapkan Kelayakan

Faedah terbesar melakukan kursus pendek ialah kemajuan akademik anda tidak berhenti, walaupun anda mengambil tahun jurang. Jika anda suka apa yang anda lakukan, anda tidak akan bekerja sehari pun dalam hidup anda!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments