Pakej Kita Selangor 2.0: RM150 Guru Tadika bermula 15 Ogos

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Pakej Kita Selangor 2.0 diumumkan oleh kerajaan negeri Selangor mengumumkan pakej rangsangan bernilai RM551.56 juta untuk penduduk dan perniagaan di negeri ini, di bawah 25 inisiatif, bertema ‘Pakej Kita Selangor 2.0: Bersama Menuju Kejayaan’.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari, ketika mengumumkan pakej bantuan kewangan terbaru kerajaan negeri, mendedahkan bahawa perbincangan dengan pengedar vaksin Covid-19 telah selesai pada 1 Jun dan bahawa vaksin akan diedarkan ke negeri ini secara berperingkat.

RM150 untuk 3000 Guru Tadika Pakej Kita Selangor 2.0

Pakej Kita Selangor 2.0

Lebih 3,000 guru tadika di Selangor yang belum memohon pembayaran sekali RM150 dipersilakan untuk melakukannya apabila Fasa Kedua permohonan dibuka pada 15 Ogos.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, peruntukan itu dijangka dapat membantu 1.6 juta orang di Selangor.

Pada 9 Jun, Menteri Besar Dato ’Seri Amirudin Shari mengumumkan bantuan sekali sebanyak RM150 kepada 10,197 guru tadika sementara sekitar 1,018 pengusaha akan diberi bantuan RM450 di bawah inisiatif yang melibatkan jumlah peruntukan sebanyak RM1.99 juta.

Jumlah Permohonan Bantuan Guru Tadika Pakej Kita Selangor 2.0

Hanya 7,177 permohonan diterima untuk inisiatif di bawah Kita Selangor Package 2.0 yang dilancarkan pada 9 Jun, di mana 10,197 guru tadika disasarkan untuk mendapat manfaat.

Pautan borang permohonan boleh dilayari melalui persatuan tadika yang berdaftar dan juga pejabat pendidikan daerah.

Tarikh Permohonan Bantuan Guru Tadika Pakej Kita Selangor 2.0

Guru-guru tadika boleh meminta bantuan ketika Fasa Dua permohonan bermula dari 15 Ogos hingga 6 September,” katanya ketika dihubungi.

Bantuan Diberikan

Inisiatif untuk guru dan pengendali termasuk dalam rancangan berjumlah RM551.56 juta untuk membantu 1.6 juta orang di negeri ini yang terjejas oleh perintah kawalan pergerakan, terutamanya kumpulan B40 berpendapatan rendah, pelajar, pengusaha kecil, petani dan pemain pelancongan.

Menarik lain :  5 Kelebihan Utama Sambung Belajar di Matrikulasi

Bagi pengusaha tadika yang berhak mendapat pembayaran sekali berjumlah RM450, dia mengatakan bahawa mereka menerima 1.412 permohonan yang melebihi 1,018 kuota.

Jumlah bantuan RM150 one-off kepada guru tadika di Selangor.

Cara Permohonan Bantuan Guru Tadika Pakej Kita Selangor 2.0

Inisiatif yang menyasarkan 10.197 guru ini boleh dimohon melalui Persatuan Tadika Berdaftar dan Pejabat Pendidikan Daerah.

Tarikh Permohonan Bantuan Bantuan Guru Tadika Pakej Kita Selangor 2.0

Permohonan fasa kedua untuk bantuan ini akan dibuka mulai 15 Ogos hingga 6 September.

Maklumat Lanjut mengenai Bantuan Guru Tadika Pakej Kita Selangor 2.0

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.amirudinshari.com/kitaselangor2

Bantuan Lain Kerajaan Negeri Selangor

Pakej Kita Selangor 2.0

 • Moratorium pinjaman untuk 40,000 pengusaha skim Hijrah, 1,300 pelajar siswazah untuk tahun 2021, 286 pelajar yang ditaja oleh Yayasan Selangor, 2,632 penyewa Projek Perumahan Rakyat dan 477 peserta Skim Sewa Pintar.
 • Menyedari bahawa akses ke internet adalah nadi perniagaan dan pembelajaran, kerajaan negeri melancarkan program Data Internet Selangor yang mensasarkan pemberian subsidi kad SIM dengan data internet tanpa had untuk 70,000 penerima yang terdiri daripada penjaja kecil, pelajar, ibu tunggal, pemandu teksi, warga emas dan pekerja ekonomi gig.
 • RM200 juta akan ditambahkan ke Selangor Advance yang akan menggunakan aliran tunai syarikat industri kecil dan sederhana untuk menampung perbelanjaan termasuk menjimatkan pekerjaan untuk pekerja untuk mengekalkan daya maju syarikat masing-masing.
 • Kerajaan negeri akan terus memberikan ujian Covid-19 percuma untuk masyarakat dengan sasaran 100,000 saringan.
 • Bantuan sekali gus RM150 kepada 10,197 guru tadika sementara sekitar 1,018 pengusaha akan diberi bantuan RM450 di bawah inisiatif yang melibatkan jumlah peruntukan sebanyak RM1.99 juta.
 • Kit penilaian rumah juga akan disediakan bagi mereka yang didapati positif Covid-19 setelah pemeriksaan supaya mereka dapat memantau status mereka semasa berada di karantina dengan bantuan pekerja kesihatan dari pejabat kesihatan daerah dan aplikasi SELangkah Selangor.
 • Kerajaan negeri memperuntukkan RM1 juta untuk mendorong orang mengambil vaksin Covid-19 melalui potongan sebanyak RM20 kepada hampir 50,000 orang.
 • Kerajaan negeri juga akan mengkoordinasikan bantuan pengangkutan bagi mereka yang jauh dari pusat vaksinasi, melalui Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) di setiap DUN.
 • 55 juta untuk ahli industri pelancongan, melalui Geran Bantuan Aktiviti Pelancongan, Baucar Pelancongan Selangor 2.0, Program Latihan Pembelajaran Digitisasi serta bantuan kewangan sekali kepada persatuan pelancongan di Selangor
 • Program Vaksinasi Selangor Covid-19 dengan peruntukan RM200 juta untuk mendapatkan vaksin, supaya imuniti kumpulan dapat dipercepat.
 • Lebih daripada 120 syarikat yang terdiri daripada lebih daripada 50,000 pekerja telah mengambil langkah proaktif dengan menyertai program ini.
 • Kerajaan negeri akan memperuntukkan RM 500,000 untuk operasi pematuhan dan kawalan kesihatan industri
 • Jawatankuasa khas ini akan memastikan kepatuhan terhadap kawalan kesihatan di semua kilang dan industri dan akan membantu dalam pelaksanaan program vaksin untuk ‘barisan depan ekonomi
Menarik lain :  Jadual Penuh Ujian UPKK Pelajar tahun 2020 dan 2021

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments