Panduan Lengkap Cara Jadi Doktor Gigi di Malaysia 2023

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Sekarang pelajar-pelajar SPM semua sedang berhempas pulas menduduki peperiksaan. Pasti selepas ini mereka akan mencari “Apa aku nak jadi ni?”

Belajar kursus pergigian dari universiti yang diiktiraf di Malaysia. Lihat keperluan kemasukan, laluan belajar dan biasiswa yang tersedia dengan mudah dengan panduan ini.

Adakah anda suka bekerja dengan tangan anda dan mempunyai semangat untuk membantu orang? Sentiasa terpesona dengan kesihatan mulut dan bagaimana kaitannya dengan kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan anda? Adakah anda sentiasa mendapat A dalam mata pelajaran sains anda, seperti biologi dan kimia?

Jika ya, anda mungkin berminat untuk mengikuti ijazah dalam bidang Pergigian!

Tetapi sementara Pergigian adalah laluan kerjaya yang bermanfaat, ramai pelajar mempunyai persepsi yang tidak realistik sebagai doktor gigi, memikirkan bahawa ia adalah jalan yang lebih mudah daripada menjadi doktor. Pada hakikatnya, Cara Jadi Doktor Gigi ialah perlu memasuki universiti/sekolah pergigian adalah LIMA tahun pendidikan intensif yang ketat.

Sebelum anda pergi belajar untuk ijazah dalam Pergigian, panduan komprehensif ini akan menerangkan segala-galanya yang perlu diketahui tentang Cara Jadi Doktor Gigi . Ini akan memberi anda idea yang baik tentang apa yang tersedia untuk anda untuk melalui sekolah pergigian.

Cara Jadi Doktor Gigi

Pergigian? Dentist? Apa tu?

Pergigian berkaitan dengan mendiagnosis, merawat dan mencegah penyakit dan keadaan di dalam mulut. Amalan Pergigian membantu memulihkan dan mengekalkan kesihatan mulut seseorang.

Kesihatan mulut adalah lebih daripada mencegah kaviti dan gusi yang sihat. Malah, ia boleh memberi anda banyak petunjuk tentang kesihatan keseluruhan anda, selain memberi kesan kepada kesihatan keseluruhan anda. 

Anda mungkin tidak tahu perkara ini, tetapi keradangan yang berterusan dalam mulut anda boleh menyebabkan keradangan di bahagian lain badan anda juga, seperti jantung anda!

Menarik lain :  SPM 2022/2023: Keputusan, Tarikh dan Cara Semak

Daripada menjalankan pembedahan pergigian dan meluruskan gigi kepada pemberian anestetik dan preskripsi ubat, doktor gigi memainkan peranan penting dalam industri penjagaan kesihatan.

Cara Jadi Doktor Gigi

Bidang Pergigian ni buat apa?

Dalam bidang Pergigian, anda boleh menjadi Doktor Am (GP) atau Pakar Pergigian.

Pengamal Am (GP) atau General Practitioner ialah doktor pergigian am yang menyediakan perkhidmatan yang berkaitan dengan penyelenggaraan am kebersihan mulut dan kesihatan mulut.

Belajar Kursus Pergigian

Wow, macam best lah! Macam mana Cara Jadi Doktor Gigi?

Syarat & Kelayakan Kemasukan

Untuk mengetahui Cara Jadi Doktor Gigi, berikut adalah kelayakan akademik minimum yang diperlukan untuk anda melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah dalam bidang Pergigian, seperti yang ditetapkan oleh Majlis Pergigian Malaysia.

STPM atau A-Level

Minimum BBB / ABC / AAC dalam:

  • Biologi + Kimia + Fizik atau Matematik

Matrikulasi Australia (SACEi atau WACE)

Anda memerlukan SAMA ADA:

(1) Purata 80% (atau bersamaan dengan B) dalam:

Biologi + Kimia + Fizik atau Matematik,

ATAU

(2) ATAR 80.0, termasuk:

Biologi + Kimia + Fizik atau Matematik

Matrikulasi atau Asas dalam Sains

PNGK minimum 3.0 (daripada 4.0) dalam:

Biologi + Kimia + Fizik atau Matematik

Cara Jadi Doktor Gigi

Bagaimanakah Penampilan Laluan Pendidikan Anda?

Ijazah dalam bidang Pergigian biasanya 5 tahun.

Selepas itu, anda perlu melengkapkan satu tahun perkhidmatan wajib sama ada di sektor swasta atau kerajaan. Selepas itu, anda perlu lulus Peperiksaan Kelayakan Profesional (PQE) sebelum anda boleh menjadi doktor gigi berdaftar dan mengamalkan pergigian di Malaysia.

Selepas itu, anda akan mendapat amalan klinikal selama 2 tahun sebelum mengkhusus dalam bidang seperti ortodontik, pergigian pediatrik dan periodontologi. Proses pengkhususan biasanya mengambil masa 4 tahun.

Pendek kata, secara amnya mengambil masa kira-kira 7 tahun untuk Cara Jadi Doktor Gigi berdaftar penuh daripada SPM dan 6 tahun lagi selepas itu untuk menjadi pakar.

Menarik lain :  Alternatif Pendidikan Formal: Kelebihan dan Peluang Pelajaran Teknikal 2023

Apakah yang Anda Akan Belajar dalam Ijazah Pergigian?

Ijazah dalam bidang Pergigian sekurang-kurangnya 5 tahun dan secara amnya dibahagikan kepada 2 bahagian.

Bahagian 1, iaitu kira-kira 2 hingga 2.5 tahun, berkaitan dengan latihan pra-klinikal yang ditetapkan dalam persekitaran akademik. Ia memerlukan anda mempelajari sains perubatan asas, seperti anatomi, biokimia, fisiologi, biologi mulut, mikrobiologi perubatan, patologi & farmakologi. Ini akan memberi anda asas yang baik dalam Pergigian, serta struktur dan fungsi tubuh manusia.

Bahagian 2, yang terdiri daripada baki tahun ijazah anda, berkaitan dengan latihan klinikal. Semasa tempoh latihan klinikal, anda akan menjalani latihan di hospital pengajaran atau sekolah klinikal. Ini adalah untuk memajukan pengetahuan anda, berhubung awal dengan pesakit dan menjalankan langkah rawatan.

Menarik kan? Jika anda berminat untuk menjadi doktor gigi, boleh mengikuti langkah ini untuk permulaan permohonan anda. Semoga berjaya!

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
monica atlas
monica atlas
3 months ago

Nak tanya,if exam subjek ape je yang ade erk?i means macamana exam tersebut berlangsung and how much paper we need to answer it??