Pelajar Menerima Vaksinasi Sebelum Pembukaan Sekolah

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Kementerian Kesihatan mengesahkan bahawa Malaysia akan memberi vaksin kepada pelajar sekolah dan remaja mulai pertengahan September.Pelajar Akan Menerima Vaksinasi Sebelum Sekolah Dibuka

 

Remaja Menerima Vaksin pada Pertengahan September sebelum Sekolah Dibuka Semula

Diumumkan pada 12 Ogos, Ketua Pengarah Kesihatan Noor Hisham Abdullah menyatakan bahawa vaksinasi akan tersedia untuk remaja berusia antara 12 dan 15 tahun.

Dalam catatan di Twitter pada hari Jumaat (13 Ogos), Menteri Program Imunisasi Covid-19 Nasional Khairy Jamaluddin mengatakan bahawa remaja berusia antara 12 hingga 15 tahun dengan keadaan perubatan yang mendasarinya akan diutamakan terlebih dahulu.

Khairy juga menyatakan bahawa pengumuman akan dibuat minggu depan oleh JKJAV (Jawatankuasa Khas untuk Memastikan Akses ke Covid-19 Vaccine Supply) tentang bagaimana vaksinasi Covid-19 untuk remaja akan dilaksanakan sesuai dengan edaran dan panduan klinikal terbaru yang diperbaharui.

Pengumuman ini dibuat setelah ramai ibu bapa dan pakar perubatan menyatakan keprihatinan mengenai pelajar yang akan kembali ke sekolah pada 1 September di tengah lonjakan jangkitan Covid-19 di seluruh negara. Banyak individu meminta agar semua pelajar diberi vaksin sebelum kembali ke pembelajaran tatap muka.

Seluruh Warga Sekolah Akan Divaksinasi pada 1 September

Pelajar Akan Menerima Vaksinasi Sebelum Sekolah Dibuka

Diumumkan oleh Kementerian Pendidikan pada 17 Julai bahwa sekolah akan dibuka semula untuk kelas tatap muka pada 1 September 2021.

Berikutan itu, Khairy Jamaluddin sekarang telah menyatakan bahawa pada saat semua sekolah dibuka kembali, semua staf sekolah akan diberi vaksin dalam usaha memastikan ada persekitaran yang selamat ketika sekolah dibuka lagi.

Vaksinasi Staf Sokongan Sekolah

Pelajar Akan Menerima Vaksinasi Sebelum Sekolah Dibuka

Bekerja sama dengan Kementerian Pendidikan, dia menambahkan bahwa mereka memastikan tidak hanya guru yang akan diberi vaksin, kementerian juga melihat vaksinasi staf sokongan dan mereka yang bekerja di sekolah seperti pembersih, pengusaha kantin, pengawal keselamatan dan pemandu bas.

Menarik lain :  Bajet 2023: Subsidi Yuran Taska Penjawat Awam

Selanjutnya, pada 23 Julai, dinyatakan oleh menteri pendidikan Radzi Jidin bahawa 67% guru di seluruh negara tersebut telah memiliki setidaknya dosis pertama vaksinasi COVID-19 mereka. Di samping itu, 85.17% daripada mereka yang mengajar pelajar yang akan menduduki peperiksaan, juga mempunyai dos pertama.

Dia juga menyatakan dalam posting Facebook bahwa, bagi staf sekolah, 54,52% telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksinasi. Usaha akan dilakukan untuk meningkatkan kadar vaksinasi di kalangan kumpulan ini.

Pembukaan Semula Sekolah Ditangguhkan hingga 3 Oktober

Menteri Pendidikan Radzi Jidin mengumumkan pada 15 Ogos bahawa pembukaan semula sekolah telah ditunda dari 1 September hingga 3 Oktober.

Pembukaan semula ini, bagaimanapun, tidak akan berlaku untuk sekolah-sekolah di negeri-negeri yang saat ini berada di Tahap 1 dari Rancangan Pemulihan Nasional.

Penangguhan itu diumumkan setelah pemerintah didesak agar semua anak sekolah, terutama yang berusia antara 12 hingga 17 tahun, diberi vaksinasi sebelum sekolah diizinkan untuk dibuka semula. Kementerian kesihatan menyatakan bahawa pelajar sekolah akan diberi vaksinasi mulai 15 September.

Dalam klip video di Facebook, Radzi menyatakan bahawa kementerian menangguhkan pembukaan semula sekolah kerana penilaian kesihatan dan risiko semasa.

Apabila sekolah dibuka semula, ia akan dilakukan secara berperingkat bermula dengan pelajar yang bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan awam.

Apa sahaja keputusan yang dicapai, berdasarkan keselamatan anak-anak kita. Kami juga mempertimbangkan keadaan di masing-masing negeri.

Dia juga menambahkan bahawa ini termasuk dengan mempertimbangkan kadar vaksinasi di setiap negeri.

Tahun-tahun lalu, sekolah hanya dibuka kurang dari setengah tahun kerana wabak dan tahun ini pelajar kembali ke sekolah pada bulan Mac / April hanya untuk menutupnya pada bulan Mei kerana lonjakan kes, menyebabkan pelajar kembali ke pembelajaran dalam talian .

Menarik lain :  Apa Yang Nak Buat Lepas Keputusan SPM?

Dalam pernyataan rasmi yang dikeluarkan oleh KPM, dinyatakan bahwa pada 16 Julai 2021, sejumlah 253.366 guru dan pentadbir (61.30%) dan 10.876 staf sokongan (46.3%) telah menerima sekurang-kurangnya 1 dos vaksinasi mereka.

Di samping itu, KPM juga menyatakan bahawa mereka akan mempertimbangkan penilaian risiko oleh KKM dan NSC untuk melihat apakah ada keperluan untuk membuat perubahan pada tarikh yang dijadualkan. Sekiranya ada perubahan, pihak yang berkenaan akan diberitahu terlebih dahulu. Maklumat lebih lanjut mengenai pembukaan sekolah untuk sesi tatap muka akan dikeluarkan sekurang-kurangnya satu minggu sebelum sekolah dibuka semula. Pelajar mesti meneruskan pengajaran dan pembelajaran dari rumah sekurang-kurangnya dua bulan lagi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments