Pendaftaran SSM Dan Idea Berniaga Terbaik Untuk Pelajar IPT

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Bagi B40 atau pelajar pengajian tinggi sepenuh masa (IPT) yang ingin mendaftarkan perniagaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) menyediakan pendaftaran perniagaan percuma melalui Program Skim Pendaftaran Perniagaan Prihatin (SPPP).

SSPP SSM dilancarkan pada 15 Februari 2021. Ini bertujuan untuk mendorong pelajar B40 dan IPT sepenuh masa untuk mengambil bahagian dalam aktiviti perniagaan dan mendaftarkan perniagaan mereka dengan SSM sesuai dengan Akta Pendaftaran Perniagaan 1956.

Rancangan akan dilaksanakan sehingga peruntukan dana habis, dan hanya satu tahun perniagaan (hanya 1 permohonan) akan diberikan selama tempoh pelaksanaan rancangan.

Mengenai Skim Pendaftaran Perniagaan Prihatin (SPPP)

Skim Pendaftaran Perniagaan Prihatin (SPPP) di bawah Inisiatif PENJANA Malaysia, yang dilancarkan pada 23 Disember 2020 hanya terhad kepada belia, pelajar (dari mana-mana Kolej, Universiti dan Sekolah Profesional yang diiktiraf) dan ibu tunggal.

Mulai 15 Februari 2021, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) memperluas Skim Pendaftaran Perniagaan Prihatin (SPPP) untuk memberi manfaat juga kepada keseluruhan kategori B40.

Syarat Kelayakan

Pelajar Institusi Pengajian Tinggi Sepenuh Masa:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas mengikut keperluan Pendaftaran Perniagaan
 • Pemohon sedang belajar sepenuh masa di mana-mana IPTA / IPTS / Politeknik / Kolej / Institut Vokasional / Pusat Vokasional di Malaysia
 • Pemohon tidak memiliki entiti perniagaan aktif yang berdaftar dengan SSM.

Pemohon dapat memilih untuk mendaftarkan perniagaan sesuai Tunggal Kepemilikan atau Perkongsian (rakan niaga mesti termasuk dalam kategori yang disebutkan saja) sesuai item 3.

Pemohon boleh menghantar permohonan mereka secara dalam talian di www.ezbiz.ssm.com.my Sebelum itu, mereka perlu mendaftar sebagai pengguna, dan mengaktifkan ID di pejabat SSM terdekat untuk tujuan keselamatan.

Pendaftaran SSM Dan Idea Berniaga Bernas Untuk Pelajar IPT

DOKUMEN YANG DIPERLUKAN

Dokumen mandatori

 • Salinan MyKad
Menarik lain :  8 Biasiswa Pelajar Malaysia Universiti di Korea

Dokumen Sokongan – Permohonan pelajar Institusi Pengajian Tinggi sepenuh masa

 • Salinan kad pelajar semasa masih dalam tempoh sah
 • Salinan borang surat pengesahan pelajar dari IPTA / IPTS / Politeknik / Kolej / Institut Vokasional / Pusat Vokasional

Idea perniagaan untuk pelajar

Jika anda merupakan seorang pelajar dan mahu duit tambahan, ini beberapa idea yang boleh digunakan untuk mendapatkan duit tambahan

Bagaimana untuk menghasilkan idea perniagaan yang menguntungkan?

 • Anda perlu kaji: apa yang orang perlukan atau mahukan? Fikirkan halangan sehari-hari – bagaimana ia dapat diatasi? Mulakan dengan Google
 • Sekiranya anda dapat menyediakan atau mencipta sesuatu yang akan menjadikan hidup lebih mudah, lebih baik, lebih selamat, lebih adil atau lebih murah – apakah itu?
 • Apa yang anda mahir atau gemari? Mungkin bermula dengan itu!

Inilah senarai idea perniagaan kami yang boleh anda mulakan dengan mudah dari rumah.

 1. Menjana wang dari media sosial

Sama ada anda hebat di Facebook, Twitter, Instagram, atau apa sahaja, anda boleh menjana wang (dan mendapatkan percuma) dengan mengiklankan produk untuk jenama.

Anda mungkin akan mendapat lebih banyak keberuntungan dengan syarikat yang berkaitan dengan jenama anda

 1. Mula membuat laman web

Lebih mudah untuk membuat laman web anda sendiri, dan bahagian terbaiknya ialah mengenai apa sahaja yang anda suka (lebih mudah jika mengenai apa yang ada pelajari).

 1. Menjual semula buku atau buku teks

Pada permulaan penggal baru (atau tahun baru), cari pelajar terkini yang memerlukan modul buku atau buku teks anda itu.

 1. Jual di pasaran kreatif

Pendaftaran SSM Dan Idea Berniaga Bernas Untuk Pelajar IPT

Ada coretan kreatif? Tawarkan khidmat dan service anda di Fiverr.

 1. Jual pakaian

Wang tambahan di dalam poket anda?

Sukar untuk memikirkan menjual pakaian lama dalam talian, dan laman web seperti Shopee menjadikan semuanya sangat mudah.

Menarik lain :  Keputusan dan Hari Terbuka Kolej Yayasan UEM 2021

Pendaftaran SSM Dan Idea Berniaga Bernas Untuk Pelajar IPT

 1. Beli dan jual grafik dan ikon yang popular

Pendaftaran SSM Dan Idea Berniaga Bernas Untuk Pelajar IPT

Dengan andaian anda tidak mempunyai kemahiran untuk merancangnya sendiri (jika anda melakukannya, ini adalah keuntungan tulen untuk anda), bayar secara tetap kepada pereka grafik bebas untuk membuat grafik atau ikon web yang popular.

 1. Freelancer

Sama ada berkaitan dengan kursus semasa atau kerjaya impian anda, anda boleh menawarkan kemahiran anda kepada orang yang memerlukan reka bentuk web, ilustrasi, penulisan, sokongan pentadbir dan banyak lagi.

 1. Menawarkan perkhidmatan transkripsi untuk kuliah

Bukannya kita mendorong orang untuk tidak menghadiri kuliah (tidak, serius, kita tidak akan melakukan itu), tetapi jarang sekali kelas akan mendapat 100% kehadiran. Oleh itu, kerana slaid kuliah sering kali tidak mempunyai sedikit konteks, tawarkan untuk menyalin perkataan pensyarah dan menjualnya kepada yang tidak hadir.

 1. Menawarkan perkhidmatan reka bentuk atau ulasan CV

Sebilangan besar orang merasa agak tidak selesa mengumpulkan CV, terutamanya ketika ini adalah pertama kalinya.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments