PHD

Perbezaan Belajar Sepenuh Masa dan Separuh Masa

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Apabila anda membuat keputusan untuk melanjutkan pelajaran di universiti atau kolej, setiap keputusan akan mempunyai kebaikan dan keburukan.

Tetapi keputusan paling sukar yang boleh dibuat oleh pelajar adalah memutuskan antara belajar sepenuh masa atau separuh masa.

Sama ada anda belajar sepenuh masa atau separuh masa, anda perlu membuat keputusan berdasarkan minat terbaik anda sebagai pelajar.

Perbezaan Belajar Sepenuh Masa dan Separuh Masa

Apa itu Belajar Sepenuh Masa dan Separuh Masa?

Perbezaan Belajar Sepenuh Masa dan Separuh Masa

Pelajar sepenuh masa membolehkan pelajar mempunyai lebih banyak masa dengan menumpukan pada tugas dan ujian mereka.

Akhirnya, kebanyakan pelajar sepenuh masa dapat memperoleh keputusan yang lebih baik daripada pelajar yang bekerja sambilan kerana mereka dapat menghabiskan masa mereka untuk belajar tanpa gangguan lain.

Pelajar separuh masa adalah pelajar yang mengikuti pendidikan tinggi, biasanya setelah mencapai kematangan fizikal, ketika tinggal di luar kampus, dan mempunyai tanggungjawab yang berkaitan dengan keluarga dan/atau pekerjaan.

Pelajar separuh masa bermakna anda boleh belajar ke arah kelayakan tertentu dengan lebih banyak kelonggaran mengenai waktu belajar dan pembayaran yuran.

Di kebanyakan institusi pengajian tinggi, kursus sambilan ditawarkan pada waktu malam, yang sangat sesuai untuk pelajar yang ingin atau perlu memegang pekerjaan sepenuh masa

Kursus pascasiswazah sepenuh masa atau separuh masa, dan mod pengajian lain yang tersedia? Ketahui kebaikan dan keburukan setiap mod kajian.

Perbezaan Belajar Sepenuh Masa dan Separuh Masa

Perbezaan yang paling jelas antara jam pelajar separuh masa dan sepenuh masa adalah jumlah jam kredit yang mereka ambil selama satu semester.

Sepenuh masa umumnya minimum dua belas kredit atau kira-kira empat kelas. Separuh masa biasanya antara enam dan sebelas kredit atau dua hingga tiga kelas.

Menarik lain :  Biasiswa Pendidikan UniSHAMS Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) 2021

Oleh itu, pelajar sepenuh masa menghabiskan lebih banyak masa di kelas selama satu semester daripada pelajar sambilan.

Kebaikan dan Keburukan Belajar Sepenuh Masa dan Separuh Masa

Perbezaan Belajar Sepenuh Masa dan Separuh Masa

Kewangan

Sekiranya anda belajar sambilan, anda akan mempunyai banyak masa untuk bekerja sambil belajar. Oleh itu, anda tidak perlu risau tentang masalah kewangan atau memohon pinjaman pendidikan untuk melanjutkan pelajaran.

Selain meringankan beban kewangan keluarga anda, anda juga dapat mengelakkan hutang setelah tamat pengajian.

Ini adalah kes yang berbeza bagi mereka yang belajar sepenuh masa. Mereka harus bergantung sepenuhnya pada pinjaman atau elaun keluarga di mana jumlahnya bahkan tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan.

Anda perlu ingat bahawa melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi boleh menjadi sangat mahal.

Graduan harus mula membuat pembayaran pinjaman walaupun mereka belum memperoleh pekerjaan. Kesimpulannya, bekerja sambil belajar dapat memberikan kebebasan kewangan dan mengelakkan hutang berbanding dengan mereka yang belajar sepenuh masa.

Masa

Faktor kedua yang perlu dipertimbangkan adalah masa. Kajian sepenuh masa membolehkan pelajar mempunyai lebih banyak masa untuk menumpukan perhatian pada tugas dan ujian yang diberikan oleh pensyarah.

Dalam kebanyakan kes, pelajar sepenuh masa dapat memperoleh keputusan yang lebih baik daripada pelajar yang bekerja kerana mereka dapat menghabiskan masa mereka belajar tanpa gangguan lain.

Sebaliknya, pelajar yang bekerja sambil belajar mungkin tidak mempunyai cukup masa untuk menumpukan perhatian pada pelajaran mereka dan memberikan semuanya berbanding dengan mereka yang belajar sepenuh masa.

Kesimpulannya, pelajar perlu mempertimbangkan faktor masa sebelum mereka memutuskan untuk belajar sepenuh masa atau bekerja semasa belajar.

Pengalaman

Faktor ketiga yang perlu dipertimbangkan adalah pengalaman. Pengalaman tidak ternilai. Di universiti, anda boleh menimba pengalaman dengan menyertai kelab dan organisasi.

Menarik lain :  Prasekolah: 5 Pentingnya Pendidikan Awal Kanak-Kanak

Anda juga boleh menyertai pelbagai aktiviti dan bengkel.

Di samping itu, kursus anda juga akan membolehkan anda mendapat pendedahan melalui projek, seperti projek majikan, dan magang, di mana anda boleh bekerja dengan majikan untuk membantu mereka menyelesaikan masalah mereka.

Sekiranya anda bekerja semasa belajar, anda dapat memperoleh pengalaman yang tidak akan anda capai di kelas.

Anda dapat bertemu dengan orang-orang dari pelbagai industri, mendapat lebih banyak pendedahan kepada dunia nyata, dan bahkan menghadapi situasi yang berbeza.

Namun, terserah kepada anda sama ada untuk mendapatkan pengalaman melalui pengajian atau pekerjaan sambilan kerana keduanya memberikan pengalaman dan peluang rangkaian yang berbeza.

Secara keseluruhan, perbandingan antara belajar sepenuh masa dan bekerja sambil belajar dari segi dapat dilihat dengan jelas dalam ketiga-tiga faktor yang dinyatakan di atas.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments