Permohonan Pengambilan Khas Guru DG41 One-Off 2021

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Menteri Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin sebelumnya telah mengumumkan bahawa kementerian akan membuat pengambilan guru khas sekali gus melibatkan 18,702 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di gred DG41 untuk mengisi kekosongan jawatan di seluruh negara.

Pengumuman dibuat pada jam 5.30 petang 7 Julai 2021 mengenai pengambilan khas pegawai Perkhidmatan Pendidikan gred DG41 secara sekali gus.

Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP), yang bertanggung jawab untuk membuat janji, mengatakan keutamaan akan diberikan kepada lulusan dalam bidang pendidikan, baik dari lulusan universiti awam atau swasta tempatan atau lulusan luar negeri.

Latihan ini akan dilanjutkan kepada graduan yang bukan jurusan bukan pendidikan melalui pelbagai kaedah temu janji pada fasa seterusnya sekiranya masih ada kekosongan yang tidak dapat diisi oleh lulusan pendidikan.

Kekosongan

Menteri Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin sebelumnya telah mengumumkan bahawa kementerian akan membuat pengambilan guru sekali sahaja yang melibatkan 18,702 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di gred DG41 untuk mengisi kekosongan jawatan di seluruh negara, terutama di Sabah, Sarawak, Johor dan Selangor.

Latihan ini akan diperluaskan kepada graduan yang bukan jurusan pendidikan melalui pelbagai kaedah temu janji pada fasa seterusnya sekiranya masih ada kekosongan yang tidak dapat diisi oleh graduan pendidikan

Tarikh Mula Pengambilan

Permohonan untuk pengambilan khas pegawai perkhidmatan pendidikan gred DG41 akan dibuka mulai 7 Julai untuk membolehkan guru-guru ini ditempatkan di sekolah secara berperingkat mulai Oktober.

Sebab Pengambilan

 • Ini adalah sebahagian usaha kementerian untuk mencapai apa yang telah ditetapkan di bawah Pelan Pemulihan Nasional.
 • Cabaran terbesar untuk mengeluarkan negara dari perjuangannya melawan Covid-19 adalah dalam sektor pendidikan.
 • Dengan pengambilan guru baru ini, kita akan dapat mengurangkan beban guru, terutama bagi mereka yang berada di sekolah yang menghadapi kekurangan guru.
 • Inisiatif ini akan dapat mengatasi masalah ini untuk memastikan pengajaran dan pembelajaran dari rumah dapat dijalankan dengan lancar dalam masa sukar ini.
Menarik lain :  Cara Permohonan Politeknik Tanpa UPU Mudah

Cara Mohon Pengambilan Khas Guru DG41 Secara One-Off Tahun 2021

 • Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (Suruhanjaya), sebagai Badan Pengangkatan (PBM), mengundang calon yang berkelayakan, berpotensi dan berminat untuk melamar jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) peringkat DG41 untuk mendapatkan janji tetap di sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.
 • Lulusan dan graduan pendidikan dengan prospek pendidikan (calon) pada semester terakhir pengajian di bidang universiti awam, swasta atau wajib dan permintaan pengajian telah disenaraikan dalam Sistem Pengambilan Perkhidmatan Pendidikan (mySPP) dan memperoleh Pengiktirafan Lembaga Kelayakan Malaysia (MQA) .
 • Sebelum meminta atau memperbaharui permohonan, calon yang berminat dan berkelayakan memilih setiap pilihan dan syarat temu janji secara berasingan.

Kelayakan pelantikan peringkat DG41

 • Ijazah Sarjana Muda dalam bidang berkaitan Pengajian Tinggi dan Diploma Pendidikan atau kelayakan yang diiktiraf oleh kerajaan Ini dianggap bersamaan dengan masa. (Gaji permulaan untuk tahap DG41: RM2,188.00)
 • ijazah sarjana muda kepujian dalam bidang pendidikan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred DG41: RM2,391.94)
 • ijazah sarjana muda kepujian dalam bidang berkaitan daripada institusi pengajian tinggi tempatan serta Diploma Pendidikan yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred DG41: RM2,391.94)
 • ijazah sarjana dalam bidang berkaitan daripada institusi pengajian tinggi tempatan serta Diploma Pendidikan yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred DG41: RM2,902.98)
 • ijazah doktor falsafah (PhD) dalam bidang berkaitan daripada institusi pengajian tinggi tempatan serta Diploma Pendidikan yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred DG41: RM3,209.60).
Menarik lain :  Keputusan dan Hari Terbuka Kolej Yayasan UEM 2021

Tempoh Percubaan

Pegawai yang dilantik akan menjalani percubaan selama 1 hingga 3 tahun

Memuat Naik Permohonan

Temu ramah akan dijalankan secara langsung dan hanya calon yang lulus pemeriksaan dan memerlukan syarat yang diperlukan untuk ditemuduga. Hasil panggilan wawancara adalah AKHIR dan penggunaan rayuan tidak akan dilayan.

Calon yang berminat memerlukan, maklumat dan mengemas kini maklumat permohonan melalui mySPP (https://myspp.spp.gov.my/ ) – [JIKA TIDAK BOLEH SISTEM MYSPP BERDAFTAR – KLIK DI SINI UNTUK CARA MENDAFTAR MYSPP] dan serahkan dokumen sebelum 21 Jam 2021 ( Rabu) jam 11.59 malam mengikut:

Arahan untuk Memuat Naik Dokumen Temuduga

 • Calon hendaklah memuat naik dengan menamakan fail (folder) permohonan dengan Nombor Kad Pengenalan dan Nama Singkat Opsyen. Contoh 87000000000_PKAT
 • Dokumen haruslah berwarna
 • Dokumen hendaklah disimpan dengan tatacara seperti dibawah

Cara Mohon Pengambilan Khas Guru DG41 Secara One-Off Tahun 2021

Panduan Mengunggah Dokumen Temuduga

 • Calon perlu log in ke Akaun Gmail masing-masing dan memuat naik folder permohonan
 • Buka google.com dan buka ‘Google Drive’
 • Setiap dokumen yang dimuat naik perlu membuat palang dua garisan lurus pada dokumen seperti contoh berikut

Senarai Semak Dokumen Temu Duga.

Cara Mohon Pengambilan Khas Guru DG41 Secara One-Off Tahun 2021

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AINUL MARDHIYAH BINTI AHMAD NAIM
AINUL MARDHIYAH BINTI AHMAD NAIM
2 years ago

assalamualaikum. cik. saya dah isi semua maklumat n jawatan yg dipohon dlm sistem spp. tapi kat mana yang kena upload documents semua tu? ke itu utk yg layak ditemuduga shj?

fiziesss
Admin
Reply to  AINUL MARDHIYAH BINTI AHMAD NAIM
2 years ago

Rasanya mmg ada upload tu..cuba emak betul2 kat tepi web SPP tu..