Permohonan Vaksinasi Awal MySejahtera bagi Pelajar Keluar Negara

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Pelajar yang akan berangkat ke luar negara dan memerlukan vaksinasi Covid-19 awal sekarang boleh memohon untuk melakukannya melalui aplikasi MySejahtera.

Pada 21 Jun, menteri penyelaras Covid-19 Immunization Task Force (CITF) Khairy Jamaluddin mengatakan pasukan petugas telah menerima 5,621 permohonan vaksinasi awal daripada pelajar yang akan berangkat ke luar negara.

Jawatankuasa Khas Memastikan Akses ke Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) mengatakan bahawa pelajar kini dapat membuat permohonan mereka di aplikasi melalui Helpdesk DI MySejahtera.

Apa itu MySejahtera?

Permohonan Vaksinasi Awal MySejahtera bagi Pelajar Keluar Negara

MySejahtera adalah aplikasi yang dikembangkan oleh Kerajaan Malaysia untuk membantu menguruskan wabak COVID-19 di negara ini. Ia membolehkan pengguna membuat penilaian kesihatan diri terhadap diri dan keluarga mereka. Pengguna juga dapat memantau perkembangan kesihatan mereka sepanjang wabak COVID-19. Sebagai tambahan, MySejahtera memungkinkan Kementerian Kesihatan (KKM) memantau keadaan kesihatan pengguna dan mengambil tindakan segera dalam menyediakan rawatan yang diperlukan.

Aplikasi MySejahtera dibangunkan untuk:

  • Membantu Kerajaan dalam mengurus dan mengurangkan wabak COVID-19
  • Membantu pengguna dalam memantau kesihatan mereka sepanjang wabak COVID-19
  • Membantu pengguna mendapatkan rawatan sekiranya mereka dijangkiti COVID-19
  • Cari hospital dan klinik terdekat untuk pemeriksaan dan rawatan COVID-19

Di mana anda boleh memuat turun aplikasi MySejahtera?

MySejahtera tersedia di Galeri Aplikasi Mudah Alih Kerajaan Malaysia (GAMMA), Apple App Store, Google Play Store dan Huawei AppGallery.

Adakah pengguna perlu membayar untuk memuat turun aplikasi MySejahtera?

Tidak, MySejahtera adalah PERCUMA untuk digunakan.

Bagaimana hendak mendaftar di MySejahtera?

Untuk mendaftar, anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

Langkah 1: Muat turun dan pasang MySejahtera dari Galeri Aplikasi Mudah Alih Kerajaan Malaysia (GAMMA), Apple AppStore, Google Play Store atau Huawei AppGallery

Menarik lain :  Tarikh Rasmi Keputusan SPM 2020 dan Peperiksaan SPM 2021

Langkah 2: Klik “Daftar Di Sini” untuk mendaftarkan akaun baru

Langkah 3: Masukkan nombor telefon bimbit anda dan klik “Daftar” atau klik pada pautan “Saya ingin menggunakan E-mel untuk Mendaftar” (jika anda ingin mendaftar menggunakan alamat e-mel)

Langkah 4: Anda akan menerima OTP melalui SMS dari 63839 (jika anda mendaftar menggunakan nombor telefon) atau pautan pengesahan melalui e-mel anda (jika anda mendaftar menggunakan alamat e-mel)

Langkah 5: Masukkan OTP dan klik ‘Kirim’ (jika anda mendaftar menggunakan nombor telefon) atau klik pada pautan pengesahan yang dihantar ke e-mel anda (jika anda mendaftar menggunakan alamat e-mel)

Langkah 6: Isikan maklumat pendaftaran anda dan klik ‘Sahkan’

Langkah 7: Anda akan menerima mesej “Pendaftaran Berjaya”. Klik “Tutup” di bahagian bawah skrin untuk kembali ke skrin log masuk

Langkah 8: Masukkan ID Pengguna anda (nombor telefon atau alamat e-mel) dan kata laluan anda dan klik “Log masuk”.

Langkah 9: Tahniah! Anda mungkin mula menggunakan aplikasi.

Vaksinasi bagi Pelajar yang Mahu ke Luar Negara

JKJAV mengatakan langkah-langkahnya adalah dengan memilih Helpdesk, sebelum memilih Mula diikuti dengan Temujanji Vaksinasi.

Pelajar kemudian boleh memilih pilihan A, yang mengatakan bahawa “Saya seorang pelajar dan perlu melakukan perjalanan untuk belajar di luar negara.” Atau “I am a student and need to travel to study abroad”

Jika sebelumnya Anda telah membuat permohonan melalui aplikasi@vaksincovid.gov.my , permohonan Anda masih berlaku dan akan diteliti

Pelajar-pelajar ini perlu diberi vaksin sebagai syarat mereka memasuki negara-negara di mana universiti mereka berada.

Siswa yang belum mendapat tarikh vaksinasi untuk menghubungi pasukan petugas sehingga mereka akan mendapat vaksinasi sebelum pergi ke luar negeri.

Pendaftaran untuk vaksinasi awal bagi mereka yang sudah mendaftar (di bawah MySejahtera) akan diproses dalam 10 hari. Pemohon boleh memeriksa status permohonan mereka melalui laman web

Menarik lain :  Biasiswa Pendidikan UniSHAMS Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) 2021

Pada 30 Jun, Menteri Koordinator Program Imunisasi COVID-19 Nasional, Khairy Jamaluddin menyatakan dalam sidang media bahawa satu ciri baru telah ditambahkan ke aplikasi MySejahtera pada 28 Jun yang membolehkan pelajar memohon vaksinasi awal.

Fungsi ini dapat diakses melalui bahagian Helpdesk aplikasi dan akan membantu memastikan bahawa pelajar dapat menerima kedua-dua dos vaksin mereka sebelum melakukan perjalanan ke luar negara untuk belajar.

Permohonan para siswa akan diproses dalam 10 hari dan status dapat diperiksa di aplikasi itu sendiri.

Khairy Jamaluddin menambah bahawa pelajar yang melamar ini perlu melampirkan surat pengesahan pendaftaran mereka yang dikeluarkan dari universiti yang akan mereka kunjungi dan dokumen-dokumen tersebut juga harus dibawa bersama mereka ke pusat vaksinasi (PPV).

Permohonan Vaksinasi Awal MySejahtera bagi Pelajar Keluar Negara

Cara Memohon Vaksinasi Awal melalui MySejahtera:

  • Pada aplikasi MySejahtera, klik Helpdesk
  • Kemudian klik mula dan pilih pilihan A – Temujanji Vaksinasi
  • Kemudian pilih pilihan A – I am a student and need to travel to study abroad// Saya pelajar dan perlu melancong untuk belajar di luar negara
  • Akhir sekali, serahkan dokumen yang berkaitan
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments