IPT

Pra-Universiti Berasaskan Ujian Vs Kerja Kursus?

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Ini merupakan kesalahan biasa yang dilalui oleh pelajar ketika membuat keputusan ini — walaupun mereka tahu mereka tidak bagus dengan peperiksaan, mereka mengikuti program pra-ujian berdasarkan peperiksaan tidak tahu apa yang diharapkan. Jangan risau, anda boleh memilih pilihan yang tepat sama ada memilih universiti atau program exam-based atau coursework based. Artikel ini sedia membantu anda memahami!

Pra-Universiti Berasaskan Ujian Vs Kerja Kursus?

Berasaskan Peperiksaan (Exam-Based)

Apabila kita mengatakan berdasarkan peperiksaan, apa yang sebenarnya kita maksudkan? Apa yang biasanya termasuk dalam kategori ini adalah A-Levels, tetapi ada juga kursus pra-u yang mungkin tidak anda ketahui berdasarkan (kebanyakan) ujian.

A-Levels

A-Levels 100% berasaskan peperiksaan, dengan penekanan pada akademik berbanding dengan kerja kursus atau penilaian berdasarkan kumpulan. Ini mungkin memberi tekanan kerana anda akan menghabiskan banyak masapelajar menghadap buku, tetapi jika anda jenis orang yang mendapat markah lebih baik semasa peperiksaan, ini mungkin sesuai untuk anda.

Beberapa institusi di Malaysia mengkhususkan diri dalam A-Levels, seperti:

Matrikulasi Australia (AUSMAT)

Matrikulasi Australia boleh dibahagikan kepada dua subset utama, Sijil Pelajaran Australia Selatan (SACE) atau Matrikulasi Australia (AUSMAT). Walaupun keduanya mempunyai penilaian yang terdiri dari ujian dan kerja kursus.

SACE memiliki pembagian 70% kerja kursus dan 30% ujian.

Sebaliknya, AUSMAT mempunyai ujian dan kerja kursus yang setara (masing-masing 50%) sehingga anda akan menghabiskan banyak masa untuk memecahkan buku seperti yang anda lakukan dalam menyelesaikan kerja kursus anda.

Walaupun ini mungkin merupakan perkara yang baik apabila anda memerlukan sesuatu untuk kembali, ini juga dapat membuktikan cabaran dalam menyeimbangkan kedua aspek penilaian. Ia pasti dapat mengajar anda untuk menguruskan masa dengan lebih baik!

Menarik lain :  Sekolah Agama Johor: Syarat dan Cara Mendaftar 2022

Beberapa institusi di Malaysia yang menawarkan AUSMAT adalah seperti berikut:

 • Methodist College Kuala Lumpur (MCKL)
 • Universiti Taylor
 • Kolej Sunway

STPM

STPM lebih kerap daripada yang disebut sebagai Bahasa Malaysia setaraf dengan A-Levels. Walaupun STPM mempunyai kertas projek dan kerja lapangan, seperti sistem peperiksaan sekolah, ia lebih bergantung pada peperiksaan terpusat dan umumnya cenderung cenderung akademik.

STPM ditawarkan oleh pelbagai sekolah menengah di Malaysia, walaupun tidak semuanya.

International Baccalaureate (IB)

IB juga sering dibandingkan dengan A-Level, dalam arti ia cenderung akademik, walaupun TIDAK 100% berdasarkan peperiksaan. IB mempromosikan pendidikan holistik dan pengembangan pelajar dengan kaedah yang seimbang dan menyeluruh; oleh itu, di IB bukan sahaja anda akan belajar tetapi anda juga akan terlibat dalam pelbagai aktiviti ekstrakurikuler dan sukarela di luar kelas.

Anda boleh mengikuti IB di institusi berikut di seluruh Malaysia dan juga yang lain:

 • Sekolah Antarabangsa Kuala Lumpur
 • Sekolah Antarabangsa Sri KDU

Berasaskan Kerja Kursus (Coursework Based)

Pra-Universiti Berasaskan Ujian Vs Kerja Kursus?

Pilihan pra-universiti yang berasaskan kursus memberi pelajar lebih sedikit sekatan dan sejumlah kebebasan dalam menyelesaikan penilaian mereka.

Walau bagaimanapun, sementara program berdasarkan kursus mempunyai kelebihan dalam menarik pelajar, menguruskan masa dan keutamaan menjadi masalah utama kerana pelajar harus menyeimbangkan kerja kursus dan belajar untuk peperiksaan akhir tahun secara serentak.

Foundation

Program asas dianggap sebagai pilihan ‘fast track’ dan sering dirancang untuk memberi anda gambaran awal tentang bagaimana ijazah sarjana muda. Oleh itu, banyak penilaian terdiri daripada kerja kursus yang merangkumi makalah penyelidikan dan esei serta tugasan, dan peperiksaan akhir tahun akhir.

Sebilangan besar institusi awam, swasta dan antarabangsa di Malaysia menawarkan program asas, seperti:

 • Universiti Malaya (UM)
 • Universiti Islam Antarabangsa (UIA)
 • Universiti Teknologi PETRONAS (UTP)
 • Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
 • RCSI & UCD Kampus Malaysia
Menarik lain :  SOP Penuh Pembukaan Sekolah Oktober 2021

Sijil Pelajaran Australia Selatan (SACE International)

Seperti disebutkan sebelumnya, SACE International merangkumi 70% kerja kursus dan 30% peperiksaan. Program ini lebih cenderung kepada kerja kursus dan, mirip dengan program asas, mempunyai ujian pada akhir semester atau tahun akademik.

SACE International, seperti AUSMAT, ditawarkan di institusi berikut:

 • Kolej Pendidikan INTEC
 • Universiti Taylor

Canadian Pre-University (CPU)

CPU, seperti SACE, terdiri dari 70% kerja kursus dan 30% peperiksaan. Penilaian berterusan sepanjang tahun membantu mengumpulkan markah anda ke gred akhir anda dan bukannya hanya menumpukan pada satu peperiksaan akhir atau kerja kursus.

 • Kolej Sunway

American Degree Program (ADP)

Tidak seperti program Pra-U yang lain, apa yang menjadikan ADP unik adalah bahawa ia adalah kemasukan langsung ke kursus peringkat universiti anda. Dengan mengikuti program ini, anda secara teknikal sudah melanjutkan pelajaran anda.

ADP juga mempunyai pilihan pemindahan kredit, yang membolehkan anda berpindah ke universiti di luar negara (biasanya di AS) setelah belajar di Malaysia terlebih dahulu.

Oleh itu, kerana ia adalah program ijazah dengan sendirinya, penilaian itu mencerminkan tahap sarjana; iaitu campuran kedua-dua kerja kursus dan penilaian.

ADP ditawarkan di institusi berikut di seluruh Malaysia:

 • Methodist College Kuala Lumpur (MCKL)
 • Kolej Pendidikan INTEC
 • Universiti Antarabangsa INTI
 • Universiti SEGi

Kesimpulannya, terdapat banyak cara pelajar memilih program pra-universiti setelah mereka tamat dengan SPM. Ada membandingkan kos, tempoh, harga … dan tentu saja, penilaian.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments