Program Global Online Workforce (GLOW MDEC) 2022

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Freelancer di Malaysia bercambah bagai cendawan yang tumbuh selepas hujan. Selepas COVID-19, pekerjaan di Malaysia dalam bidang tertentu agak terhad danpara graduan dan mereka yang tidak mendapat pekerjaan membuat perniagaan dan freelance yang menawarkan servis-servis berkaitan blog, reka cipta, penulisan dan lain-lain

Program pendapatan digital yang boleh dipercayai dan sepenuh masa menggunakan sumber ramai dipanggil Program GLOBAL ONLINE WORKFORCE (GLOW MDEC) untuk rakyat Malaysia. Crowdsourcing ialah sejenis pekerjaan dalam talian yang disediakan dan dijalankan pada platform antarabangsa seperti tapak web freelancer dan upwork.

GLOBAL ONLINE WORKFORCE (GLOW MDEC) menyediakan latihan, bimbingan dan pekerjaan sepenuh masa untuk pelatih menjadi pekerja digital, dan ia menghasilkan pendapatan bulanan yang stabil sekurang-kurangnya RM2,000.

Sertai tenaga kerja digital GLOW Malaysia dengan mendaftar segera. Untuk maklumat lanjut, sila layari Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC).

Apa itu GLOBAL ONLINE WORKFORCE (GLOW MDEC)?Program GLOBAL ONLINE WORKFORCE (GLOW MDEC) 2022

GLOBAL ONLINE WORKFORCE (GLOW) akan meningkatkan kebolehan dan pengetahuan peserta untuk membantu mereka berjaya sebagai Profil Freelancer.

Program GLOBAL ONLINE WORKFORCE (GLOW MDEC) 2022

Kelebihan projek ini:

 • RM500 dalam insentif latihan, RM850 dalam kredit platform dan bidaan, tertakluk kepada terma dan syarat

Kelayakan

 • Warganegara Malaysia yang berumur lebih dari 21 tahun tetapi di bawah 60 tahun pada masa permohonan

Bagaimana hendak memohon GLOBAL ONLINE WORKFORCE (GLOW MDEC)?

 • Tempoh permohonan: Bermula pada September 2022
 • Kertas kerja yang diperlukan
 • Salinan hadapan penyata bank dan salinan kad pengenalan

Cara memohon GLOBAL ONLINE WORKFORCE (GLOW MDEC)

Program GLOBAL ONLINE WORKFORCE (GLOW MDEC) 2022

Mulai September 2021, sesiapa yang ingin menjadi sebahagian daripada Program Aspirasi GLOW dan memenuhi syarat kelayakan minimum mesti mendaftar dalam talian. 

Melalui kedua-dua laman web rasmi MDEC dan K-KOMM, permulaan pendaftaran program ini akan diumumkan.

Menarik lain :  Idea Buat Guru Untuk Online Kelas Yang Menarik

Hanya calon yang layak akan diterima masuk ke Program Khas GLOW MDEC Aspiration sebaik sahaja pihak urusetia menilai calon yang berdaftar dan menjalankan ujian penilaian ringkas.

Calon yang berjaya akan dihubungi oleh urusetia program melalui telefon atau e-mel untuk mengatur tarikh latihan yang sepatutnya (yang akan dijalankan secara dalam talian). Peserta terpilih juga mesti bersetuju dan menandatangani Borang Komitmen Program dengan MDEC.

Proses untuk Penilaian Kelayakan dan Pemprofilan

 • GLOW tersedia untuk rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas yang memenuhi salah satu syarat berikut:
 • Orang yang mempunyai kelayakan dan bakat yang pada masa ini tidak bekerja dalam kapasiti formal
 • pekerja berpengalaman atau berbakat tinggi yang diberhentikan atau gaji mereka dikurangkan lebih daripada 30%
 • graduan yang mempunyai kemahiran dan pengetahuan teknikal yang tinggi tetapi menganggur atau tidak bekerja

Profil Freelancer sudah menjadi kebiasaan.

memperkenalkan ekonomi gig dan kemungkinannya sebagai jenis pekerjaan yang berbeza.

Perkara yang Anda Akan Pelajari

Program ini membincangkan idea asas yang penting untuk menyediakan peserta dengan sikap teras yang diperlukan untuk berjaya sebagai Freelancer digital.

Peserta akan dibimbing tentang cara membuat profil dan Profil Freelancer digital profesional, bertindak balas kepada keperluan generik biasa dan proses untuk onboarding dalam kebanyakan platform freelancing digital.

Sepanjang sesi tersebut, pelbagai tip berguna akan dikongsikan untuk para peserta meningkatkan lagi kemahiran mereka dalam pencarian kerja/tugas dan pembidaan dalam platform digital.

Modul Pengajaran GLOW MDEC

Program GLOBAL ONLINE WORKFORCE (GLOW MDEC) 2022

 • Bermula dengan Digital Freelancing
 • Meliputi pengaruh internet dan digital yang telah mempercepatkan penggunaan freelancer digital sebagai standard pekerjaan baharu, mentakrifkan cabaran, bahaya, ganjaran dan kemungkinan yang dihadapi oleh Profil Freelancer, serta memberikan nasihat tentang cara untuk berjaya dalam bidang ini.
Menarik lain :  Perbezaan Belajar Sepenuh Masa dan Separuh Masa

Membuat Portfolio atau Profil Digital Freelancer

 • Ketahui cara membina profil dan Profil Digital Freelancer yang berkesan dan menarik, sesuaikan berdasarkan permintaan pasaran atau piawaian industri, dan berikan yuran atau harga yang kompetitif untuk perkhidmatan yang disediakan.
 • Bersedia untuk Profil Digital Freelancer
 • Ketahui tentang pelbagai jenis platform untuk pasaran digital, daftar dan ikuti keperluan untuk prosedur onboarding platform, dan biasakan diri dengan alatan dan sistem perbankan untuk pemprosesan pembayaran.

MDEC bekerjasama dengan rakan kongsi platform antarabangsa dan tempatan untuk memastikan pekerja bebas membida pekerjaan dan projek dalam persekitaran digital yang selamat dan terjamin.

Antara platform tersebut ialah Upwork, Freelancer.com, Workana, Topcoder, 123RF, Favser.com, Rtist, Experfy, DesignCrowd dan PeoplePerHour.

Sejak diperkenalkan, GLOW MDEC telah berjaya melatih 73,198 individu yang berjaya menjana pendapatan melebihi RM240 juta digabungkan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments