IPT

Program My Brighter Future Yayasan Tenaga Nasional

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

YTN adalah pentadbir program My Brighter Future (MyBF), yang dimulakan pada tahun 2018 dan direka untuk membantu pelajar yang lemah ke universiti, kolej atau politeknik.

Apa itu My Brighter Future?

Program My Brighter Future Yayasan Tenaga Nasional

My Brighter Future (MyBF) adalah program bursary bersyarat yang terbuka kepada pelajar Bumiputera dan bukan Bumiputera dari keluarga berpendapatan rendah yang telah menerima tawaran untuk melanjutkan pelajaran dalam Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) atau Teknologi dan Pendidikan Vokasional Kursus latihan (TVET) di universiti awam terpilih (IPTA).

Calon program MyBF dipilih oleh Kementerian Pendidikan (KPM) melalui Unit Pusat Universiti (UPU) yang sesuai dengan pangkalan data eKasih dari Unit Penyelenggaraan Jabatan Perdana Menteri pada sesi kemasukan utama ke IPTA setiap tahun.

Majlis pelancaran program Dermasiswa My Brighter Future telah disempurnakan oleh Y. Bhg. Tan Sri Leo Moggie, Pengerusi Tenaga Nasional Berhad pada 29 Ogos 2018. Majlis disempurnakan dengan sesi simbolik penyerahan sijil kepada 10 penerima program MyBF.

Kriteria atau kelayakan:

  • Calon yang telah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran dalam kursus yang dikenalpasti oleh TNB / YTN melalui UPU.
  • Calon berada dalam kumpulan berpendapatan isi rumah terendah seperti yang ditetapkan oleh kebijakan TNB, keutamaan diberikan kepada pelajar yang mendaftar dengan pangkalan data eKasih.

My Brighter Future Dan Tenaga Nasional Berhad

TNB melalui Yayasan Tenaga Nasional yakin bahawa program ini adalah salah satu pendekatan yang paling berkesan untuk mengangkat masyarakat di negara ini dari kemiskinan dengan memperkasakan taraf hidup mereka melalui peluang pendidikan. Bayaran itu juga dilihat dapat mengurangkan beban keluarga penerima untuk menanggung kos belajar anak mereka yang kemudian akan mengangkat keluarganya dari kemiskinan.

Menarik lain :  PPBU Bank Rakyat vs PTPTN: Mana yang Lebih Baik?

PELAJAR MYBF

Upacara ini bertujuan untuk memberi maklumat kepada penerima MyBF mengenai dasar, garis panduan dan tanggungjawab sebagai pelajar. Di samping itu, acara ini merupakan sesi pengenalan antara pengurusan tertinggi TNB dan YTN dengan para pelajar MyBF.

  • Program Pengumpulan Pelajar MyBF
  • Program Pengumpulan Pelajar UiTM MyBF pada 28.10.2018
  • Program Pengumpulan Pelajar MyBF UTHM pada 11.2018
  • Program Pengumpulan Pelajar UTeM MyBF pada 05.12.2018
  • Program Pengumpulan Pelajar UMP MyBF pada 19.12.2018
  • Program Pengumpulan Pelajar UNIMAP MyBF pada 21.12.2018
  • Program Pengumpulan Pelajar UMS MyBF pada 15.02.2019
  • Program Pengumpulan Pelajar MyBF UNIMAS pada 03.2019

Bidang Tajaan di bawah My Brighter Future

Untuk Program MyBF, pilihan pelajar, jenis dan bidang pengajian yang layak adalah keputusan keputusan di peringkat pengurusan YTN.

Permohonan My Brighter Future

Pelajar juga tidak perlu membayar balik wang atau terikat dengan syarikat. Malah, mereka juga tidak perlu memohon.

Proses pemilihan dilakukan melalui Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (BPKP) atau Unit Pusat Universiti (UPU), dan keutamaan diberikan kepada keluarga yang terdaftar di bawah eKasih.

Senarai tersebut diserahkan kepada TNB, yang mengirimkan surat tawaran kepada institusi pengajian tinggi. Pelajar yang terpilih kemudian mendapat dua surat tawaran – satu dari universiti dan satu dari amanah.

Jumlah Tajaan My Brighter Future

Nilai tajaan adalah berdasarkan peringkat pendidikan:

Ijazah pertama = RM10,000

Diploma = RM9,000

Sijil = RM6,600

Pemberian itu istimewa dalam pelbagai cara. Pelajar tidak perlu menjadi yang terbaik dari segi akademik. Ia tidak hanya membayar yuran pengajian tetapi juga semua perbelanjaan lain, termasuk perbelanjaan dewan dan peribadi. Ini kerana banyak pelajar yang baru sahaja mendapat tajaan pengajian mereka kerana mereka tidak dapat menanggung kos sara hidup.

Menarik lain :  ePemula 2022: Platform Berbaloi Untuk Pelajar Tuntut

Maklumat Lanjut

Lawati TNB My Brighter Future untuk maklumat lanjut: https://betterbrighter.my/ dan https://ytn.tnb.com.my/

Mengenai Yayasan Tenaga Nasional

Program My Brighter Future Yayasan Tenaga Nasional

Yayasan Tenaga Nasional (YTN) adalah mengenai pemberian melalui biasiswa dan pinjaman pelajaran kepada pelajar yang memerlukan. Kami berhasrat untuk membantu pelajar yang cemerlang dan layak melanjutkan pelajaran mereka di dalam dan luar negara. Ketahui lebih lanjut mengenai program di dalamnya.

Kira-kira 1,000 pelajar dipilih setiap tahun untuk program STEM (sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik) dan TVET (pendidikan dan latihan teknik dan vokasional) dari tujuh institusi.

Sebilangan besar pelajar telah melunaskan kepercayaan yang diberikan oleh YTN – mereka mungkin miskin dari segi kewangan tetapi sukar dalam pelajaran mereka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments