Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh 2023

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Pengumuman yang kami nak bagi ni memang sangat ditunggukan oleh para pelajar dan ibu bapa sekolah berasrama penuh. Kerajaan telah mengumumkan Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh!

Kanak-kanak yang cemerlang boleh dipupuk dan dikembangkan menjadi warganegara yang bertanggungjawab terhadap agama, bangsa dan negara di sekolah berasrama penuh (SBP), yang menawarkan persekitaran pembelajaran yang ideal yang terancang, terkawal dan menyokong semua aspek. persekolahan. 

Sekolah berasrama penuh (SBP) memberi beberapa kelebihan antaranya berkebolehan menjana modal insan yang berbakat, berakhlak mulia, dan bersedia menempuh kesulitan masa depan selain anak-anak yang berkembang maju dalam bilik darjah. 

Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan (BPSBPSK) Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menggalakkan individu luar biasa yang berminat untuk memohon kemasukan ke Tingkatan 1 dan 4 SBP bagi tahun 2023.

Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh  2023 

Sumbangan Lengkap Bantuan Sekolah Asrama merupakan inisiatif bantuan unik untuk membantu pelajar kurang berkemampuan di Malaysia melanjutkan pelajaran di SBP.

Dengan hasrat untuk mengurangkan kos yang berkaitan dengan kehadiran sekolah berasrama penuh bagi murid-murid yang kurang bernasib baik, sokongan ini pada mulanya dilaksanakan pada tahun 2003.

SBP sebenarnya diasaskan untuk memberi peluang kepada kanak-kanak berbakat, terutamanya dari luar bandar, untuk menerima pendidikan konvensional.

Sokongan Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh (PKKSBP) ini telah dibentuk oleh Kementerian Pendidikan melalui Mesyuarat Pengurusan Bil 18/2003. 

Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh

Tujuannya adalah untuk menawarkan pelajar miskin yang bersekolah di SBP dengan bantuan kewangan bagi mengurangkan kos yang berkaitan dengan memenuhi keperluan asas setiap pelajar.

Permohonan SBP Tingkatan 1/ 4 (Tahap 1/ 4) KPM Online Sekolah Berasrama Penuh Tahun 2023 Untuk maklumat cara membuat permohonan secara online (online), kriteria pemilihan, dan syarat asas kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). ) pada 2023.

Menarik lain :  ePemula 2022: Platform Berbaloi Untuk Pelajar Tuntut

Pelajar yang mendaftar di Tingkatan Tiga pada tahun 2022 dan yang berdaftar dalam Aplikasi Pangkalan Data Pelajar (APDM) untuk tahun keenam mereka layak memohon (APDM) Pelajar boleh mendaftar di Tingkatan Satu dan Empat hanya melalui SBP.

Bagaimana kita dapat bantuan ni?

Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan (BPSBPSK) menerima pembiayaan untuk Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh daripada KPM dan menyalurkannya kepada SBP.

Perbelanjaan berikut dijangka dapat dikurangkan dengan bantuan ini:

  • kos sekolah
  • Kos peperiksaan
  • kos asrama
  • Keperluan asas dipenuhi semasa pelajar mendaftar di SBP.

Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh

Kenapa Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh Penting?

Matlamat berikut bertujuan untuk dicapai oleh program sokongan khas ini.

sebagai pendorong kepada kanak-kanak untuk meningkatkan prestasi akademik mereka.

memastikan murid kelas pertengahan menerima perhatian yang mereka perlukan.

Membela murid yang kurang bernasib baik supaya mereka dapat menamatkan pendidikan mereka melalui sistem pendidikan negara.

Kerajaan mahu menyokong keluarga, penjaga dan ibu bapa secara moral semasa mereka berusaha untuk meningkatkan pencapaian pendidikan anak-anak mereka.

Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh

Kriteria pemilihan Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh

Pelajar berikut akan mendapat sebahagian besar bantuan di bawah program bantuan sekolah berasrama penuh 2023 ini.

Pelajar Tingkatan 1 hingga 5 dari Malaysia bersekolah di sekolah berasrama penuh (SBP).

Ibu bapa dan penjaga yang miskin atau berpendapatan rendah dibayar mengikut garis kemiskinan negara (PGK) semasa.

Kadar Bantuan Projek Bantuan Sekolah Berasrama Penuh

Pelajar Tingkatan 4 hingga 5 menerima bantuan tambahan untuk pelajar SBP pada kadar berikut:

Tingkatan 1 : RM700.00 seorang murid setahun.

Tingkatan 2 : RM300.00 seorang murid setahun.

Tingkatan 3 : RM350.00 seorang murid setahun.

Tingkatan 4 : RM500.00 seorang murid setahun.

Tingkatan 5 : RM450.00 seorang murid setahun.

Menarik lain :  6 Perbezaan SMKA dan SMK

Nak Guna untuk apa Bantuan ni?

Permohonan bantuan khas ini hendaklah dikemukakan sendiri di sekolah semasa pelajar.

Menggunakan Borang PB1 dan PB2, pelajar yang memenuhi syarat boleh memohon bantuan ini dan menyerahkan permohonan mereka kepada institusi.

Kalendar dan surat makluman yang diterbitkan oleh BPSBP setiap tahun menjadi asas tarikh dan penggal permohonan (anda boleh berunding dengan pihak sekolah untuk tarikh ini).

Selagi mereka terus memenuhi syarat kelayakan sepanjang kerjaya akademik mereka, pelajar yang dianugerahkan bantuan ini akan terus menerimanya setiap tahun.

Pendekatan penyaluran

Kementerian Pendidikan akan mengarahkan bantuan kepada Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan (BPSBPSK) untuk disalurkan kepada SBP bagi menjamin ia berjaya disalurkan kepada pelajar yang berkelayakan.

Pertanyaan dan butiran lanjut

Sila hubungi sekolah SBP di mana pelajar melanjutkan pelajaran jika anda mempunyai sebarang pertanyaan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments