IPT

Semakan dan Rayuan UPU Bagi Lepasan STPM 2021

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Menurut Kementerian Pengajian Tinggi (KKM), Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan kursus universiti awam (UA) 2021/2022 yang setara dan keputusan permohonan yang setara akan diumumkan secara atas talian atau online dari 15 September hingga 25 September

Setelah calon mengesahkan bahawa mereka setuju untuk menerima surat tawaran, UA akan mengeluarkan surat tawaran rasmi kepada pemohon yang berjaya mulai esok dan dalam 10 hari yang ditentukan.

Apa itu STPM?

Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (dalam Bahasa Inggeris, Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau dikenali sebagai STPM) adalah program pra-universiti Malaysia. Kursus ini adalah salah satu daripada banyak pilihan yang anda ada setelah menamatkan SPM sebelum melanjutkan pelajaran ke universiti.

STPM dikendalikan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia, yang memperkenalkan format STPM modular baru pada tahun 2012. Di bawah sistem modular baru ini, hasil anda akan dipantau dan disokong oleh wakil dari Cambridge Assessment dari UK untuk menegakkan standard dan kualiti ini program.

Semakan dan Rayuan UPU Bagi Lepasan STPM 2021
 Cara Menyemak Keputusan UPU

KPT memaklumkan semakan status permohonan boleh dibuat menerusi pautan https://jpt.utm.myhttp://jpt.uum.edu.myhttps://jpt.unimas.myhttp://jpt.ums.edu.my dan http://jpt.umt.edu.my.

Surat kemasukan untuk tahun persekolahan 2021/2022 adalah muktamad.

Semakan dan Rayuan UPU Bagi Lepasan STPM 2021

Cara Membuat Rayuan

Bagi pemohon yang tidak menerima sebut harga, mereka boleh mengemukakan rayuan melalui Rayuan UPUOnline dalam tempoh 11 hari dari sekarang hingga 25 September di http://upu.moe.gov.my

Sebarang permohonan yang digunakan dan juga universiti tidak ada, asas polisi pilihan rayuan adalah tertakluk kepada kekosongan tempat yang menawarkan pilihan program pendaftaran pelajar baru.

Maklumat Lanjut

Talian: BKPA JPT di talian 03-8870 8200 atau e-mel kepada upu@moe.gov.my

Media sosial: Facebook (KEMASUKAN BPKP JPT), Instagram (@KEMASUKANBkpa)

Menarik lain :  4 Norma Baharu Di Institut Pengajian Tinggi (IPT)

UPU Maklum Balas: sistem maklum balas UPU.

Apa yang perlu buat jika Permohonan Ditolak?

Adalah normal untuk merasa kecewa selama satu atau dua hari kerana anda telah bekerja keras untuk permohonan anda. Walau bagaimanapun, jangan biarkan diri anda berkubang dalam keadaan dan ingat bahawa itu bukan akhir dunia! Sekiranya anda menghadapi situasi ini pada masa ini atau berminat untuk memohon masuk ke universiti, anda mungkin mendapat petua ini berguna.

Sebelum ini kami telah berkongsi tarikh penting UPU, kriteria pemilihan, cara membuat rayuan, alasan kegagalan dalam permohonan dan sebagainya tetapi bagaimana jika anda masih gagal dalam permohonan UPU untuk SPM / Setaraf atau STPM / Setaraf (rayuan fasa 1 dan fasa 2) walaupun ada rayuan? Apakah langkah-langkah persiapan yang dapat dilakukan untuk memastikan anda masih dapat melanjutkan pelajaran?

Semakan dan Rayuan UPU Bagi Lepasan STPM 2021

  1. Rayuan

Buat rayuan sahaja. Jangan menyerah. Sekiranya anda diberi peluang untuk mengemukakan rayuan, lanjutkan dengan rayuan sebelum anda memutuskan untuk melanjutkan pelajaran di universiti swasta. Pada masa lalu, terdapat banyak keadaan di mana pemohon akhirnya ditawarkan walaupun mendapat keputusan yang buruk.

  1. Universiti Swasta

Dalam permohonan rayuan, anda dibenarkan memilih 4 kursus (SPM / Setaraf) dan 4 kursus (STPM / Setaraf) dalam senarai yang disediakan mengikut kelayakan masing-masing. Oleh itu, nasihat kami adalah anda harus memilih kursus yang jarang digunakan & berasaskan kemahiran.

Universiti swasta (IPTS) umumnya menawarkan kursus yang berkaitan dengan kemahiran kerana industri semasa sangat memerlukan graduan mahir seperti kursus Reka Bentuk Grafik, Pengaturcaraan, Kesenian & perakaunan, TETAPI malangnya, tidak ramai pelajar Malaysia berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang ini.

Oleh itu, pilihlah kursus pengajian yang memenuhi keperluan industri semasa serta peluang pekerjaan yang menjanjikan selepas tamat pengajian.

Menarik lain :  Universiti Dunia QS 2022 Terbaik di Malaysia

Semasa di universiti awam (IPTA), terdapat banyak kursus tidak popular yang ditawarkan dengan tujuan menanamkan kesedaran dan melestarikan warisan negara seperti Pelestarian Warisan, Sastera Warisan, Seni Persembahan, kursus Warisan Budaya.

Di samping itu, terdapat tenaga pengajar yang terhad yang pakar dalam bidang ini. Oleh itu, jika anda berhasrat untuk menjadi pensyarah di universiti awam (IPTA), anda boleh memilih untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang ini dan melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana setelah tamat pengajian di peringkat sarjana. Ini adalah jalan mudah untuk anda menjadi pensyarah.

  1. Luangkan sedikit masa untuk memikirkan rancangan B

Jangan terburu-buru dalam apa-apa. Anda mungkin mencari pilihan lain yang baik semasa memohon semula atau beralih ke universiti lain. Peraturan umum untuk memohon ke universiti lain setelah menerima penolakan adalah bahawa anda masih mempunyai pilihan untuk memohon semula ke universiti yang sama yang mengirimkan penolakan kepada anda.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments