SOP Penuh Pembukaan Sekolah Oktober 2021

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Menteri Pendidikan Datuk Radzi Jidin hari ini mengumumkan bahawa sekolah akan dibuka semula mulai 3 Oktober dengan kapasiti 50 peratus di bilik darjah.

Sekolah-sekolah di negeri-negeri yang masih di bawah Fasa 1 Rancangan Pemulihan Nasional (NRP) akan tetap ditutup.

SOP Penuh Pembukaan Sekolah Oktober 2021

Fasa Pembukaan Sekolah

Sekolah akan ditutup di negeri-negeri di bawah fasa satu dan dua, dengan pengecualian tertentu seperti untuk pelajar tahun peperiksaan utama atau mereka yang berkeperluan khas.

Kedah dan Johor kini berada di fasa satu, sementara Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Putrajaya, Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Melaka dan Sabah berada di bawah fasa kedua.

Perlis dan Negeri Sembilan dan Sarawak berada di bawah fasa tiga, sementara wilayah persekutuan Labuan berada di bawah fasa empat.

SOP Penuh Pembukaan Sekolah Oktober 2021

Jadual Pelajar

Pelajar akan dibahagikan kepada dua kumpulan, secara bergiliran untuk menghadiri kelas secara langsung.

Kerajaan akan membahagikan kelas kepada dua kumpulan. Kami akan melakukan ini untuk semua kelas sehingga secara keseluruhan, hanya 50 peratus akan bersekolah pada waktu tertentu.

Sebagai contoh, kita mempunyai Kumpulan A yang menghadiri kelas secara fizikal, sementara Kumpulan B akan belajar dari rumah selama satu minggu. Pada minggu berikutnya, Kumpulan B akan datang ke kelas sementara Kumpulan A akan belajar dari rumah. Dengan cara ini kita dapat mengurangkan bilangannya pada waktu tertentu.

Datuk Radzi berkata pembukaan semula hanya akan melibatkan negeri yang sudah berada di bawah fasa ketiga dan keempat rancangan keluar Covid-19 negara – Pelan Pemulihan Nasional (NRP).

Peraturan Pakaian Seragam Sekolah

Pakaian seragam sekolah tidak akan diwajibkan, sambil menambah bahawa pelajar dibenarkan memakai pakaian yang kemas dan sesuai ke sekolah jika mereka tidak boleh memakai pakaian seragam mereka untuk tidak mahu memberi tekanan kepada ibu bapa untuk menyediakan pakaian sekolah baru untuk anak-anak mereka, satu-satunya tujuan kami adalah agar anak-anak kembali ke sekolah.

Menarik lain :  Master Psikologi: 7 Cara Graduan Psikologi Melanjutkan Pengajian

Peraturan Memakai Topeng Muka

Kerajaan akan berusaha untuk menyediakan topeng muka kepada pelajar dari keluarga berpendapatan rendah.

Pelajar dikehendaki memakai topeng muka setiap masa, sambil menambah bahawa memakai topeng berganda adalah digalakkan.

SOP Penuh Pembukaan Sekolah Oktober 2021

Tempat makan sewaktu rehat

Pelajar prosedur operasi standard sebelumnya (SOP) dikehendaki makan di bilik darjah mereka dalam tempoh rehat di bawah pengawasan guru mereka, kecuali kelas mereka berhawa dingin dan mereka dikehendaki makan di tempat terbuka dengan pengawasan.

Ibu Bapa tidak dipaksa untuk menghantar anak-anak ke Sekolah

Menteri Pendidikan Kanan Datuk Radzi Jidin berkata ibu bapa atau penjaga boleh memilih untuk tidak menghantar anak mereka ke sekolah jika mereka bimbang akan ancaman COVID-19 ketika sekolah dibuka secara berperingkat mulai 3 Oktober.

Dia mengatakan ia tidak akan dianggap sebagai kesalahan tatatertib, sambil menambah bahawa tidak ada surat amaran yang akan dikeluarkan kepada pelajar.

Tidak ada surat amaran yang akan dikeluarkan kepada mereka yang tidak bersekolah, tetapi ibu bapa diminta untuk menulis surat untuk memberitahu sekolah mengenai ketidakhadiran anak-anak mereka.

Kementerian Pendidikan hari ini mengumumkan bahawa kelas fizikal yang akan bermula dari 3 Oktober secara berperingkat di bawah Rancangan Pemulihan Nasional (PPN) akan dilaksanakan mengikut sistem putaran mingguan untuk pelajar sekolah rendah dan menengah.

SOP Untuk Sekolah Asrama

sistem penggiliran mingguan tidak akan dilaksanakan untuk pelajar sekolah berasrama, sebaliknya, mereka mesti menjalani ujian kendiri COVID-19 untuk mengekang penyebaran wabak COVID-19.

Ujian kendiri COVID-19 akan dilakukan tiga kali sebelum pelajar memasuki asrama, pada hari keenam dan juga pada hari ke-14.

Aktiviti Kokurikular dan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan

Sekolah tidak dibenarkan menjalankan aktiviti kokurikulum.

Menarik lain :  ePemula 2022: Cara Mendaftar dan Cash Out Duit

Sementara itu, kelas Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan (PJPK) dibenarkan dengan syarat pelajar sudah memakai pakaian sukan dari rumah untuk mengelakkan kesesakan di bilik ganti sekolah.

Pelajar dengan simptom

Pelajar yang mengalami simptom tidak dibenarkan hadir ke sekolah tetapi sekiranya mereka didapati mengalami gejala semasa di sekolah, mereka perlu menjalani ujian diri COVID-19 menggunakan air liur.

Kerajaan akan menyediakan kit ujian diri COVID-19 di sekolah dan pelajar yang mengalami gejala akan ditempatkan di bilik pengasingan.

Pelan Pemulihan Nasional (NRP)

Di bawah NRP, fasa satu adalah penutupan penuh aktiviti kecuali yang dianggap mustahak, sementara fasa kedua memungkinkan sedikit pengurangan sekatan, terutama dalam operasi di tempat kerja. Fasa tiga menyaksikan kebanyakan sektor beroperasi sementara beberapa pembatasan pada sektor sosial masih ada, dan fasa keempat hampir dibuka sepenuhnya.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments