SPM 2022: Perkara Yang Boleh Dibuat Selepas Peperiksaan

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Apakah yang perlu kita lakukan selepas peperiksaan SPM? Anda baru sahaja menamatkan peperiksaan SPM anda. Anda berasa gembira dan bebas, dan anda mungkin mempunyai banyak perancangan untuk masa depan.

Anda kini mungkin menyedari kekosongan yang anda alami dalam hidup anda. Tiada lagi zaman persekolahan. Tiada lagi kelas tuisyen. Tidak akan ada lagi berlama-lama selepas sekolah untuk aktiviti kokurikulum.

1. Dapatkan lesen memandu anda.

Anda bosan di rumah, dan bahagian yang paling teruk ialah anda menunggu ibu anda untuk membawa anda ke pusat membeli-belah berhampiran. Bukankah itu petunjuk bahawa anda harus memperoleh lesen memandu anda?

Ini adalah saat terbaik untuk membuat salah satu keputusan paling penting dalam hidup!

Gunakan masa lapang ini untuk berlatih memandu dan lulus ujian pemandu anda, kerana anda mungkin tidak mempunyai masa itu selepas anda memulakan universiti. Anda boleh bergantung pada kami.

2. Cari kerja sambilan.

Buat masa ini, tidak ada yang lebih membina daripada membuat wang tambahan. Cari pekerjaan sambilan yang membolehkan anda bekerja selama beberapa bulan pada satu masa.

Sementara menunggu keputusan SPM pada bulan Mac, ramai pelajar lepasan SPM memilih untuk bekerja sambilan. Anda akan bercuti selama kira-kira 2-3 bulan, jadi mengapa tidak bekerja untuk menambah pendapatan anda daripada tinggal di rumah?

Kerja sambilan menyediakan peluang yang sangat baik untuk bertemu orang baru. Walaupun wang adalah penting, kerja sambilan memberikan anda pengalaman kerja yang berharga yang akan membantu anda mengembangkan watak anda.

Jika anda tidak mahu keluar masuk pejabat, anda mungkin ingin melihat tugas bebas seperti menaip, menulis, memasukkan data dan sebagainya, yang semuanya mudah didapati dalam talian.

Menarik lain :  Panduan Upload Dokumen SPP Secara Online

SPM 2022 Perkara Yang Boleh Dibuat Selepas Peperiksaan

3. Menyertai program sukarelawan

Selain daripada kerja sambilan, anda juga boleh menyertai program sukarelawan untuk mendapatkan lebih banyak pendedahan komuniti dan, sudah tentu, untuk menambah CV anda!

Di Malaysia, terdapat beberapa pertubuhan bukan untung (NGO) yang memberi peluang kepada pelajar untuk menjadi sukarelawan untuk kursus yang baik.

SPM 2022 Perkara Yang Boleh Dibuat Selepas Peperiksaan

4. Mendaftar dalam kursus pendek selepas SPM

Apakah cara yang lebih baik untuk mengisi kalendar kosong anda selain dengan sesuatu yang berguna untuk kehidupan harian anda? Cari sesuatu yang anda selalu ingin belajar, seperti bahasa baharu atau sukan, dan lakukannya.

Banyak organisasi mencari calon yang mempunyai pengalaman pelbagai budaya, jadi mengambil latihan bahasa mungkin bermanfaat.

Mempelajari cara melakukan CPR atau berenang gaya bebas boleh membantu anda menyelamatkan nyawa.

Anda sentiasa boleh mencari sesuatu yang percuma untuk dipelajari, seperti mempunyai rakan mengajar anda cara bermain gitar atau meminta ibu anda mengajar anda cara memasak.

Hidup adalah tentang belajar dan mengalami perkara baharu, jadi jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baharu kerana ia mungkin mengubah hidup.

Atau anda boleh mempelajari kursus online selepas SPM di elatih.

Apakah itu elatih?

Portal pembelajaran dalam talian HRD Corp, e-LATiH, memberi rakyat Malaysia akses percuma ke kursus dalam talian daripada pembekal kandungan luar negara dan tempatan.

Rakyat Malaysia boleh menggunakannya untuk membangunkan kemahiran mereka dalam bidang seperti Pembangunan Peribadi, Pengurusan Projek, Kepimpinan, Pemasaran & Inovasi, Pengaturcaraan, Pendigitalan, Kemahiran Kewangan, Bahasa dan Komunikasi, antara lain.

SPM 2022 Perkara Yang Boleh Dibuat Selepas Peperiksaan

Adakah perlu membayar untuk mendaftar atau mendaftar kursus e-LATiH?

Tidak, anda tidak akan dikenakan sebarang bayaran. Semua kursus di e-LATiH adalah percuma sepenuhnya.

Adakah mungkin menggunakan telefon bimbit saya untuk mengakses e-LATiH?

Menarik lain :  Cara Menyemak Baki Pinjaman PTPTN 2021

Ya, anda boleh menggunakan telefon bimbit anda untuk mengakses e-LATiH dengan membuka pelayar dan pergi ke elatih  https://elatih.hrdcorp.gov.my untuk mendaftar dan mula belajar.

Sila ambil perhatian bahawa e-LATiH tidak mempunyai aplikasi mudah alih sendiri.

Bagaimanakah saya boleh membuat profil untuk diri saya sendiri?

Daftar untuk akaun di https://elatih.hrdcorp.gov.my  untuk membina profil anda sendiri.

Terdapat kira-kira 320 kursus yang disediakan. Berdasarkan topik minat pilihan anda, platform akan mengesyorkan kursus yang paling sesuai untuk anda. Anda mendapat akses tanpa had kepada semua kursus e-LATiH.

5. Kejar minat anda

Sebelum ini anda perlu fokus kepada SPM. Apa lagi yang anda cemerlang selain peperiksaan cemerlang? Ini adalah masa yang sesuai untuk mengetahui lebih lanjut tentang diri anda.

Mempunyai hobi membolehkan anda memahami dengan lebih baik dan menemui perkara yang anda nikmati serta perkara yang anda benci. Anda akan membina penghargaan untuk kedua-dua bakat dan kekurangan anda.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments