SPSKT1: Semakan Permohonan Sekolah Khusus Tingkatan 1

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

SPSKT1 ialah laman web yang ibu bapa dan calon boleh semak mengenai status permohonan Sekolah Khusus Tingkatan 1. Kementerian Pendidikan Malaysia dah buat laman web ini sejak 2016 untuk memperkenalkan cara baru untuk memilih murid-murid yang ingin masuk ke sekolah khusus berikut ini pada Tingkatan 1 sama ada pelajar nak masuk Sekolah Berasrama Penuh (SBP) atau Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA).

SPSKT1 Semakan Permohonan Sekolah Khusus Tingkatan 1

SPSKT1: Sistem Permohonan Sekolah Khusus Tingkatan 1

SPSKT1 adalah sistem pusat yang dibangunkan oleh kerajaan untuk mempermudah proses permohonan ke sekolah-sekolah khusus setelah pelajar menamatkan pengajian di sekolah rendah. Ia memberi peluang kepada pelajar berbakat untuk melanjutkan pelajaran mereka di institusi-institusi berkualiti tinggi. Ini bukan je memudahkan pihak sekolah, malah memudahkan para pelajar kerana bolehmemohon di hujung jari.

Panduan Am

  • Borang permohonan hendaklah diisi bersama dengan bimbingan ibu bapa, penjaga, atau guru. Ini penting untuk memastikan maklumat yang diberikan adalah tepat. Minta bantuan penjaga tau!
  • Pastikan semua maklumat yang dimasukkan adalah betul dan tepat. Jangan cuai tau! Sebarang kesilapan boleh menyebabkan permohonan anda tidak dipertimbangkan.
  • Tapi jangan risau, anda boleh mengemaskini maklumat anda sehingga tarikh tutup permohonan. Pastikan semuanya lengkap sebelum mencetak borang permohonan.

Panduan Khusus

  • Anda perlu memasukkan nombor MyKad murid dan nombor MyKad atau nombor pengenalan diri penjaga utama atau penjaga kedua.
  • Maklumat yang dipaparkan adalah dari Modul Pengurusan Murid. Jika terdapat maklumat yang tidak tepat, sila kemaskini di portal SPATKPM.
  • Pelajar boleh membuat semakan status permohonan PKSK (Pusat Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus) di laman web SPSKT1. Caranya senang je, hanya masukkan nombor MyKad pemohon dan nombor MyKad penjaga utama, kemudian tekan butang “Klik Untuk Semak.”
Menarik lain :  GENIUS@Pintar Pencarian Murid Pintar 2023

SPSKT1 Semakan Permohonan Sekolah Khusus Tingkatan 1

Mengapa Perlu Masuk Sekolah Khusus?

Sebelum kita terjun cakap mengenai cara permohonan, jom kita lihat mengapa sekolah khusus ini begitu istimewa. Sekolah Khusus Tingkatan 1 adalah tempat di mana pelajar boleh mengejar minat dan bakat pelajar dalam bidang yang anda gemari. 

Sekolah-sekolah ini menawarkan pelbagai program khusus seperti sains, seni, olahraga, dan bahasa. Ini adalah peluang unik untuk belajar di lingkungan yang memfokuskan pada minat anda.

SPSKT1 Semakan Permohonan Sekolah Khusus Tingkatan 1

Langkah 1: Kunjungi Laman Web Rasmi

Langkah pertama dalam permohonan ke Sekolah Khusus T1 adalah dengan mengunjungi laman web rasmi Kementerian Pendidikan atau authority pendidikan setempat. 

Di sini, anda akan menemui semua maklumat yang diperlukan termasuk tarikh penting dan panduan permohonan. Pastikan anda mengambil sedikit masa untuk meneroka laman web ini.

Langkah 2: Baca Panduan Permohonan

Panduan permohonan. Rileks! Jangan kabut. Panduan ini akan memberitahu anda segala-galanya dari tarikh tutup permohonan, dokumen yang diperlukan, hingga cara mengisi borang permohonan dengan betul. Pastikan anda membaca panduan ini dengan teliti.

Langkah 3: Isi Borang Permohonan Dengan Teliti

Bila dah tiba untuk mengisi borang permohonan. Ini bukanlah perkara yang boleh diambil mudah. Pastikan anda mengisi semua maklumat dengan betul dan lengkap. Sebarang kesilapan mungkin boleh memberi impak negatif kepada permohonan anda. Pastikan anda dapat panduan juga dari ibu bapa dan penjaga.

Langkah 4: Pembayaran (Jika Perlu)

Beberapa sekolah khusus mungkin memerlukan bayaran pendaftaran. Pastikan anda membayar jumlah seperti yang diminta semasa permohonan. Ingatuntuk menyimpan resit sebagai bukti pembayaran.

Langkah 5: Proses

Ini boleh melibatkan ujian, wawancara, atau penilaian lain yang berkaitan dengan bidang minat yang anda pilih. 

Langkah 6: Semak, semak dan semak

Menarik lain :  SPM 2022/2023: Keputusan, Tarikh dan Cara Semak

Setelah anda selesai dengan proses semua, anda perlu sentiasa semak laman web rasmi atau emel untuk mengetahui keputusan permohonan anda. Jangan lepaskan peluang untuk menyemak dengan kerap.

Langkah 7: Daftar

Jika anda diterima, kami ingin mengucapkan tahniah! Jadi, ikutlah prosedur pendaftaran yang ditetapkan oleh sekolah khusus tersebut. Pastikan anda melakukan langkah-langkah ini dengan betul.

Keputusan SPSKT1

Setelah menjalani segala proses, anda boleh menyemak keputusan permohonan dan tawaran masuk ke sekolah khusus pada sesi 2024/2025. Tarikh penting untuk diingat adalah 1 Mac 2024.

Pastikan anda mengikuti panduan dan tarikh-tarikh penting yang telah ditetapkan. 

SPSKT1 Semakan Permohonan Sekolah Khusus Tingkatan 1

Semakan Keputusan PKSK dan Tawaran Sekolah Khusus 2024/2025

Untuk semua ibu bapa dan calon pelajar yang menantikan keputusan permohonan masuk ke Tingkatan 1 di Sekolah Khusus seperti SBP dan SMKA untuk sesi 2024/2025, tarikh penting yang perlu diingat adalah pada 1 Mac 2024.

Anda boleh membuat semakan keputusan dan tawaran masuk melalui pautan berikut: https://spskt1.moe.gov.my/semakan_sbpt1/ 

Pertanyaan dan Maklumat Lanjut

  • Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan, sila hubungi melalui emel di: permohonan.skhusus@moe.gov.my 
  • Sila pastikan anda menyemak keputusan dengan teliti dan ikuti panduan yang diberikan oleh pihak berkuasa pendidikan. 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments