Tarikh Rasmi Keputusan SPM 2020 dan Peperiksaan SPM 2021

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Hargai Kami, Share Pada Rakan Anda:

Peringatan kepada calon-calon yang ingin menduduki peperiksaan SPM ini. Bagi pelajar sekolah rendah, peperiksaan UPSR adalah yang paling penting dalam hidup mereka.

Tentunya cabaran terbesar dalam peperiksaan adalah peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). SPM adalah peperiksaan yang dianjurkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia. Purata usia pelajar yang mengambil peperiksaan ini adalah 17 tahun di Tingkatan 5. Ini adalah peperiksaan terakhir untuk pendidikan sekolah menengah.

Peperiksaan SPM penting kerana menjadi syarat bagi pelajar Malaysia untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi. Setelah lulus SPM, pelajar boleh mempertimbangkan untuk memasuki tingkatan enam, kursus persediaan, IPT atau terus bekerja. Di samping itu, mengikuti kursus di luar negara seperti A-Level juga menjadi pilihan untuk pelajar.

Maklumat terkini akan dikemas kini pada 6 Jun 2021.

Tarikh Peperiksaan SPM 2021

Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 akan diadakan tahun depan, kata Menteri Pendidikan Kanan Datuk Dr Radzi Jidin hari ini (6 Jun).

Beliau berkata, ujian lisan dan sains praktikal untuk SPM 2021 akan diadakan pada Februari 2022 sementara peperiksaan bertulis pada Mac 2022.

Radzi berkata, Kementerian Pendidikan (KPM) membuat keputusan itu setelah mengambil kira situasi dan cabaran semasa yang harus dilalui oleh calon SPM 2021.

Kementerian Pendidikan (KPM) membuat keputusan itu setelah mengambil kira keadaan dan cabaran semasa yang harus dilalui oleh calon SPM 2021.

Lembaga Peperiksaan Malaysia mengeluarkan satu set prosedur operasi standard (SOP) yang cukup lengkap.

Pada masa lalu, jarak antara meja adalah 0.8 meter dan kami meningkatkannya menjadi 1.5 meter dan pelajar yang datang walaupun tidak semestinya positif tetapi batuk ditempatkan di bilik khas dengan hanya tiga hingga empat orang sehingga hampir semua bilik darjah digunakan.

Menarik lain :  SPSKT4: Semakan Permohonan Sekolah Khusus Tingkatan 4

Dengan pembelajaran di rumah yang akan dimulakan semula pada pertengahan bulan Jun, Menteri Pendidikan memberi jaminan bahawa pelajar tahun peperiksaan akan menjadi yang pertama untuk kembali ke kelas fizikal, jika keadaan mengizinkan.

Sekiranya sekolah dapat dibuka semula, kelas dengan peperiksaan akan kembali ke sekolah terlebih dahulu. Mereka akan menjadi keutamaan, kata Menteri Pendidikan.

Tarikh Rasmi Keputusan SPM 2020

Tarikh rasmi keputusan SPM 2021 diumumkan adalah pada 10 Jun 2021.

spm

Pentingnya SPM

Peperiksaan SPM adalah peperiksaan penting bagi pelajar kerana ia adalah tiket untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Sekiranya anda ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi, terdapat pelbagai program pendidikan yang ditawarkan seperti kemasukan ke IPT (Universiti Awam / Swasta), Program Matrikulasi, Tingkatan 6 (Enam). Bagi mereka yang ingin terus bekerja di sektor awam, berikan jawatan yang bersyarat dengan kelayakan SPM.

Biasanya, peperiksaan SPM akan diambil dari bulan November hingga Disember setiap tahun. Namun, mulai tahun 2020, ujian bertulis akan bermula pada akhir September atau awal Oktober paling lambat. Jadual waktu peperiksaan akan dikeluarkan secara rasmi oleh Jawatankuasa Peperiksaan Kementerian Pendidikan Malaysia.

Jadual waktu peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia 2021 juga akan dimuat naik dalam format PDF dari portal rasmi Lembaga Peperiksaan KPM.

Pelajar dapat merancang dan mengatur mata pelajaran mana yang perlu disemak terlebih dahulu dan mata pelajaran mana yang dapat disemak kemudian mengikut borang yang disediakan.

Untuk tahun 2021, Kementerian Pendidikan telah mengeluarkan draf jadual waktu ujian bertulis untuk peperiksaan.

ARAHAN KEPADA CALON:

Sebelum permulaan peperiksaan, calon mesti:

  • Periksa perincian kod kertas ujian, nama kertas ujian, masa ujian dan keterangan pada halaman pertama kertas ujian untuk memastikan calon mendapat kertas ujian yang betul.
  • Sekiranya anda menerima kertas ujian yang salah atau tidak lengkap, sila beritahu pemeriksa daerah dengan segera.
  • Baca dan ikuti semua arahan pada penutup depan dan penutup belakang (jika ada) kertas ujian sebelum permulaan ujian.
Menarik lain :  Graduate Program di Malaysia Pada Tahun 2022

AMARAN KEPADA CALON SPM:

Calon tidak boleh:

  • Lipat atau hancurkan kertas jawapan, tidak kira sama ada ia telah digunakan atau telah digunakan.
  • Tinggalkan bilik / bilik ujian 30 minit sebelum permulaan ujian dan 10 minit terakhir sebelum akhir ujian, melainkan anda mempunyai kebenaran daripada pemeriksa penyelia.
  • Mengganggu ketenangan di dalam atau berhampiran bilik peperiksaan semasa peperiksaan.
  • Merokok di bilik / bilik peperiksaan.
  • Keluarkan kertas ujian keluar dari bilik ujian sebelum akhir ujian.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments